Az oszakai Kubota nehézgépgyártó az amerikai cég GPU-jával és mesterséges intelligenciájával teszi önjáróvá traktorait.

Egyelőre csak a koncept modell fotója került ki róla, de a tervek szerint még az idén bemutatja a Kubota a teljesen autonóm traktorát – számolt be a Nikkei üzleti lap. A japán nehézgépgyártó új traktora egyfajta éles kísérlete is lehet majd annak, hogy meddig jutott az Nvidia az önvezetési technológiában.

A csipgyártó három éve a CES-en mutatta be az első eredményeit. Zsen-Hszun Huang Nvidia-vezér lényegében egy speciális célhardvert harangozott be. Huang arról beszélt, hogy az általuk készített speciális, mesterséges intelligencia célú feldolgozó központi egység a járműben az agy szerepét tölti be, amely a szenzorokból érkező adatokat egységes képpé állítja össze. A belteret is figyeli, és még szájról is tud olvasni, hogy a hangos parancsok felismerését-értelmezését segítse.

A traktornál más lesz a fontos

Az önvezető megoldások a precíziós mezőgazdaságban már évek óta jelen vannak, ami jó kísérleti terepet biztosít magának a techológiának a tökéletesítésére is. A Kubota traktoraiba a Nikkei értesülései szerint nem a három éve bemutatott speciális SoC-ra (System on Chip) épülő központi egységet szerelik be, hanem az Nvidia grafikus GPU-ját, aminek feladata elsősorban a traktorok mesterséges intelligenciájának kiszolgálása. Ez az MI-rendszer dolgozza fel és értelmezi valós időben a traktor kameráinak és érzékelőinek a jeleit.

És hogy miért ez a sok gazda számára nem egyértelműen pozitív fejlesztési hevület? Mert Japánban – ahogy a világ más országaiban is – egyre nagyobb probléma a munkaerőhiány, amely már nem csak a kézzel elvégezhető munkafázisoknál okoz problémát. Japánban az elöregedő társadalom miatt már mérhetően visszaesett a mezőgazdasági termelés, amit a gépgyártók precíziós, pl. autonóm mezőgazdasági gépekkel oldanának meg.
 

Így képzeli el a percíziós mezőgazdaságot a Kubota

A probléma több mint egy évtizede napirenden van, és a Kubota sem kezdő ezen a téren. 2017-ben dobta piacra az Agrirobo traktorsorozatát. Azok a traktorok még korlátozott autonómiával működtek, például nem használtak az érzékelők jeleinek feldolgozásához mesterséges intelligenciát, így szükség volt a folyamatos emberi felügyeletre. Az Nvidia megoldásaival viszont sikerült elérni a teljes autonómiát – állítja a japán gyártó. Az Nvidia GPU-jára és MI-jére épülő rendszer ráadásul nem csak a járművet irányítja, folyamatosan elemzi a termelési körülményeket, többek között a környezeti-, az időjárási- és a talajadatokat.

A Kubota fejlesztési iránya nem egyedi, a világ egyik legnagyobb nehézgép-gyártója, az amerikai Deere & Co. is évek óta kínál önvezető technológiával mezőgazdasági gépeket. Abban azonban a japánok újítottak, hogy egy alapvetően autógyártókkal együttműködő partnert vontak be a fejlesztésbe. Utóbbiak közül több is együttműködik az amerikai csipgyártóval, de az ilyen együttműködés a mezőgazdasági gépgyártók körében ritka.

Cloud & big data

Nem ismert Exchange-sérülékenységeket használtak ki kínai hekkerek

A Microsoft ügyfeleinek az időközben elkészült javítások azonnali telepítését javasolja.
 
Ha egy szervezetnek címtárszolgáltatásra van szüksége, akkor nagy valószínűséggel az Active Directoryhoz nyúl. Ezt azonban a hekkerek is tudják.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.