Egyelőre maradnak a dolgozók home office-ban. De a Google-vezér nem hisz az iroda nélküli működésben.

Terjedelemes interjút adott a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai a Time 100 Talks videóinterjú-sorozata keretében. (A sorozatban a Time magazin azokkal készít interjút, akiket a lap beválaszt a világ száz legbefolyásosabb embere közé). A vezérigazgató a koronavírus-járvány munkára gyakorolt hatásáról is hosszasan beszélt. Szerinte nem az általános home office jellegű munkavégzés, hanem egyfajta "hibrid modell" foglalja el az irodai munka helyét.

Jövő nyárig otthon maradhatnak

Pichai – Mark Zuckerberg Facebook-vezérrel ellentétben – kulcsfontosságúnak tartja a működési hatékonyság szempontjából a személyes kapcsolatot, az együttlétet, különösen akkor, amikor nehéz problémát kell megoldania, vagy valami újat kell létrehoznia. Emiatt nem is támogatna egy olyan kísérletet, hogy a dolgozók csakis otthonról, távolról dolgozzanak a vállalatnak.

Az amerikai járványhelyzet miatt azonban egyelőre várnak az új modellek alkalmazásával. A Google a nagy techcégek közül az elsők között jelentette be, hogy az alkalmazottai jövő év júliusáig dogozhatnak home office-ból. Azért döntöttek így, mondta a vezérigazgató, mert szerettek volna egy nagyon bizonytalan időszakban valamiféle biztonságot adni a dolgozóiknak. A termelékenységre egyébként ez eddig pozitív hatással volt.
 

Podcast: távmunka a CIO Klub hangos kiadásában

A Bitport CIO Klubjának hangos kiadása következő adásában a távunkáról beszélget Beck Márton kommunikációs és szervezetfejlesztési szakértő (Actionlab) Fazekas Ferenccel, az Uniqa Biztosító CIO-jával, Fritsch Róberttel, a Fővárosi Vízművek informatikai vezetőjével, és Mészáros Attilával, a Telenor Magyarország kommunikációs igazgatójával.

A témának korábban két adást is szenteltünk. Az informatikai megközelítést itt, a HR-es és jogi vonatkozásokról szóló részt pedig itt hallgathatja meg.

Ne csak olvassa, hallgassa is a Bitportot: podcastjaink elérhetők az Anchor.fm-en, valamint minden fontosabb podcast-csatornán, többek között a Spotify-on, valamint az Apple iTunes és a Google Podcasts platformon.


A tapasztalatokat hosszabb távon is be akarják építeni a munkarendjükbe, azaz az otthoni munkavégzés valamilyen szinten meg fog maradni. Az alkalmazottak többségének is ez lenne jó. A vállalatnál a közelmúltban megkérdezték erről az alkalmazottak, és 62 százalékuk mondta, hogy elég heti néhány nap is az irodában. ötödük viszont azt mondta, hogy ők jól elvannak iroda nélkül is.

Ez alapján is öntöttek úgy, hogy az iroda szerepének változásához igazítva "újrakonfigurálják" az irodai tereket. A Google-nél már régóta alapelv, hogy az irodának olyan helynek kell lennie, ami egyszerre szórakoztató, évezhető hely, és ahol adottak az eszközök a munkatársak közötti súrlódások csökkentéséhez. Ennek természetesen termelékenységi okai is vannak: ha jobb az alkalmazottak közérzete, jobban teljesítenek.

Pichai szerint is drága a Szilícium-völgy

Pichai külön kitért a San Franciscói-öböl térségének egyik legnagyobb problémájára, a magas megélhetési költségekre. San Francisco az USA legdrágább városa. Ahhoz, hogy valaki lakást tudjon vásárolni magának a városban, pontosabban kapjon jelzálogkölcsönt, legalább évi 172 ezer dolláros fizetés kell.

A magas lakhatási költségek miatt sokan és sok időt töltenek ingázással, mert csak az olcsóbb külvárosi, peremvárosi részekben tudnak lakást venni vagy bérelni. A Business Insider a Pichai-interjúról készített összefoglalójában idéz egy tavalyi felmérést, amely szerint a Bay Area területén (Santa Clara megyétől Sonomáig) több mint 120 ezer ember ún. szuperingázó, azaz napi legalább három órát utazik munkába járás miatt. A megélhetés, lakhatás drágulásával együtt számuk folyamatosan nő. Az ingázási idő csökkentése Pichai szerint nagyon fontos a Google számára. Már csak azért is, hogy az alkalmazottak kevésbé érezzék kényszernek az irodába való visszatérést.

Mint a Business Insider cikkéből kiderül, más okok is állhatnak a Google rugalmas viselkedése mögött. Több felmérés is megerősítette, hogy a techcégek alkalmazottai egyből költöznének, ha home office-ból dolgoznának. A Blind egy közelmúltban készített felmérése szerint három alkalmazottból közül kettő hagyná ott a Bay Area területét ebben az esetben, a Hired álláskeresési piactér kutatásában az alkamazottak 42 százaléka költözne más környékre, többségük az alacsonyabb megélhetési költségek miatt.

De nem csak elméletben költöznének. Egyes kutatások szerint az elvándorlás meg is kezdődött. Az ingatlanportálok szerint egyre többen mennének ki San Franciscóból. Mind San Franciscóban, mind a kisebb, de frekventált városokban, például a Facebooknak otthon adó Menlo Parkban vagy San Brunóban, ahol a YouTube székhelye van, erőteljesen csökkentek a bérleti díjak tavaly óta, miközben az eladó/kiadó lakások száma közel megduplázódott.

Akit érdekel a Pichai-interjú, itt teljes terjedelmében megnézheti.

Közösség & HR

Ellepték a bűnözők a Telegramot

Úgy tűnik, a titkosított üzenetküldőn könnyebb és biztonságosabb a törvénytelen üzleteket lebonyolítani, mint a dark weben.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.