Az már a hónap közepén kiderült, hogy a kínai Midea többségi részesedést szerezne az ipari automatizálási rendszereket fejlesztő KUKA nevű vállalatban. Azóta árnyalódott a kép.
Hirdetés
 

Nem keresett aktívan befektetőt a német KUKA robotgyártó cég, de örült az ajánlatnak, mert a cégért bejelentkező nagy kínai partner nagy piacot és jó fejlesztési hátteret is biztosít a vállalatnak – mondta a tulajdonosoknak Till Reuter, a német cég vezérigazgatója. Ennek megfelelően nem is volt a kínai mellett más ajánlat.

A vezérigazgató ezt annak kapcsán mondta el, hogy május közepén tett vételi ajánlatot egy kínai háztartásigép-gyártó cég, a Midea a német robotgyártóra. Reuter szerint a kínai piaccal és egy tőkeerős tulajdonossal a hátuk mögött el tudják érni azt a korábban kitűzött céljukat, hogy 2020-ra évi egymilliárd euró lesz a bevételük.

Ipar 4.0-ban utaznak

A KUKA nem csak robotokat gyárt. A több mint 12 ezer alkalmazottat foglalkoztató augsburgi cég ipari automatizálási rendszereket és egyedi komponenseket is szállít gyártó vállalatoknak, köztük számos autógyárnak. A céget egyébként Josef Keller és Jakob Knappich alapította még a 19. század végén. A cég neve az alapítók nevéből származik (KUKA, azaz Keller Und Knappich Augsburg). Kezdetben olcsó acetilán lámpákat gyártottak városi közvilágításhoz, majd pedig hegesztő berendezéseket gyártottak, illetve folyamatosan fejlesztettek hegesztési technológiákat. A vállalatnak egy sor szabadalma is van e tére.

Innen viszonylag egyenes út vezetett az automata hegesztő berendezésekig. 1965-ban építették az első hegesztőautomatájukat, és 1971-től szállítanak hegesztő robotokat, melyek nagy szerepet kaptak az autógyártás olcsóbbá tételében. A robotfejlesztések már a 70-es évek elejétől nagy hangsúlyt kaptak a vállalatnál, amely 1973-ban dobta piacra első saját fejlesztésű robotját, a Famulust.

1995-ben külön cégbe szervezték a robotikai kutatás és gyártást (KUKA Robotics), valamint az egyéb rendszerek gyártását (KUKA Systems). A KUKA Robotics ma már az ipari robotikai kutatások egyik vezető cége, amely a nagyközönségnek is igyekszik bemutatni, hol tart a fejlesztésekben. Két éve látványos videót készítettek például egy kísérleti robotjukról, amely a német profi asztalitenisz-játékossal, Timo Boll-lal mérte össze tudását (lásd lentebb a videót).

Piac itt, technológia ott

A német vállalat felvásárlása szervesen illeszkedik az új kínai gazdaságélénkítési elképzelésekbe, ami a gyártás helyett a magas hozzáadott értékű technológiákra koncentrálna minden területen. A Midea nem a cég egészére, csak a meghatározó részesedés megszerzésére törekszik. Tavaly már megvette a német vállalat 5,4 százalékát, majd idén év elején 10 százalék fölé emelte a részesedését. Most a gazdasági lapok értesülése szerint mintegy 30 százalékra tehetett vételi ajánlatot.

Mint az Till Reuter vezérigazgató fentebb idézett szavaiból kiderült, nem a németek kerestek befektetőt, ezért a Midea egyből vonzó ajánlatot tett: 60 százalékos felárat kínált a részvényekért a bejelentés előtti záró árhoz képest.

Még lehetnek zavarok

A kínai felvásárlási dömpingnek nem mindenki örül, különösen ha az stratégiai iparágban történik. A robotika pedig egyre inkább az. Németország egyébként élen jár a robotika alkalmazásában: 2010 és 2015 között az ipari robotok által végzett termelés volumene éves átlagban 11 százalékkal bővül. Jelenleg Japán és Dél-Korea után a világ harmadik legrobotizáltabb ipara a német. Piac nagyságát 2014-ben 4 milliárd dollárra becsülték. Ez tekintélyes méret, de eltörpül a kínai lehetőségek mellett. Nem véletlen, hogy az ipari automatizálásban és a robotikában érdekelt német cégek már egy ideje érdeklődnek az ottani piaci lehetőségek iránt, ahol 2015-ben például 16 százalékkal bővült az értékesített ipari robotok száma.

A kínaiak bevásárlását jóvá kell hagyniuk az illetékes kormányzati szervezeteknek is. A német kormány illetékesei már jelezték is, hogy vizsgálják, mennyire kritikus a KUKA kínai kézbe jutása, tekintve, hogy a vállalat Németország számára is stratégiai területet képvisel. Ugyanakkor Angela Merkel vonakodik beavatkozni az ilyen ügyletekbe.

Állítólag a Siemens is vizsgálta annak lehetőségét, hogy beszáll a licitbe, de túl magasnak tartotta a kínaiak ajánlatát.

Amerika szólhat közbe

A KUKA két legnagyobb részvényese egyelőre nem mondott igent az ajánlatra, és addig a további tárgyalások sem időszerűek. Ráadásul az üzletbe nem csak a német kormánynak van beleszólása, tekintve, hogy a KUKA nemzetközi cég, erős amerikai jelenléttel.

A The Wall Street Journal által megszólaltatott szekértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a CFIUS (US Committee on Foreign Investment) már több olyan ügyletet is megtorpedózott, amelyben a kínaiak európai központú vállalatokat vettek volna meg. A legnagyobb visszhangot talán a Philips esete kapta. A holland központú cég világítótest-gyártó Lumileds részlegének 80 százalékát akarta megvenni a kínai GO Scale Capital vezette konzorcium. Az üzletet azonban a CFIUS nem hagyta jóvá. A hatóság arra hivatkozott, hogy a LED világítótestekben használt gallium-nitrid félvezető-technológiát katonai megoldásokban is használják, ezért kínai kézbe kerülésének túl nagy a nemzetbiztonsági kockázata.

Piaci hírek

Kínában úgy nő a mobil játékosok száma, mintha kötelező lenne mobilon játszani

Az ázsiai birodalomban évek óta elképesztő mértékben növekszik a piac, ehhez hasonló tempót a nyugati felhasználók csak a járvány miatti elzártságban produkálnak.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.