A kínai gyártó 2015 első félévében 33 százalékkal több mobilt adott el, mint tavaly.

Nem egyszer számoltunk már be arról, hogy a világ legdinamikusabban fejlődő mobilgyártója ismét rekordot döntött, ezért annyira nem lesz megrázó, hogy most is erről van szó. A mindössze 5 éve létező kínai Xiaomi CEO-ja, Lei Jun a Twitteren jelentett be, hogy 2015 első hat hónapja alatt összesen 34,7 millió okostelefont adtak el.

Megfontolva haladnak előre

Nem leszállított, hanem ténylegesen értékesített készülékekről van szó, amivel a cég 33 százalékkal tudta növelni a tavalyi, hasonló időszakban elért eredményeit. A fejlődés tehát töretlen, ennek ellenére némileg vegyes a kép, hiszen Lei Jun 2015 egészére nézve 100 milliós teljesítményt jósolt, ami már akkor is kellően ambiciózus volt, a most közzétett, és egyébként valóban meggyőző számok fényében viszont még inkább az.

A 34,7 millió, illetve a tervezett 100 millió darab okostelefon fényében érdemes megnézni a Xiaomi előző évi számait. 2014-ben összesen 61 millió készüléket adtak el, amivel 12 milliárd dolláros bevételre tettek szert. A cég eddig egyszer sem közölt ennél részletesebb pénzügyi adatokat, de azt igen, hogy évről évre hogyan fejlődik és lesz egyre fontosabb tényező Kínában. A döbbenetes ugrásokat jól érzékelteti, hogy 2013-ban 18,7 millió, egy évvel korábban pedig 7,2 millió mobilon adtak túl.

Az ugrások többek között annak is köszönhetőek, hogy a Xiaomi tervezetten, lépésről lépésre terjeszkedik. A sokak által várt amerikai és európai jelenlétre egyelőre várni kell, ezeken a kontinenseken most még csak tartozékok értékesítésével van jelen a gyártó. Kína meghódítás után az elsődleges célpontot Ázsia jelentette, ahol jelenleg nyolc országban kaphatók Xiaomi mobilok, és nemrég jelent meg a vállalat Brazíliában is.

Set top box a Xiaomitól: mindenbe belekóstolnak 

A vezetőség többször megerősítette, hogy a márka megerősítése a legfontosabb szempont. Ennek érdekében továbbra is az online értékesítés a legerősebb csatorna: az Mi.com alatt működő webshopon keresztüli eladások az összértékesítés 70 százalékát teszi ki, a fennmaradó mennyiséget pedig a Kínában, Indiában működő üzletek adják.

Minden van, mint a jó boltban

Az imidzs építésének másik jelentős eszköze a készülék portfólió kibővítése. Mostanra a mobilok mellett gyártanak televízió készülékeket, a fitnesz tracker piacon is rövid időn belül meghatározó tényező lett a cég, de ezeken kívül létezik még külső akkumulátor, vezeték nélküli töltő, set-top-box, router és táblagép is a kínálatban. Nagy lendülettel fejlődik az intelligens otthon témakörbe tartozó termékek sora is, úgymint légtisztító berendezés, webkamera, vérnyomás mérő, okos izzók és világítótestek, sőt legutóbb már azt is rebesgették, hogy a pénzügyi szolgáltatásokba is belekóstolnának

A fő bevételi forrást természetesen továbbra is a megfizethető, de jó minőségű, középkategóriás okostelefonok adják. Azt szintén nem lehet tudni, hogy melyik a legsikeresebb modell, mindössze azt árulta el a CEO, hogy ebben az évben hat készülék (Mi 2, Mi 3, Redmi, Redmi Note, Mi 4 és Redmi 2) összesen 10 millió darabbal járult hozzá az eredményekhez.

Mobilitás

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.