Egy 15 perces út potom 300 euró, de előre csak a számla tizedét kell kicsengetni. Csak ezer jegyet adnak el.

Annyira bízik magában a Volocopter nevű német légi taxis startup, hogy megkezdte elővételben árulni a fuvarjait. A VoloFirst néven futó akciónak kifejezetten marketingcélja van, ezért mindössze ezer jegyet lehet elővételben megvenni. A 300 eurós ár tartalmaz egy kb. 15 perces repülést, amit a cég videón is rögzít, valamint a cég egy oklevelet is ad az úttörőknek.

Mint írják, a légi taxik engedélyeztetési folyamata még nem zárult le, de már megvan a következő néhány évre a kereskedelmi szolgáltatás bevezetésének ütemterve. A cég azzal számol, hogy 2-3 éven belül be tudja indítani a rendszeres személyszállítást.

Azt, hogy a szállítás mennyibe fog kerülni, egyelőre nem lehet tudni. A most meghirdetett ár csak az elsőbbségéért jár az elszánt early adoptereknek, akik ebben is elsők akarnak lenni. A repülésre a világ bármely pontjáról, így Magyarországról is lehet jelentkezni az erre a célra létrehozott regisztrációs oldalon. Előre mindössze az út árának tíz százalékát, 30 eurót kell kifizetni.

Nem az önvezetés körül pörögtek

A 2011-ben alapított startup kétségtelenül a legígéretesebb európai játékos ezen a piacon. Nem véletlen, hogy tavaly többek között a Daimler is beszállt a cégbe, amely először 2016-ban reptette meg légi járművét, amit még nem is robotpilóta, hanem a cég egyik munkatársa irányított. Azóta egy sor éles tesztrepülésen vannak túl, többek között Szingapúrban, Helsinkiben és Stuttgartban.
 


Bár a kísérleti repüléseiken már használtak robotpilótákat is, a Volocopter koncepciójának nem ez a legvonzóbb eleme, hanem hogy a járművekkel párhuzamosan az infrastruktúrát is fejlesztette. A megbízható és kiépített infrastruktúra ebben az esetben legalább olyan fontos, mint a repülő szerkezet biztonsága. Tavaly bemutattak egy taxiállomás-prototípust, amely a teljes földi kiszolgáló hátteret biztosítja (ügyfélszolgálat, műszaki ellenőrzések stb.), valamint hozzá azt a mobil appot, amivel az utasok a szolgáltatást igénybe vehetik (rendelés, fizetés stb.).

Piaci hírek

160 millió dolláros szuperszámítógépet rendelt az EU

A rendszert a HPE szállíthatja le és a tervek szerint Finnországban áll munkába. Ha sietnek vele, ez lehet a világ aktuálisan legerősebb szuperszámítógépe.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.