A hatékonyság nem csökken, az emberek többségének kedvére van, ráadásul a világ bármely sarkából fel tudnak venni embereket.

Annyira bejött a járványveszély miatt bevezetett távmunka a Facebooknál, hogy Mark Zuckerberg már be is jelentette: fokozatosan átállnak erre a foglalkoztatási formára. Már júliusban elkezdik a folyamatot, és úgy számolnak, hogy a következő öt-tíz év folyamán nagyjából a teljes dolgozói létszám fele távoli munkavégző lesz. A cég egy belső felmérése azt mutatja, hogy a dolgozók 60 százaléka kedveli is ezt a tervet.

Hasonló lépést jelentett be közelmúltban Jack Dorsey is, aki egy személyben irányítja a Twitter és a a fizetési megoldásokat fejlesztő Square-t. Dorsey mindkét cégnél határozatlan időtartamra engedélyezte az alkalmazottak távoli munkavégzését. A kanadai e-kereskedelmi cég, a Shopify még radikálisabb: a vezérigazgató, Tobias Lütke lényegében a Facebookkal egy időben jelentette be, hogy 2021-ig bezárja az irodáit, és a dolgozók többségét átállítják távmunkára, mivel a Spotify alapértelmezetten digitális.

A Facebook azért más lépték

A Facebook esetében azért a távmunkázás kicsit más jelent. A Square-nek és a Twitternek kb. négyezer-négyezerötszáz, a Shopify-nak ötezer alkalmazottja van globálisan. Ezzel szemben Zuckerberg cége tavaly év végén 45 ezer embert foglalkoztatott, de idén is az elmúlt két év tempójában bővítik a létszámot. Ahogy az előző években, úgy idén is nagyjából 10 ezer ember felvételét tervezik.

Ha egy ekkora méretű cég vált távmunkára, azt még a Szilícium-völgy és vonzáskörzete is megérzi – írja a Reuters. Csökken például a regionális infrastruktúra leterheltsége, ami egyre nehezebben tudja követni a technológiai ipar bővülését.

A beszámolókból nagyon úgy tűnik, hogy nem a járványhelyzet hozta a nagy ötletet, az inkább kapóra jött a vállalatvezetésnek, hogy élesben is kipróbálják, amire amúgy is készültek. Az idei létszámbővítést már eleve úgy képzelik, hogy az USA-ban létrehoznak három új ún. hubot a Szilícium-völgyön kívül: Denverben, Dallasban és Atlantában. Ezek nem szükségszerűen lesznek irodák – mondta Zuckerberg, bár lesz valamiféle fizikai tér az alkalmazotti közösség támogatására. De a hubok inkább toborzási központok lesznek, ahonnan további településekről lehet bevonzani távmunkában dolgozó mérnököket, fejlesztőket.

Nem feltétlenül lesz olcsóbb

A Facebook-vezér szerint ettől nem feltétlenül lesz olcsóbb a működés. Amit megtakarítanak az irodabérleten, annak egy részét biztosan elviszik az otthoni irodákhoz kapcsolódó többletköltségek. Ráadásul teljes egészében megtartják a Menlo Parkban felépített központot is (cikkünk címlapképén), amit a kanadai származású sztárépítésszel, Frank Gehryvel terveztettek.

Összességében azonban a munkabéreken tudnak majd egy kis konyhapénzt fogni. A Facebook ugyanis még az USA különböző területein sem ugyanazt a bért fizeti az alkalmazottainak. Akik például nem a Szilícium-völgyben dolgoznak, nem kapnak a magas kaliforniai árakat ellensúlyozó ún. sky-high kompenzációs csomagot. Nem véletlen, hogy a fentebb már idézett felmérés szerint a dolgozók kevesebb mint fele költözne el Kaliforniából. (Ez a néhány éve készült felmérés szépen mutatja, hogy a kaliforniai bérek mennyivel magasabbak, mint az egész USA-ra vonatkozó átlagbér).

Ha a Facebook példája ragadós lesz, az a munkavállalók szempontjából is keményen átalakíthatja a Szilícium-völgyben uralkodó viszonyokat, a földrajzi régiók között ugyanis óriási különbség van a fizetésekben. Egyelőre a többi nagy cég a Facebooknál óvatosabb, a Google például az év végéig engedélyezte a távmunkát.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.