Hárommilliárd eurót szánnak arra, hogy megalapozzák vezető szerepüket a mesterséges intelligencia területén.
Hirdetés
 

Bár öt éve még azon a kanzlerini megnyilatkozáson élcelődtek Németországban, hogy az "internet új terület", Angela Merkel mostanság nagyon másként látja a digitalizációs világot: Németország nem mondhatja, hogy világelső lenne a mesterséges intelligencia területén – idézi a kancellár egy közelmúltban elhangzott mondatát a Reuters.

A kancellárt annak a kormányzati tervnek a kapcsán idézték, hogy Németország 3 milliárd eurót kíván befektetni a mesterséges intelligenciához (MI) kötődő kutatás-fejlesztésbe és a technológia alkalmazásába. Ez azonban csak a területre érkező források harmada. Azzal számolnak ugyanis, hogy a piacról kétszer ennyi forrás érkezik majd.

De nem csak a kutatás-fejlesztésre koncentrálnak, hanem az alapokra, azaz az oktatásra is. A tervek szerint a területhez kötődő 100 professzori állást hoznak létre, hogy biztosíthassák a megvalósításához a megfelelő szakember-utánpótlást.

Ez is része az átfogó digitális stratégiának

Az MI-kutatások támogatása egy átfogó digitális stratégia része, melyet a tervek szerint december elején hoznak nyilvánosságra. A stratégia öt területet ölel fel. Egyrészt szükség van a társadalom átfogó edukálására, hogy az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenki megfelelő szintű digitális kompetenciák birtokába jusson. Része az infrastruktúra-fejlesztés, többek között az országos nagy sebességű internet kiépítése 2025-ig. Megfogalmaz innovációs és digitális transzformációs célokat, mindenekelőtt az MI-megoldások implementálását és a munkahelyek digitalizálását az Industrie 4.0 koncepció szellemében. A koncepció része a digitális átmenet társadalmi hatásainak kezelése is, például a munkahelyek védelme és az etikai kérdések megnyugtató rendezése. Végül pedig ki kell alakítani egy modern államot, ami végleg felszámolná a (német) formanyomtatvány- és gumipecsét-kultúrát.

A német lapok a bejelentés kapcsán azzal is foglalkoznak, hogy mire lesz elég 3 milliárd euró. A Német Mesterséges Intelligencia Szövetség (KI Bundesverband) elnöke, Jörg Bienert a Deutsche Wellének azt mondta, a legfontosabb intézkedés a kutatás-fejlesztésbe történő befektetés, de a siker attól függ, hogy milyen sebességgel lehet majd végrehajtani a teljes stratégiát. Abban Bienert legfeljebb reménykedni tud, hogy a belengetett 100 professzori állás segít az MI-szakértők elvándorlásának megállításában. Ugyanis ezen a területen a német innovációs potenciált is nagyon erősen rombolja az agyelszívás.

Kínával küzdenek

A még ha valóban megvalósulnak a piaci szereplők várt beruházásai az MI területén, akkor is tízmilliárd euró alatt marad a 2025-ig rendelkezésre álló fejlesztési forrás. Mint a Deutsche Welle írja, bár önmagában jelentősnek tűnhet az összeg, nemzetközi összehasonlításban – különösen a legnagyobb kihívóhoz, Kínához képest – közel sem olyan eget rengető.

Mint korábban a Bitport is foglalkozott vele, Franciaország 2022-ig mintegy 1,5 milliárd eurót szán erre a területre. Kína pedig azzal számol, hogy 2030-ig az MI-re egy 150 milliárd dolláros iparágat épít fel. A kínaiak ráadásul már hozzá is kezdtek az építkezéshez. Csak arra több mint 2 milliárd dollárt szánnak, hogy Pekingben építsenek egy MI cégeknek helyet adó ipari parkot.

Mi lesz az infrastruktúrával a kínaiak nélkül?

A német digitális stratégia fontos eleme az 5G hálózat kiépítése: jövőre már indítják az ehhez szükséges frekvenciák aukcióit. Itt is a kínai törekvések okozhatnak gondot. Több érdekelt állítólag arról próbálja meggyőzni a német kormányt, hogy zárják ki a hálózatépítésből a kínai beszállítókat, például a Huaweit és a ZTE-t, mert azok biztonsági kockázatot jelentenek. Aggodalmukat a Reuters szerint egyes kormányzati szereplők is osztják.

Sokaknak az a véleménye, hogy a német kormánynak is követnie kellene az amerikai és az ausztrál gyakorlatot. Az USA-ból már 2013-ban ki kellett vonulnia a Huaweinek és a ZTE-nek a telekommunikációs infrastruktúra-piacról. Nem sokkal később az ausztrálok is csatlakoztak az amerikaiakhoz, majd idén egyértelművé tették: az 5G-s hálózatok kiépítésében sem vehet részt a kínai vállalat.

A Huawei Európában azonban nagyon komoly állásokat épített ki, évek óta fontos partnere több német telekommunikációs szolgáltatónak, például a Deutsche Telekomnak is. A kínai infrastruktúra-szállítók kiváltása azonban nem csak emiatt nehéz. Mint a Reuters írja, 5G-ben jelenleg a Huaweinek van a világ egyik legfejlettebb és legolcsóbb technológiája. Persze lenne európai alternatíva is, például az Ericsson és a Nokia.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.