Az amerikai gyártóberendezés-szállítóknak nagyon fáj az embargó, mert a nem amerikai szállítók továbbra is teljesítik a kínai megrendeléseket.

Lázadoznak a csipgyártáshoz szükséges berendezések amerikai gyártói a Kínába irányuló kiviteli tilalmak miatt. Elvileg jó ötletnek tűnt betiltani a fejlett csipgyártához szükséges technológiák, köztük a gyártóberendezések Kínába történő exportálását. Ha nincs fejlett berendezés, nem tud fejlődni a kínai félvezetőipar. Ha nem fejlődik a félvezetőipar, nem szűnik meg az ország függősége a fejlett amerikai technológiától... Így biztosítható az USA technológiai fölénye.

Csakhogy mint minden gyógyszeres terápiának, ennek is vannak mellékhatásai: az amerikai cégek teljesítményét is visszaveti. És az amerikai kormány egyelőre csak kitartással biztathatta őket. Gina Marie Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a napokban azt üzente az érintett vállalatoknak, hogy tartsanak ki, mert akár kilenc hónapra is szükség lehet ahhoz, hogy a washingtoni kormány meggyőzze a szövetséges országokat: csatlakozzanak az embargóhoz.

Az USA egyelőre ott tart, hogy megpróbálja erre rávenni a szövetséges országokat. A Biden-adminisztráció elképzelése ugyanis nem aratott egyöntetű sikert. (Azt, hogy a csatlakozás milyen problémákhoz vezethet, jól mutatja a dél-koreai SK Hynix esete: a világ második legnagyobb memóriagyártójánál az is felmerült, hogy el kell adniuk kínai gyártóüzemeiket.) Csakhogy közben megy az idő, és addig az amerikai vállalatok elveszíthetik a kínai piacot, hiszen a nem amerikai vállalatokra nem feltétlenül vonatkoznak a kiviteli tilalmak. Van olyan amerikai berendezésgyártó, írja a The Register, amely 2023-ra 2,5 milliárd dollár bevételkieséssel számol az exporttilalom miatt.

Ezt ellensúlyozandó az USA elsősorban a holland és a japán kormányt "gyúrja", hogy csatlakozzanak a kereskedelmi blokádhoz. A holland ASML ugyanis a csipgyártás egyik alapjának, a litográfiai rendszereknek az egyik legnagyobb szállítója, de fontos szereplői ennek a piacnak a japán berendezésgyártók is.

Mindeközben Kínában...

Mindeközben Kína továbbra is keményen dolgozik a globális technológiai fölény megszerzésén. Bár vannak botlások, az akadályozó tényezők és a korlátozások ellenére akadnak komoly sikerek is. 2023-ban felépítik az első fotonikus csipeket gyártó  létesítményt. Ezek a speciális csipek az elektronikus csipeknél ezerszer nagyobb számítási kapacitást biztosítanak úgy, hogy az energiaigényük ennél sokkal kisebb mértékben nő.

És ezt a gyártósort már nem az USA-ban, Japánban vagy Hollandiában fejlesztik, hanem egy kínai high-tech vállalatnál, Pekingben. Persze ez az üzem nem oldja meg Kína csipellátását, de jelzi, mire képes az ország technológiai ipara: ilyen alkatrészeket még sehol nem gyártanak nagy mennyiségben. A fotonikus csipek más szempontból is érdekesek: a gyártásukhoz nem kellenek azok a speciális litográfiai berendezések, amelyekből Kína importra szorul.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.