Öt angolszász ország hírszerző szervezetei – az Öt Szem szövetség – már nyáron összefogott a Huawei ellen.

Szaporodnak a hírek, hogy egyre többen próbálnak gátat szabni a Huawei globális terjeszkedésének. A Gizmodo amerikai és ausztrál üzleti lapok nyomán azt írja, hogy az Öt Szem néven emlegetett hírszerző szövetség tagjai már nyáron megállapodtak, hogy közösen lépnek fel a kínai gyártó ellen, mert eszközeinek használata a távközlési hálózatokban biztonsági kockázatot jelent.

A hír forrása az Australian Financial Review, amely a múlt héten írt arról a júniusi, Kanadában tartott titkos találkozóról, amelyen a megállapodás született. A lap szerint Ausztrália, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Új-Zéland hírszerzéseinek vezetői annak ellenére jutottak közös nevezőre, hogy az országokban eltérő súllyal van jelen a Huawei, és eltérő a hivatalos álláspont is a kockázatok megítélésében. Arról nem szól a híradás, hogy a titkosszolgálatoknak milyen legális eszközeik lennének – a kormányaik tájékoztatásán túl – arra, hogy egy távközlési berendezéseket szállító vállalat üzleteit korlátozzák vagy megakadályozzák.

Nem áll jól a kínai gyártó szénája

A Huawei az USA infrastruktúrapiacát már évekkel ezelőtt kénytelen volt feladni. Idén az ausztrálok is léptek, és egyértelművé tették: a kínai szállító nem kívánatos szereplője az 5G-s hálózatfejlesztéseknek.

Az Egyesült Királyságban ellentmondásosabb a helyzet. A szolgáltatók hálózataiban jelentős súlyt képviselnek a Huawei infrastruktúraeszközei, de a kormányzati szereplők egy része szerint ez kockázatos. A Huawei biztonsági kockázatait vizsgáló testület (Huawei Cyber Security Evaluation Centre – HCSEC) nyáron kiadott jelentésében azt írja, hogy korlátozott biztosítékokat tud adni arra, hogy a Huawei jelenléte a kritikus hálózatokban megfelelően kezelt rizikót hordoz.

A jelentéstől valószínűleg nem függetlenül a legnagyobb brit szolgáltató, a BT Group lapértesülések szerint azt tervezi, hogy két éven belül lecseréli hálózatában a Huawei eszközeit, pontosabban a kínai gyártó berendezéseit csak a hálózat kevésbé kritikus pontjain alkalmazza.

A legharcosabb kétségtelenül az USA. Az amerikaiak annyira komolyan veszik a kínai cég elleni küzdelmet, hogy kormányzati szinten kérték a szövetséges országok kormányait: ne használják hálózatfejlesztéseikhez a Huawei távközlési berendezéseit.

Kanada hivatalos szinten még nem állt bele a Huawei elleni küzdelembe. A németekhez hasonlóan az az álláspontjuk, hogy a Huawei jelenléte egyelőre nem jelent problémát, és nem is tervezik a közcélú infrastruktúra beszállítóinak feketelistázását.

A németek még vacillálnak

A németek különutas politikát folytatnak. Bár állítólag a berlini kormányt is felszólította az USA a Huawei elleni fellépésre, a német álláspont az, hogy a fejlett digitális világban nem megfelelő védelmi mechanizmus az, ha egyes szolgáltatókat kizárnak a közcélú hálózati infrastruktúrákból. Ugyanakkor egyes német piaci szereplők állítólag lobbiznak a kormánynál, hogy a biztonsági kockázatok miatt zárják ki a hálózatépítésből a kínai beszállítókat.

A német szolgáltatók – köztük a Deutsche Telekom – a brit cégekhez hasonlóan jelentős Huawei-ügyfeleknek számítanak. A The Wall Street Journal ugyanakkor úgy értesült, hogy a DT-nél is felmerült a beszerzési stratégia felülvizsgálata a kínai gyártók hálózati eszközeinek biztonsági kérdései miatt.

A német kormányt más területen egyébként nagyon is aggasztja a kínai nyomulás. Emiatt a Handelsblatt szerint szigorítani akarják a biztonsági szempontból kiemelt vállalatokban – például a védelmi területen dolgozó vagy kritikus infrastruktúrákat üzemeltető cégekben, sőt a médiapacon is – az Európán kívüli befektetők tulajdonszerzését. A tervezet szerint a 25 százalékos tulajdonszerzési arányt 10 százalékra csökkentenék. A német üzleti lap szerint ez kifejezetten a kínai cégek visszaszorítását szolgálná.

Mint emlékezetes, két éve a KUKA Robotics többségi tulajdonhányadának eladása kapcsán már lehetett hallani olyan hangokat, hogy kockázatos kínai cégnek átengedni egy startégiailag fontos vállalatot. A KUKA egész tevékenysége ugyanis szervesen illeszkedik a német ipar élénkítését célzó Industrie 4.0 tervbe.

Akkor azonban a politika nem kívánt beavatkozni a felvásárlásba, és a szóba jöhető német vállalatok sem tudtak érdemi ellenajánlatot tenni. Végül tavaly év elején az amerikai hatóságok is jóváhagyták az ügyletet.

Mobilitás

Új pályázat nemzetközi sikerekben gondolkodó informatikai projekteknek

Az ITM Input Programjának kiírására a jövő hónap közepéig jelentkezhetnek a hazai startupok.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.

a melléklet támogatója a BalaSys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.