A hatékonyság nem csökken, az emberek többségének kedvére van, ráadásul a világ bármely sarkából fel tudnak venni embereket.
Hirdetés
 

Annyira bejött a járványveszély miatt bevezetett távmunka a Facebooknál, hogy Mark Zuckerberg már be is jelentette: fokozatosan átállnak erre a foglalkoztatási formára. Már júliusban elkezdik a folyamatot, és úgy számolnak, hogy a következő öt-tíz év folyamán nagyjából a teljes dolgozói létszám fele távoli munkavégző lesz. A cég egy belső felmérése azt mutatja, hogy a dolgozók 60 százaléka kedveli is ezt a tervet.

Hasonló lépést jelentett be közelmúltban Jack Dorsey is, aki egy személyben irányítja a Twitter és a a fizetési megoldásokat fejlesztő Square-t. Dorsey mindkét cégnél határozatlan időtartamra engedélyezte az alkalmazottak távoli munkavégzését. A kanadai e-kereskedelmi cég, a Shopify még radikálisabb: a vezérigazgató, Tobias Lütke lényegében a Facebookkal egy időben jelentette be, hogy 2021-ig bezárja az irodáit, és a dolgozók többségét átállítják távmunkára, mivel a Spotify alapértelmezetten digitális.

A Facebook azért más lépték

A Facebook esetében azért a távmunkázás kicsit más jelent. A Square-nek és a Twitternek kb. négyezer-négyezerötszáz, a Shopify-nak ötezer alkalmazottja van globálisan. Ezzel szemben Zuckerberg cége tavaly év végén 45 ezer embert foglalkoztatott, de idén is az elmúlt két év tempójában bővítik a létszámot. Ahogy az előző években, úgy idén is nagyjából 10 ezer ember felvételét tervezik.

Ha egy ekkora méretű cég vált távmunkára, azt még a Szilícium-völgy és vonzáskörzete is megérzi – írja a Reuters. Csökken például a regionális infrastruktúra leterheltsége, ami egyre nehezebben tudja követni a technológiai ipar bővülését.

A beszámolókból nagyon úgy tűnik, hogy nem a járványhelyzet hozta a nagy ötletet, az inkább kapóra jött a vállalatvezetésnek, hogy élesben is kipróbálják, amire amúgy is készültek. Az idei létszámbővítést már eleve úgy képzelik, hogy az USA-ban létrehoznak három új ún. hubot a Szilícium-völgyön kívül: Denverben, Dallasban és Atlantában. Ezek nem szükségszerűen lesznek irodák – mondta Zuckerberg, bár lesz valamiféle fizikai tér az alkalmazotti közösség támogatására. De a hubok inkább toborzási központok lesznek, ahonnan további településekről lehet bevonzani távmunkában dolgozó mérnököket, fejlesztőket.

Nem feltétlenül lesz olcsóbb

A Facebook-vezér szerint ettől nem feltétlenül lesz olcsóbb a működés. Amit megtakarítanak az irodabérleten, annak egy részét biztosan elviszik az otthoni irodákhoz kapcsolódó többletköltségek. Ráadásul teljes egészében megtartják a Menlo Parkban felépített központot is (cikkünk címlapképén), amit a kanadai származású sztárépítésszel, Frank Gehryvel terveztettek.

Összességében azonban a munkabéreken tudnak majd egy kis konyhapénzt fogni. A Facebook ugyanis még az USA különböző területein sem ugyanazt a bért fizeti az alkalmazottainak. Akik például nem a Szilícium-völgyben dolgoznak, nem kapnak a magas kaliforniai árakat ellensúlyozó ún. sky-high kompenzációs csomagot. Nem véletlen, hogy a fentebb már idézett felmérés szerint a dolgozók kevesebb mint fele költözne el Kaliforniából. (Ez a néhány éve készült felmérés szépen mutatja, hogy a kaliforniai bérek mennyivel magasabbak, mint az egész USA-ra vonatkozó átlagbér).

Ha a Facebook példája ragadós lesz, az a munkavállalók szempontjából is keményen átalakíthatja a Szilícium-völgyben uralkodó viszonyokat, a földrajzi régiók között ugyanis óriási különbség van a fizetésekben. Egyelőre a többi nagy cég a Facebooknál óvatosabb, a Google például az év végéig engedélyezte a távmunkát.

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.