Az adatvédelmi hivatal átmenetileg letiltotta egy amerikai chatbotfejlesztő appját, mert az a GDPR több pontját is megsértette.

Öt éve alapították azt a startupot, amely megvalósította, amit a című film alkotói kitaláltak. A 2013-ban bemutatott filmben a Joaquin Phoenix megformálta főhős hús-vér emberek helyett a számítógépén futó mesterséges intelligenciába szeret bele. A Luka nevű cég olyan mobil appot fejleszt, amely lényegében személyre szabható, MI-vezérelt virtuális társakat kínál az ügyfeleinek, akik így engedelmes (beszélgető)társat kapnak. A Replika nevű app úgy és olyasmikről beszél, ahogy és amikről a tulajdonosa szeretné.

Az app angol nyelvterületen állítólag népszerű, és bár ingyenes, a Reuters szerint egyes plusz funkcióival némi szerény bevételt is termel. Az olaszok azonban most fogást találtak rajta. Az adatvédelmi hatóság szerint kockázatos, mert erősen befolyásolhatja a felhasználó hangulatát, és ennek kockázata különösen nagy a fejlődésben lévőknél (értsd: gyerekek), valamint az érzelmileg labilis személyiségeknél (lásd az említett film főszereplője, Theodore Twombly). A hatóság kifogásolta például, hogy hiányzik az életkor-ellenőrzési mechanizmus, ami alapján be lehetne állítani szűrést, ha valaki nem felel meg a kritériumnak, vagy nem adja meg az életkorát.

A fejlesztő cégnek 20 napja van arra, hogy javítsa a kifogásolt elemeket, utána akár 20 millió eurós bírsággal is sújtható, de a hatóság azt is belengette, hogy végleg kitiltja az appot az olasz piacról.

A Reuters idézte egy gyermekek magánéletét védő szervezet, a Defend Digital Me vezetőjét, Jen Perssont, aki szerint az ilyen, a gyermekek hangulatának, mentális állapotának a befolyásolására is alkalmas eszközöket egészségügyi terméknek kellene minősíteni, és az azokra vonatkozó szabályozás szerint kellene fejleszteni és piacra vinni.

A GDPR-en elhasal az erosz?

Úgy látszik, még az olasz levegőt átitató amore sem lágyította meg a hivatalnokok szívét, így az olaszoknak egyelőre le kell mondaniuk az MI-alapú barátról/barátnőről, kommentálta a döntést a Futurism. A hivatal felvetéseit mindazonáltal megalapozottak véli. Az indoklásban ugyanis eufemisztikusan, de egyértelműen arra utal, hogy a Replika voltaképpen egy "virtuális szexbaba". Ezzel önmagában nincs semmi baj, mindenki azzal és úgy, akivel és ahogy... Csakhogy a Replikák "önálló életre keltek" (akárcsak a Szárnyas fejvadász replikái), és szexuális megjegyzésekkel "zaklatták" azokat a felhasználóikat is, akik nem kifejezetten ilyen célból telepítették. Azaz visszaütött, ami korábban is tudott volt: egyesek a Replikában hoztak létre  MI-barátnőt, akit büntetetlenül bántalmazhattak verbálisan.

Azt, hogy szexuális tartalmú szolgáltatást kínál, a Replika nem is tagadja: ez ugyanis az egyik olyan extra funkciója, amivel szeretne fizető felhasználókat fogni. De az már nem túl vicces, ha ezek a hátsó szobában zajló, extrém virtuális szexuális szokások átszivárognak az óvodákba. Pedig egyre több olyan panasz érkezett a mobil appra, hogy az ingyenes verzió használói is kaptak ízelítőt ezekből az extremitásokból, még ha csak verbálisan is. És itt válik igazán súlyossá, hogy a fejlesztők megspórolták az életkorszűrést.

Konzumer tech

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.