Az SK Hynix már azt is felvetette, hogy kénytelen lesz eladni kínai létesítményeit, ha az Egyesült Államok tovább növeli a nyomást a félvezetőgyártásban alkalmazott technológiák Kínába irányuló exportján.

A Samsung Electronics és az SK Hynix is folyamatos nyomás alatt áll, hogy alternatív megoldást találjon a memóriacsipek Kínában történő előállítására, miután az Egyesült Államok korlátozott mentességet adott a vállalatoknak a Kína ellen október elején bevezetett újabb exportkorlátozások alól. A dél-koreai gyártók egy évre szóló felmentést kaptak, vagyis ennyi ideig még használhatják az amerikai technológiát a Kínában működő félvezetőipari egységeikben, de ezt inkább csak szűkös haladéknak fogják fel az intézkedések végrehajtására. Ennek megfelelően el is kezdtek kínai tevékenységük üzleti kockázatainak felmérését és a különböző forgatókönyvek tervezését – számolt be róla a Nikkei Asia kedden a társaságokhoz közel álló forrásaira hivatkozva.

A Bloomberg szerdai riportjában már az SK Hynix konkrét figyelmeztése szerepelt, amelynek értelmében az amerikai kormányzat fokozott korlátozásai kikényszeríthetik egy jelentős kínai üzemének bezárását vagy eladását – ezt a vállalat szélsőséges helyzetnek, illetve a legrosszabb forgatókönyvnek nevezi, amit reményei szerint még sikerülhet elkerülnie. A dél-koreaiak az elemzőknek nyújtott tájékoztatásuk szerint felkészülnek a "különféle előre nem látoható eseményekre", beleértve azt a lehetőséget is, hogy a szankciók megakadályozzák a Vuhszi melletti DRAM-gyár működéséhez szükséges berendezések beszerzését. Ha ez bekövetkezik, az SK Hynix kénytelen lesz eladni vagy hazaköltöztetni az érintett létesítményeket.

Nem kis költözésekről lenne szó

A társaság azt is közölte, hogy 2023-ban az idei szint felére csökkenti tőkekiadásait, hogy reagáljon a lassuló elektronikai keresletre, de ettől még nem tervezi a kínai tevékenységének felfüggesztését. Az amerikai korlátozások viszont így is visszavethetik a Hynix és más csipgyártók ottani termelését, amelyek számára így elengedhetetlenné válik, hogy közép- és hosszú távon diverzifikálják gyártási bázisukat – éppen csak egy bonyolult és költséges folyamatról van szó még akkor is, ha a Vuhsziban működő gyár eladására kényszerülnek, vagy Koreába kell szállítanunk az ottani berendezéseket. A helyzetüket nem könnyíti meg, hogy a kamatlábak emelkedéséből fakadó keresletcsökkenés mellett az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban is navigálniuk kell.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának átfogó szabályozása korlátozza a félvezetőipari és csipgyártó berendezések kínai vásárlók számára történő értékesítését, közvetlenül is akadályozva az ország saját hi-tech iparának kiépítésére és a katonai fejlesztésekre irányuló erőfeszítéseit. A korlátozások értelemszerűen bizonytalanságot teremtettek a külföldi cégek, például a Hynix és a Samsung Electronics (vagy éppen a tajvani TSMC) nagyszabású kínai műveleteivel kapcsolatban is. A probléma súlyát jól érzékelteti, hogy a TrendForce piackutató becslése szerint az említett Vuhszi melletti üzem a globális DRAM-termelés 13 százalékát adja, míg a Samsung Hszianban lévő gyára felel az összes NAND flash csip körülbelül 10 százalékának előállításáért.

Piaci hírek

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.