Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.

Alapítója az egyetemi évei alatt hozta össze, amikor saját pszichés problémáira keresett megoldást. Jelenleg 70 tartalomszolgáltatója van – és mindannyian hús-vér emberek. Van sok felhasználója (hogy pontosan mennyi, nem tudni, a Forbes szerint 300 ezer), és számuk évente 400 százalékkal nő. 25 százalékuk napi rendszerességgel használja a szolgáltatást. Az oldal bevétele évi 5 millió dollár körül lehet. Egy éve kapott 3,2 millió dollár kockázati tőkét a továbblépéshez. Ez a Quinn, amit 2019-ben alapított a Snapchat alapító-vezérigazgatójának a húga, Caroline Spiegel.

És hogy mivel foglalkozik ez a startup? A telefonszex egy modernizált formájával, audioszex-streaminggel. Az előfizetők erotikus tartalmakat, beszélgetéseket és sztorikat hallgathatnak havi 5 dollárért vagy 12 hónapos előfizetés esetén havi 3 dollárért. Mint az alapító annak idején nyilatkozta, a szolgáltatás ötlete személyes problémái kapcsán jött: egyetemista korában (pontosítsunk: stanfordi évei alatt) anorexiával és abból eredő szexuális problémákkal küzdött. A Quinn az öngyógyítási folyamat része volt. Rájött, hogy hiány van kifejezetten nők számára készített erotikus tartalmakból, és még inkább olyanokból, amelyek nem a vizualitásra (fotó, videó) építenek. Utóbbi szerinte azért káros, mert hibás testképet közvetít a nőknek.

De a Quinn végső soron mégis csak a pornóipar része, ha csak hangalapú is, így némileg meglepő, hogy olyan befektetők is tettek bele pénzt, mint az elsősorban technológiai startupokba fektető Day One Ventures, az ingatlanos hátterű Global Asset Capital vagy a szintén technológiai fókuszú (szofverfejlesztés, vállalati szolgáltatások, pénzügyi szolgáltatások, egészségipar) Great Oaks. Becsületére legyen mondva, azt Caroline Spiegel is elismerte, hogy egyszerűsítette a befektetőkkel a tárgyalásokat, hogy bátyja, Evan Spiegel a Snapchat alapító-vezérigazgatója.

Elveszi-e az MI Spiegel munkáját?

A Slush-on az Axios feltette a kérdést Spiegelnek: miért nem használ generatív MI-t, amikor azzal már élethűen lehet utánozni bárki, például híres színészek, celebek stb. hangját? Spiegelnek azonban ebben határozott az álláspontja. Nem cseréli MI-re a tartalomgyártókat. Ez szerinte szinte lehetetlen, mivel az erotikus tartalmak előállításánál alap, hogy a szereplőknek bele kell egyezniük, hogy megtesznek vagy akár csak kimondanak bizonyos dolgokat. Másrészt fontos, hogy a tartalom hiteles legyen, amit az előfizetők által követett tartalomgyártók garantálnak. (Spiegel kezdetben a Redditről és a Tumblrről toborozta őket, emiatt jól jött számára, hogy a Tumblren akkoriban tiltották le az erotikus tartalmakat.)

Azt azonban elismeri, hogy az olyan MI-cégek, mint például az erotikus tartalmakat is kínáló Replika vagy a CharacterAI olyasmit csinálnak, amire nagyon oda kell figyelni. A Quinn jövője pedig egyenesen fényes: előbb-utóbb tőzsdén jegyzett cég lehet. Az erotikus hangalapú tartalmak rendkívül népszerűek, még akkor is, ha az olyan ismert platformok, mint a Spotify vagy az Amazon nem feltétlenül reklámozzák ezt.

De szerencsére a világ változik, a terápiás célú erotikus tartalmak mellett kiléptek a fényre más, korábban tabunak számító területeken működő cégek is, és vonzzák a befektetőket. Spiegel példaként a termékenységi területtel foglalkozó startupokat említette, melyek korábban kevésbé voltak népszerűek a befektetők körében. Ma viszont már több unikornis is van közöttük.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.