A Bill és Melinda Gates Alapítvány sokéves terve, hogy egészségügyi szempontból biztonságos illemhelyek létesüljenek az elmaradott térségekben.

A Samsung Electronics ma közétett tájékoztatása szerint a cég a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal együttműködve kifejlesztett egy új WC-t, amely újrahasznosítja és biztonságosan ártalmatlanítja az emberi hulladékot. A dél-koreai technológiai óriás ezzel tevékeny részévé válik az alapítvány által még 2011-ben indított Reinvent the Toilet Challenge nevű projektnek. Utóbbi célja olyan költséghatékony vécék kifejlesztése, amelyek szennyvíztisztító rendszerek nélkül képesek kezelni az emberi salakanyagot.

A beszámoló alapján a vállalat kutatási részlege, a Samsung Advanced Institute of Technology 2019 óta dolgozott együtt a Microsoft társalapítója és egykori felesége által életre hívott, a társadalmi, ökológiai problémák enyhítésére fókuszáló jótékonysági szervezettel.

A Samsung által gyártott illemhely prototípusa már át is esett az első teszteken. A cég szerint a háztartási használatra szánt WC megfelel az alapítvány teljesítménykövetelményeinek. Többek között hőkezelési és biofeldolgozási technológiákkal rendelkezik, amelyek elpusztítják az emberi hulladékból származó kórokozókat, a kibocsátott anyag pedig biztonságos a környezetre.

A kezelt víz teljes mértékben újrahasznosítható, míg a szilárd hulladékot megszárítják és hamuvá égetik, a folyékony hulladékot pedig megtisztítják - közölte a Samsung. A vállalat hozzátette, hogy a tervek szerint a WC-vel kapcsolatos szabadalmak licenceit a kereskedelmi forgalomba hozatal során ingyenesen felajánlja a fejlődő országoknak. További közös feladatként a felek együtt kutatják fel a technológia kereskedelmi forgalomba hozatalában fantáziát látó ipari partnereket.

Mosolyoffenzíva

A dél-koreai nagyvállalat hivatalos kommunikációjában nagy hangsúlyt kap Li Jedzsong (Lee Yae-jong). Az ugyan csak alelnöki pozícióban lévő Li valójában azóta a cég első számú embere, hogy apja, a Samsungot az elektronikai szektorban is nagyhatalommá növesztő Li Künhi (ííLee Kun-hee) 2014-ben szívrohamot kapott (2020 októberében pedig elhunyt).

Li augusztus közepén személyesen találkozott Bill Gatesszel (képünkön), hogy megvitassák a közös munka fejleményeit, illetve áttekintsék a globális társadalmi kihívásokra adható válaszokat. A közlemény szerint a találkozó során Gates megosztotta az alapítvány filantróp jövőképét és folyamatban lévő kezdeményezéseit, az alelnök pedig kifejezte elkötelezettségét, hogy az emberiség előtt álló kihívások kezeléséhez a Samsung saját technológiáinak bevetésével járuljon hozzá.

Az alelnök aktív társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos elköteleződésének hangsúlyozása különösen fontos a cégnek, hiszen az örökös éppen most kapott elnöki kegyelmet, ami a múltban elkövetett különböző gazdasági bűncselekmények következményeit teszi zárójelbe. Li minderről már szabad lábon értesülhetett, miután 18 hónapot töltött börtönben vesztegetési vádak kapcsán.

Piaci hírek

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.