Valójában nem a távmunkára, inkább egyik legsúlyosabb közvetlen következményére, az irodakapacitás kihasználatlanságára.

Szellemes mértékegységet találtak ki a távmunka irodapiacra gyakorolt hatásának mérésére az USA-ban. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a pandémia hatására divatossá vált távmunka a technológiai ipar egyik központját is alaposan átalakítja. Egy kaliforniai ingatlanbefektetési szaklap, a SocketSite ennek érzékletes illusztrálására vezetett be új mértékegységet: San Francisco legmagasabb épületét, a legnagyobb bérlőjéről Salesforce Towernek nevezett irodaházat vette az üresen álló irodaterületek alapegységnek. Tavaly ősz óta úgy határozza meg a városban üresen álló irodaterületek mennyiségét, hogy azok összesen hány Salesforce-tornyot tennének ki. A 2018-ban átadott torony 59 emeletén összesen 125 ezer négyzetméter irodafelület van.

Óriási a zuhanás

Az elmúlt másfél évben az irodapiac gyorsan és brutálisan változott. A portál még 2019 őszén is a bérleti díjak és a kereslet enyhe növekedését mérte. Akkor mindössze kb. két Salesforce-torony mennyiségű hely állt üresen, miközben közel hatszorosára volt kereslet.

Az egy évvel későbbi adatok mintha nem is ugyanarra a városra vonatkoznának. Annyi irodafelület állt már üresen, hogy összesen 8,7 Salesforce-tornyot tettek volna ki. Összesen 1,1 millió négyzetméternyi felületet nem használtak, ami kialakítástól függően közel százezer munkahely ellátására is alkalmas lett volna a pandémia előtti viszonyok között. Kb. 520 ezer négyzetméternek egyáltalán nem volt bérlője. 580 ezer négyzetmétert papíron béreltek ugyan, de a bérlők nem használták, és intenzíven kerestek albérlőket, hogy csökkenthessék a veszteségeiket.

És hogy mi a helyzet most? Az üres területek mennyisége mintegy másfélszeresére nőtt. Jelenleg közel 1,6 millió négyzetméter iroda vár bérlőre. Ez 12,7 Salesforce-toronynak megfelelő terület. Körülbelül 870 ezer négyzetmétert nem bérelnek, és van több mint 720 ezer négyzetméter, amit a jelenlegi bérlők nem használnak, és szívesen meg is szabadulnának tőle.

Az üresen álló irodák San Franciscóban 2020 őszén (fent) és 2021 júliusában (lent)

(Forrás: SocketSite.com)


Mint a cikk egyik hozzászólója megjegyezte, ha még vissza is térne Kaliforniában az elmúlt évtized konjunktúrája, amit elsősorban a technológiai iparnak köszönhetett a vidék, a pandémia előtti növekedési tempóval számolva mintegy tíz év kellene ennyi irodaterület újbóli feltöltéséhez.

Kétesélyes a távmunka jövője

A SocketSite szerkesztőiben nem véletlenül fogalmazódott meg, hogy a Salesforce-torony fejezi ki legjobban a munkaerőpiac hatását az irodapiacra. Marc Benioff cége az idén deklarálta is: a délelőtt 9-től délután 5-ig tartó munkanap halott. Helyette jön a rugalmas munkaidő, az otthon/bárhol dolgozás, amihez hasonlóan rugalmas körülményeket is kell teremteni.

Bár a többi nagy techcég is tervezi az elmozdulást ebbe az irányba, az elmúlt fél-egy évben sokszor finomították az álláspontjukat. A Mark Zuckerberg például tavaly márciusban arról beszélt, hogy a Facebook öt-tíz év alatt alkalmazottai felét távmunkába kívánja foglalkoztatni, a távmunka kereteiről azonban egyelőre csak nagy szavak hangzottak el, és a téma egyelőre le is került a napirendről. Zuckerbergékkel ellentétben a Google sokkal óvatosabban fogalmazott a jövőt illetően. Sundar Pichai vezérigazgató szerint nagyon fontos a működési hatékonysághoz a személyes kapcsolat. Emiatt nem is támogatna egy olyan kísérletet, hogy a dolgozók csakis otthonról, távolról dolgozzanak a vállalatnak.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.