Ha ezt egyik leghíresebb ügyfelük, David Bowie megérhette volna! De Lady Gaga még kihozhat belőle valamit.

Ötvenéves lett idén a japán Roland cég, az elektronikus (digitális) hangszerek koronázatlan királya. Ebből az alkalomból egészen egyedi hangszerrel rukkolt ki, amely "a hangzást, a dizájnt és a konnektivitást" ötvözi, olvasható a gyártó oldalán az "50th Anniversary Concept Piano" bemutatásában.

Drón szárnyán szárnyal a dal

Lőjük is le a poént mindjárt az elején. Van egy futurisztikus formavilágú hangszertest fából, amit a dizájnbútorokat tervező és gyártó Karimoku bútorgyár készített. Ebbe a testbe leszerelték a legeslegcsúcsabb csúcsszintetizátorukat egy kottatartóra hajazó tablettel mint vezérlő felülettel (pontosabban: "The Center for Connectivity") egyetemben, valamint hozzáraktak pár drónon röpködő csúcsminőségű hangszórót. És azt is eláruljuk, hogy épp a leglátványosabb – vagy inkább: leghallgatványosabb – fejlesztés nem működik, mivel egyelőre csak elméletben hangzik jól.

A fa testet a leírás szerint az az Erik Satie ihlette, aki először kísérletezett az ún. bútorzenével. A zene legyen egyfajta háttér, amely ugyanúgy tölti meg életünk tereit, mint a bútorok, mondta volt az excentrikus francia zeneszerző és bárzongorista. A bútorok ott vannak velünk, használjuk őket, de nem veszünk róluk különösebben tudomást, a zenét is halljuk, de nem hallgatjuk. Mondjuk a formatervezés célja mindjárt szembemegy Satie elképzelésével: "A Roland olyan zongorát akart, amely a szoba központi eleme" – olvasható az ismertetőben.

Amúgy az összkép igazán születésnaphoz illő, a hangszer egyesít múltat, jelent, sőt jövőt! Meg persze hagyományt és innovációt... Ahogy kell. A zongoratesttel a Karimoku "tiszteleg a múlt és a jövő előtt". Gyártásakor egyaránt hasznosították a buddhista faszobrok készítésének legősibb módszereit és a 3D-nyomtatási technikákat. Ugyanez érvényes a hangtechnikára, amely a zongora klasszicizmusát ötvözi a legmodernebb hangtér-technológiával.

És akkor a legmodernebb hangtér-technológia

Először is szögezzük le: elektromos hangszerről lévén szó a Karimoku megálmodta zongoratest szemernyit sem javít (szerencsére nem is ront) a hangzáson.

A tabletet a zongora fedelében a Roland konnektivitási központnak hívja. A konnektivitás leginkább azt jelenti, hogy összeköthető az internettel, és így videokonferencián lehet zongoraleckéket venni, oktatóvideókat nézni, és megjeleníthető rajta kotta is (ma inkább az lenne meglepő, ha ezeket nem tudná). Mivel össze van kapcsolva a Roland Clouddal, telepíthető rá a Zenbeats zenekészítő szoftver. Így a zongora egyfajta stúdióvezérlő hubbá alakul. Működik? Igen. És a lehetőségek elérhetők Karimoku dizájn nélkül is.

A Roland fejlesztői olyan jövőbeni felhasználási lehetőséget is elképzeltek, mint az élő koncertközvetítés: de nem filmen, hanem hangszeren! Az előadó a saját Rolandján játssza a zenét, amit a rendszer adattá alakít, továbbít más Rolandoknak, amelyek lejátsszák helyben a darabot ugyanúgy, ahogy az előadó interpretálta. Működik? Nem. A jó hír, hogy a fejlesztőknek már van ötletük a megoldásra.
 

A koncept hangszer az idei CES-en – drónok nélkül


Drónon röpködő hangszórók. Meglehet, ez látványosabb, mint a fa zongoratest. A hangszórók dedikált, alacsony késleltetésű kommunikációs csatornán kapcsolódnak a hangszerhez. Helyzetüket a zongorista határozhatja meg, akár az előadás közben is, de már dolgoznak annak megoldásán, hogy automatizáltan lehessen megtalálni a hangszórók optimális helyzetét. A cél az lenne, hogy a hang tökéletesen kitöltse a teret, körülvegye a hallgatót.

Működik? Végül is igen. A késleltetési problémákat – akkor szóljon a hang, amikor a játékos lenyomja a billentyűzetet – egy saját fejlesztéssel sikerült megoldani. A néma drónok azonban még hiányoznak a képletből. Egyelőre a propellerek túl hangosan pörgetik a levegőt. "De amint elérhetővé válik a zajmentes dróntechnológia, hozzá tudják adni a meglévő keretrendszerhez."

A hiányosságokkal azonban legyünk megengedők. A Roland becsületesen megmonda: koncepcióról van szó, tehát egy része a fantázia szüleménye. A technológiai iparaban viszont egyáltalán nem ritka, hogy nem konceptként bemutatott termékekről is kiderült: semmi sem igaz abból, amit látunk.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.