A ChatGPT körül pár hónap alatt kialakult hisztéria a kínai MI-fejlesztő cégek árfolyamát is annyira megdobta, hogy az már nem feltétlenül áll arányban a későbbi termékeikben rejlő kockázatokkal.

Már a kínai állami médiában is megjelentek a figyelmeztetések azokról a kockázatokról, amelyek a helyi, ChatGPT-koncepcióra épülő részvények hajszolásával járhat, sőt az ottani MI-fejlesztő cégek is észszerűségre intettek, miután szárnyaló részvényárfolyamaik felkeltették a szabályozók figyelmét – számolt be róla a Reuters. A hírügynökság szerint a november végén bevezetett technológia körüli őrület hatására bizonyos részvények árfolyama két- vagy háromszorosára emelkedett, és csak a kormányzati ellenőrzés alatt álló csatornák figyelmeztetései, illetve az Alphabet hét eleji arcra esése után korrigált valamelyest. Ez utóbbi rövid idő alatt 100 milliárd dollárnyi cégértéket pusztított el, amikor a Google anyavállalata kínos tévedéssel mutatta be a ChatGPT riválisának szánt MI-chatbotját.

A kínai Securities Times pénzügyi lap vezércikkben elemezgetett olyan technológiai koncepciókat, amelyek korábban ilyen részvényvásárlási őrületet generáltak arrafelé. Ezekről pedig megállapította, hogy nem igazán öntötték el a piacot a rájuk épülő, kereskedelmileg sikeres termékek, amelyeknek jó esetben is több időre van szükségük az üzleti életképességük bizonyításhoz. Mint kiderült, az érintett fejlesztő cégek a kínai szabályozók felszólítására megjelölték a tevékenységükkel kapcsolatos a kockázatokat is, miután a generatív mesterséges intelligencia iránti érdeklődés az egekbe lökte részvényeik árfolyamát: ilyen például, ha szolgáltatásaik nem termelnek bevételt, és nincs semmi közük az OpenAI-hoz sem.

Mindenki intelligens chatbotot akar

A Reuters idézi az MI-cégek válaszait a sanghaji értéktőzsde által igényelt tájékoztatásból, amelyek értelmében a szóban forgó technológiák hosszú távú emelkedő tendenciát mutatnak, de érdemes hideg fejjel elemezni a növekedés sebességét és hatásait. Egyikük nagyjából 50 százalékos visszaesésre számít a nettó nyereséget tekintve, és az iparági átlagnál jóval magasabb értékelése miatt óvatosságra intette a befektetőket, mivel az értékelés jelenleg jóval magasabb az iparági átlagnál. Egy másik vállalat azt közölte, hogy saját fejlesztésű, a ChatGPT-re hajazó technológiája még kialakulóban van, és csak belsőleg használják termelőeszközként, annak piaci bevezetése és későbbi hatékonysága viszont ma még bizonytalan.

Bár a kínai technológiai vállalatok óvatossága nagyon is érthető annak tükrében, hogy a kormányzati szabályozók az utóbbi időben nem voltak szívbajosak az ágazat regulázásával, a tempóból azért nem vesznek vissza. A chatbot-versenyhez éppen tegnap csatlakozott egy nehézsúlyú versenyző, az Alibaba Group, miután bejelentette, hogy a ChatGPT-hez hasonló eszközt fejleszt, a Baidu pedig kedden közölte, hogy márciusban teszi elérhetővé Wenxin Yiyan (angolul ERNIE Bot) néven futó MI-chatbotját. A rivális JD.com ugyancsak arról beszél, hogy ChatGPT-szerű technológiát akar integrálni egyes termékeibe, és a NetEase is nagy nyelvi modell (large language model, LLM) bevezetésével kísérletezik oktatási üzletágában.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.