A mostanság amúgy sem derűs környezetben tevékenykedő internetes mamutcégekre egyre nagyobb nyomást helyeznek a sokasodó vizsgálatok.

A techóriások számára eddig nem alakult jól a hét. Miközben az Oracle-t egy szenátusi vizsgálóbizottság és a texasi államügyészi hivatal is arról faggatta, mit gondol a Google üzleti gyakorlatáról, a Facebook ellen immár a negyedik trösztellenes vizsgálatot indították meg az USA-ban.

Elsőre csak szépen kérnek

Több megkeresés is érkezett az Oracle-höz, melyektől a hatóságok és politikusok azt remélik, hogy tisztább képet kapnak arról, visszaél(t)-e piaci hatalmával a világ egyik legnagyobb vállalata, az Alphabet alatt működő Google - adta hírül jól értesült forrásokra hivatkozva a Reuters. Az ügy már csak azért is különösen pikáns, mivel a két vállalat nem feltétlenül van kifejezetten jóban egymással. Az Oracle ugyanis 9 milliárd dollárnyi kártérítést követel a Google-től, mert álláspontja szerint utóbbi jogtalanul használta fel a Javát az Android mobil operációs korai változataiban.

Az amerikai törvényhozás igazságügyi bizottsága egyébként nem csak az Oracle-t, hanem több tucatnyi vállalatot is megkeresett azzal kapcsolatban, hogy felderítsék, milyen károkat okozhatott a gazdaság többi szereplőjének az, hogy a Google egy csomó szegmensben meggyőző vagy éppen elsöprő piaci fölénnyel rendelkezik. Az értesülések szerint egyébként a megkeresett cégek legalább egy része nem fog önként "dalolni", mert félnek az óriásvállalat esetleges válaszlépéseitől. Úgy tűnik, a kevésbé veszélyes útnak azt tartják, ha csak kötelező erejű idézést követően adnak ki információkat a témában.

Vizsgálatból sosem elég

Közben a Facebooknál is vakarhatják a fejüket, mert lassan azt sem könnyű számba venni, hogy hányan és pontosan kik nyitottak frontot a közösségi média királya ellen. A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium is ránéz a cég körmére. A monopóliumellenes vizsgálat szépen beleillik majd a többi, már zajló eljárás közé. A Facebook túlhatalmát ugyanis már a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), több tagállam főügyészének csoportja és a már említett képviselőházi jogi bizottság is nagyító alá vette.

A felbuzdulás az 1000 milliárd dollár környékére hízó technológiai szektorban érdekelt vállalatok szarvának letörésére nagyjából a 2016-os amerikai elnökválasztás után kezdett felerősödni, mert a politikusok saját bőrükön tapasztalhatták meg, milyen hatalmas befolyása van az emberek életére, viselkedésére például a Facebooknak. Nyilván az sem segített, hogy az utóbbi években folyamatosan potyognak ki a szekrényből a különböző adatkezelési botrányok, melyek közül a legismertebb a több mint 80 millió felhasználót érintő Cambridge Analytica-ügy volt. Utóbbi 5 milliárd dollárjába került a Facebooknak, és ezért az összegért egyedül az FTC-vizsgálat lezárását érte el.

A GAFA nem kafa

Az USA-ban végül idén nyáron gyorsultak fel az események, és egyre-másra érkeztek a hírek arról, hogy milyen testület, minisztérium indít éppen vizsgálatot a röviden csak GAFA-ként hivatkozott mamutok ellen. Az időzítésben persze szerepet játszhat az is, hogy Amerika ismét elnökválasztásra készül.

A Google, az Apple, a Facebook és az Amazon esetében egyaránt alapos a gyanú arra, hogy saját platformjaik erejét kihasználva károsan befolyásolták a piaci folyamatokat. Az egyik leggyakrabban előkerülő panasz a versenytársak (és így az innováció elfojtása). Ezt két módon is viszonylag könnyen elérhetik a nagyok. Egyrészt méretükkel már önmagában is nagyon nehézzé teszik az új piaci szereplők megjelenését, másrészt a tehetséges, sikeresnek tűnő startupokat egyszerűen felvásárolják és saját arzenáljuk részévé teszik az eddig ellenük fordított fegyvereket.

A mostani vizsgálatokban ezeknek a problémáknak igyekeznek a végére járni, és javítani valamit a helyzeten, amennyiben ez lehetséges. Sok tönkrement vállalatot például nem boldogít az, ha az elfojtásukból származó bevételek egy részét büntetések kifizetésére fordítják a techóriások. És ugyan a retorziók között egyre gyakrabban felmerül a cégek feldarabolásának lehetősége is, ez a szcenárió finoman szólva sem túl valószínű. Arra már lényegesen nagyobb esély van, hogy a hatóságok bizonyos korábbi felvásárlásokat utólag felülvizsgálnak és rákényszerítik a GAFA tagjait arra, hogy szabaduljanak meg ezektől az egységektől.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.