Ettől még a körmére néznek a vállalatnak, és a hálózatüzemeltetőknek is jobban kell figyelniük.

Hamarosan nyilvánosságra hozzák azt az új német biztonsági katalógust, ami az 5G-s fejlesztéseket szabályozza. Ez többek között előírja, hogy milyen berendezéseket használhatnak majd a szolgáltatók az 5G-s hálózataik kiépítéséhez. A Reuters értesülései szerint nem zárják ki a Huawei eszközeit. Azaz a napokon belül nyilvánosságra kerülő szabályzat is tükrözi majd azt a korábbi német álláspontot, hogy a következő generációs távközlési hálózatok szállítóira egyenlő versenyfeltételeket megszabni.

Mint azt a Bitport is megírta, a hivatalos német álláspont – az amerikaival ellentétben – régóta az, hogy a digitalizált világban nem megfelelő védelmi stratégia egy-egy szállító, konkrétan a Huawei önkényes kizárása a beszerzésekből. Angela Merkel kancellár tavasszal ehhez még hozzátette: biztonsági garanciákat várnak a Huaweitől, és mint egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő a Reutersnek mondta, ez az álláspont továbbra sem változott.

Az új szabályok szerint a hálózati berendezések gyártóinak kell tenniük egy megbízhatósági nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy nem adnak át adatokat például a kínai hatóságoknak. Emellett a berendezésekre meg kell szerezniük a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal tanúsítványát.

Az már a szolgáltatók feladata lesz, hogy azonosítsák a kritikus hálózati elemeket, és azokra fokozott biztonsági szabványokat alkalmazzanak.

Voltak más elképzelés is

A németek régóta ismert álláspontja ellenére sem volt egyértelmű, hogy a Huawei is részt vehet majd az ottani 5G kiépítésében. Volt olyan elképzelés is, hogy a szabályzat kap egy záradékot: a hálózatokat kiépítő mobilszolgáltatók csak az informatikai biztonság szempontjából megbízhatónak minősített beszállítókkal működhetnek együtt. A Huawei azonban nem számított volna annak. A németek ugyanis minden céget a megbízhatatlan kategóriába sorolnak, ha az általa tárolt adatokhoz a hatóságok széleskörű hozzáférést kapnak.

A másik oldalon viszont ott álltak a nagy szolgáltatók, élükön a Deutsche Telekommal, melyek jelenleg is nagy Huawei-ügyfelek, és melyek aktívan rész is vettek a szabályozói keretek kialakításában. (Bár a bizonytalanság miatt állítólag a DT-nél felmerül, hogy újragondolják a beszerzési stratégiájukat.) A szolgáltatók legnagyobb problémája valójában az volt, hogy ha a Huawei kiesik, a hálózatiberendezés-gyártók között sokkal kisebb lesz a verseny, ami óhatatlanul az árak emelkedésével, azaz a hálózatépítés drágulásával fog járni.

A Handelsblatt értesülései szerint a végső szót egyébként a kancellár mondta ki, akit állítólag elsősorban az motivált, hogy Németország ne kerüljön Kínával éles konfliktusba.

Mobilitás

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.