Az oszakai Kubota nehézgépgyártó az amerikai cég GPU-jával és mesterséges intelligenciájával teszi önjáróvá traktorait.
Hirdetés
 

Egyelőre csak a koncept modell fotója került ki róla, de a tervek szerint még az idén bemutatja a Kubota a teljesen autonóm traktorát – számolt be a Nikkei üzleti lap. A japán nehézgépgyártó új traktora egyfajta éles kísérlete is lehet majd annak, hogy meddig jutott az Nvidia az önvezetési technológiában.

A csipgyártó három éve a CES-en mutatta be az első eredményeit. Zsen-Hszun Huang Nvidia-vezér lényegében egy speciális célhardvert harangozott be. Huang arról beszélt, hogy az általuk készített speciális, mesterséges intelligencia célú feldolgozó központi egység a járműben az agy szerepét tölti be, amely a szenzorokból érkező adatokat egységes képpé állítja össze. A belteret is figyeli, és még szájról is tud olvasni, hogy a hangos parancsok felismerését-értelmezését segítse.

A traktornál más lesz a fontos

Az önvezető megoldások a precíziós mezőgazdaságban már évek óta jelen vannak, ami jó kísérleti terepet biztosít magának a techológiának a tökéletesítésére is. A Kubota traktoraiba a Nikkei értesülései szerint nem a három éve bemutatott speciális SoC-ra (System on Chip) épülő központi egységet szerelik be, hanem az Nvidia grafikus GPU-ját, aminek feladata elsősorban a traktorok mesterséges intelligenciájának kiszolgálása. Ez az MI-rendszer dolgozza fel és értelmezi valós időben a traktor kameráinak és érzékelőinek a jeleit.

És hogy miért ez a sok gazda számára nem egyértelműen pozitív fejlesztési hevület? Mert Japánban – ahogy a világ más országaiban is – egyre nagyobb probléma a munkaerőhiány, amely már nem csak a kézzel elvégezhető munkafázisoknál okoz problémát. Japánban az elöregedő társadalom miatt már mérhetően visszaesett a mezőgazdasági termelés, amit a gépgyártók precíziós, pl. autonóm mezőgazdasági gépekkel oldanának meg.
 

Így képzeli el a percíziós mezőgazdaságot a Kubota

A probléma több mint egy évtizede napirenden van, és a Kubota sem kezdő ezen a téren. 2017-ben dobta piacra az Agrirobo traktorsorozatát. Azok a traktorok még korlátozott autonómiával működtek, például nem használtak az érzékelők jeleinek feldolgozásához mesterséges intelligenciát, így szükség volt a folyamatos emberi felügyeletre. Az Nvidia megoldásaival viszont sikerült elérni a teljes autonómiát – állítja a japán gyártó. Az Nvidia GPU-jára és MI-jére épülő rendszer ráadásul nem csak a járművet irányítja, folyamatosan elemzi a termelési körülményeket, többek között a környezeti-, az időjárási- és a talajadatokat.

A Kubota fejlesztési iránya nem egyedi, a világ egyik legnagyobb nehézgép-gyártója, az amerikai Deere & Co. is évek óta kínál önvezető technológiával mezőgazdasági gépeket. Abban azonban a japánok újítottak, hogy egy alapvetően autógyártókkal együttműködő partnert vontak be a fejlesztésbe. Utóbbiak közül több is együttműködik az amerikai csipgyártóval, de az ilyen együttműködés a mezőgazdasági gépgyártók körében ritka.

Cloud & big data

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.