Az SK Hynix már azt is felvetette, hogy kénytelen lesz eladni kínai létesítményeit, ha az Egyesült Államok tovább növeli a nyomást a félvezetőgyártásban alkalmazott technológiák Kínába irányuló exportján.

A Samsung Electronics és az SK Hynix is folyamatos nyomás alatt áll, hogy alternatív megoldást találjon a memóriacsipek Kínában történő előállítására, miután az Egyesült Államok korlátozott mentességet adott a vállalatoknak a Kína ellen október elején bevezetett újabb exportkorlátozások alól. A dél-koreai gyártók egy évre szóló felmentést kaptak, vagyis ennyi ideig még használhatják az amerikai technológiát a Kínában működő félvezetőipari egységeikben, de ezt inkább csak szűkös haladéknak fogják fel az intézkedések végrehajtására. Ennek megfelelően el is kezdtek kínai tevékenységük üzleti kockázatainak felmérését és a különböző forgatókönyvek tervezését – számolt be róla a Nikkei Asia kedden a társaságokhoz közel álló forrásaira hivatkozva.

A Bloomberg szerdai riportjában már az SK Hynix konkrét figyelmeztése szerepelt, amelynek értelmében az amerikai kormányzat fokozott korlátozásai kikényszeríthetik egy jelentős kínai üzemének bezárását vagy eladását – ezt a vállalat szélsőséges helyzetnek, illetve a legrosszabb forgatókönyvnek nevezi, amit reményei szerint még sikerülhet elkerülnie. A dél-koreaiak az elemzőknek nyújtott tájékoztatásuk szerint felkészülnek a "különféle előre nem látoható eseményekre", beleértve azt a lehetőséget is, hogy a szankciók megakadályozzák a Vuhszi melletti DRAM-gyár működéséhez szükséges berendezések beszerzését. Ha ez bekövetkezik, az SK Hynix kénytelen lesz eladni vagy hazaköltöztetni az érintett létesítményeket.

Nem kis költözésekről lenne szó

A társaság azt is közölte, hogy 2023-ban az idei szint felére csökkenti tőkekiadásait, hogy reagáljon a lassuló elektronikai keresletre, de ettől még nem tervezi a kínai tevékenységének felfüggesztését. Az amerikai korlátozások viszont így is visszavethetik a Hynix és más csipgyártók ottani termelését, amelyek számára így elengedhetetlenné válik, hogy közép- és hosszú távon diverzifikálják gyártási bázisukat – éppen csak egy bonyolult és költséges folyamatról van szó még akkor is, ha a Vuhsziban működő gyár eladására kényszerülnek, vagy Koreába kell szállítanunk az ottani berendezéseket. A helyzetüket nem könnyíti meg, hogy a kamatlábak emelkedéséből fakadó keresletcsökkenés mellett az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban is navigálniuk kell.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának átfogó szabályozása korlátozza a félvezetőipari és csipgyártó berendezések kínai vásárlók számára történő értékesítését, közvetlenül is akadályozva az ország saját hi-tech iparának kiépítésére és a katonai fejlesztésekre irányuló erőfeszítéseit. A korlátozások értelemszerűen bizonytalanságot teremtettek a külföldi cégek, például a Hynix és a Samsung Electronics (vagy éppen a tajvani TSMC) nagyszabású kínai műveleteivel kapcsolatban is. A probléma súlyát jól érzékelteti, hogy a TrendForce piackutató becslése szerint az említett Vuhszi melletti üzem a globális DRAM-termelés 13 százalékát adja, míg a Samsung Hszianban lévő gyára felel az összes NAND flash csip körülbelül 10 százalékának előállításáért.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.