Kinek a mesterséges "ikertestvérével" szeretne beszélgetni? Elon Muskéval? Einsteinével? A character.ai-nak hála ez is lehetséges.

A mesterséges intelligencia szcéna legújabb üdvöskéje egy olyan startup, melyet 2021-ben alapítottak, és mindössze harmincan dolgoznak benne. Viszont az alapítók olyasmit találtak ki, ami a felhasználók millióit – és főleg befektetők dollármillióit – vonzza mágnesként. Már most gyorsabban gyarapszik a felhasználói bázisa, mint amikor a ChatGPT-t megnyitotta a nagyközönség előtt az OpenAI, írja az Axios a Similarweb adataira hivatkozva.

A character.ai appja a közelmúltban debütált az Apple App Store-jában, illetve az androidos Google Play-ben, és már az első héten túllépte a kétmillió letöltést. A szolgáltatásnál a mobilos használat dominál, míg a ChatGPT egyelőre megmaradt elősorban webes appnak. A Similarweb adatai szerint egyébként weben is erős a character.ai: a felhasználók átlagosan háromszor-ötször hosszabb ideig maradnak a szolgáltatásban, mint a ChatGPT-ben. A character.ai szóvivője az Axiosnak azt állította, hogy az átlagos alkalmazásban töltött idő több mint 29 perc. Ez összemérhető olyan webes szolgáltatások vonzerejével, mint például az Instagram.

Elon Muskot akarod? Parancsolj...

Pedig a character.ai sem csinál nagyon mást, mint a ChatGPT, csupán – szakácsnyelven szólva – stílust ad az olcsó húsnak. És a "stílust ad" itt szó szerint értendő (míg az "olcsó" talán némileg túlzás). Ha valaki egy Madonna stílusában beszélő generatív MI-vel szeretne csevegni, esetleg leordítaná Elon Musk fejét, itt az alkalom (amiről már csak azt sem írhatjuk, hogy soha vissza nem térő).

A character.ai-t két volt Google-mérnök alapította. Noam Shazeer több mint húsz évet húzott le a vállalatnál. Daniel De Freitas hozzá képest nyeretlen kétéves: négy évig dolgozott a Microsoftnál a Binget fejlesztő csapatban, majd öt évet a Google-nél, de ott tűzközelben, a Google Brain projektet erősítette. Az Axios szerint mindketten azért léptek le a keresőóriástól, mert lassúnak találták a Google MI-fejlesztésének tempóját.

Szolgáltatásuk jelen állapotában inkább poén, mint üzletileg hasznosítható ötlet (igaz, az emberek a legelképesztőbb haszontalanságokért is képesek vagyonokat fizetni): mi értelme van annak, hogy élő vagy már elhunyt személyek kitalált változataival beszélgethetünk? A modell a szükséges adatokat ehhez az internet szabadon hozzáférhető részeiről, például a ChatGPT-től gyűjti.

Bárki bármilyen karaktert létrehozhat. Persze azoknak kevés közük lesz a valósághoz: ki tudhatná, milyen hangon beszélt Shakespeare vagy Napóleon, esetleg Lenin (bár utóbbiról éppenséggel maradtak fent a neten is elérhető hangfelvételek, pl. itt). Amit kapunk, az a fantázia szüleménye: elképzelt változata annak, ahogyan ezek az emberek beszélgetnének velünk, írja az Axios.

De mégis csak vicces, ha nem az asszisztens fogalmazza a formaleveleket, hanem Elon Muskot utasítjuk, hogy írja meg a beosztottaknak a napi eligazítást. Lehet személyes, "négyszemközti" és csoportos csevegéseket is generálni. Utóbbi esetben egy asztalhoz lehet ültetni olyan beszélgetőtársakat is, akik életünkben nem szívták volna ugyanannak a helyiségnek a levegőjét. Vannak tabuk is: az app nem engedélyezi, hogy a felhasználó romantikus, netán erotikus kapcsolatot alakítson ki a létrehozott karakterrel.

A nagy kérdés: hol a pénz?

Az indulás impresszív. Az, hogy a ChatGPT vélt-valós hasznosságát és a szórakoztató funkciót egyesíti, akár sikerre is viheti a character.ai-t. Az biztos, hogy jelenleg nagyon népszerű. Háromszor annyi felhasználója lehet, mint a Google Bardnak (a Similarweb szerint), de csak tizede, mint a ChatGPT-nek. Hasznossága erősen kétséges: személyre szabott szuperintelligenciaként hirdetik, de azonnal felhívják a felhasználónak figyelmét, hogy amit a karakterek mondanak, az csak kitalált szöveg. Ráadásul a valós személyek felhasználása továbbra is jogi szürkezóna.

Ha van a szolgáltatásnak bevétele, valószínűleg elenyésző a fejlesztés költségeihez viszonyítva annak ellenére, hogy már van 9,99 dollár havidíjért prémium változata is, a c.ai+. Jön azonban pénz a befektetőktől: legutóbb márciusban érkezett 150 millió dollár egy az Andreessen Horowitz vezette konzorciumtól, amivel a startup unikornis státuszba lépett. Ők egyértelműen bíznak a vállalkozás jövőjében.

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.