Újraéledt az Oracle és Google vitája az Android korai változataiban használt Java kódrészletek miatt. 8,8 milliárd dollár sorsa a tét.

Egy szövetségi bíróságon kapott új lendületet a Google és az Oracle között már nyolc éve zajló pereskedés. A tét óriási: ha az Oracle-nek adnak végül igazat, az Android fejlesztőjének hihetetlen mennyiségű kártérítést kell kifizetnie.

Az Oracle kompenzációt akar

Kedden jelentette be egy szövetségi fellebbviteli bíróság - U.S. District Court for the Northern District of California - nyomán a Bloomberg, hogy a 2010 óta tartó per új szakaszba lépett. Annak ellenére, hogy az ügyben korábban döntő bíró 2016-os ítélete szerint a Java felhasználása Android környezetben a fair use szabályai szerint történt, az Oracle nem nyugodott bele az eljárás számára kedvezőtlen alakulásába. Fellebbezett, és ennek adott helyet tegnap az amerikai bíróság, azt állítva, hogy a Google Java-használata túlment a fair use keretein.

Az Alphabet leányvállalata az elmúlt években komoly lépéseket tett azért, hogy minimálisra szorítsa le a kárt, ha esetleg ellene ítélnek. Az egymást követő Android változatok egyre kevesebb és kevesebb kódot tartalmaznak a Sun örökségéből; a keresővállalat állítása szerint már évek óta gyakorlatilag semmi sincsen az eredetileg használt sorokból a mobil operációs rendszerben.

Ez azonban mit sem érhet akkor, ha az Oracle egyik, kiemelt vádja igazolást kap. Utóbbi ugyanis állítja, hogy az Android okostelefonokon, tableteken túlmutató – például autóipari, viselhető elektronikai területen való – terjeszkedésével ellehetetlenítette a Javát, mint ezen területek egyik lehetséges IT-s platformját. Ezért pedig kompenzáció jár, kötötte az ebet a karóhoz a vállalat.

Csalódottság az egyik oldalon...

Jelenleg tehát az Oracle-nek áll a zászló. Azt, hogy mekkora kártérítést kaphat a szoftverfejlesztő a webes keresőóriástól, a San Francisco-i bírónak kell megállapítania. Egyelőre nem tudni a pontos összeget, de korábban az Oracle nem volt szívbajos, amikor a kompenzációs igényét bejelentette. Az elszenvedett károkért ugyanis 8,8 milliárd dollárt kíván a számláján látni a vállalat.

A döntés azért fontos a Google-ön túlmenően is, mert hatással lehet arra, hogyan fejleszthetik termékeiket a piacra frissen belépők, és arra is, hogy milyen llicencdíjat kell fizetniük a már régóta jelenlevő szereplőknek. Ez ellehetetlenítheti, vagy legalábbis jelentősen megnehezítheti az új vállalatok érvényesülési lehetőségeit.

„Csalódottak vagyunk, amiért a bíróság felülbírálta a korábbi bíró álláspontját, miszerint a Java nyílt és szabadon elérhető mindenki számára. Az ilyen ítéletek megdrágítják az online szolgáltatások és appok használatát a felhasználók számára” – tolmácsolta a Google véleményét a döntést követően a vállalat egyik szóvivője. Arról viszont nem kívánt nyilatkozni, hogy milyen lépéseket tesz az ügyben, mindössze annyit közölt, hogy megvizsgálják a rendelkezésükre álló lehetőségeket.

...öröm a másikon

Nem meglepő módon az Oracle üdvözölte a döntést. A szerzői jogi törvény alapvető elveinek megerősítését látja az ítéletben, és nyugtázta, hogy a bíróság egyértelművé tette: a Google törvényt sértett. „A döntés megvédi az alkotókat és a fogyasztókat jogaik törvénytelen csorbításától” – nyilatkozta Dorian Daley, az Oracle ügyvezető alelnöke, aki egyben a vállalat vezető jogi tanácsadója.

Legyen bármi is a végleges ítélet, a Google mindenképpen nyertesen jött ki az ügyből. Android operációs rendszere dominánssá vált szerte a világon, és ehhez kétség kívül szüksége volt a korai időszakban a Java-ra. Napjainkban 10 eladott okostelefonból közel 9 készüléken ez a platform dolgozik; összességében pedig több mint 2 milliárd olyan eszköz van jelenleg is használatban, melyen Android fut, beleértve számos tévét, járművet és okosórát is.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.