Ez nem is annyira meglepő, hiszen a vállalat a világ második legnagyobb motorszállítója a repülőgépes szegmensben.

Rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy ez a cég, nem az a cég. A Rolls-Royce Holdings évtizedekkel ezelőtt elvált a luxusautókat gyártó részlegtől, utóbbi jó ideje a BMW irányítása alatt működik. Előbbi viszont láthatóan nem csak a nagy utasszállítókat akarja hajtóművel ellátni, hanem igyekszik megtalálnia a helyét a kisebb repülők piacán is.

Páréves távlatban gondolkodnak

A cég most csepegtetett némi információt arról az egyelőre tervezési fázisban lévő projektről, amelynek a célja egy néhány személyes légi taxi kifejlesztése. A hibrid elektromos repülő jármű a tervek szerint 400 km/h-s sebességgel tudna nagyjából 800 kilométeres hatótávval üzemelni. A 90 fokban megdönthető szárnyaknak és négy, utazómagasságban "elhajtogatandó" légcsavarnak köszönhetően a gép függőleges felszállásra is képes. Repülés közben a megfelelő hajtóerőről két további légcsavar gondoskodik.

A maximum öt utasra tervezett járművel kapcsolatban a Rolls-Royce a Farnborough-ban ezen a héten rendezett nagy seregszemlén igyekszik majd partnereket találni, és valószínűleg a nagyközönség is újabb részleteket tudhat meg. Annyi már most látszik, hogy a vállalat valamikor a következő évtized elejére-közepére szeretné éles üzemben az égen látni a járműveit. De ehhez az együttműködő partnereken kívül még egy üzletileg működőképes modellt is prezentálni kell.

Egyre sűrűbb az égbolt

Bár a történelmi háttere, birtokában lévő know-how miatt elég jó pozícióból indul a brit cég a jövő ígéretes szegmensében, közel sem lesz egyedül a már most igencsak erősnek ígérkező mezőnyben. A teljesség igénye nélkül említhető például egy másik nagypályás repülőgépes szereplő, az Airbus és a német Audi szövetsége. A páros egy meglehetősen érdekes konvepcióval rukkolt elő, ahol a speciálisan kialakított kisebb autókat hatalmas drónok kapnák fel ragadozó madár módjára, majd amint a célállomásra értek, az utas folytathatja a közlekedést a közúton.

Kínában sem lazsálnak. Az Ehang robotrepülője idén februárig masszív tesztsorozaton ment keresztül, és már emberi utassal is sikeres repüléseket hajtott végre. Vagy ott van a NASA és az Uber közös munkája: a kormányzati szervezet és a taxiszolgáltatást nyújtó vállalat az évtized végére ígéri az első, a való életben is használható példányokat. Az nem biztos, hogy ezt a szoros határidőt tartani is fogják a felek, de az igen, hogy előbb-utóbb megszaporodnak majd a fejünk fölött a kisebb méretű, embereket szállító repülő szerkezetek.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.