Fokozatos közeledés után bezsákolta a legnépszerűbb repository-szolgáltatást a Microsoft. A hivatalos bejelentés már ma megtörténhet.

Hatalmas trófeát ejtett a Microsoft. Bár a hivatalos bejelentés még hátra van, de a Bloomberg szerint akár már ma bejelenthetik, hogy a Microsoft felvásárolja a GitHub-ot. Ezzel a vállalat mintegy megkoronázza azt a folyamatot, ahogy – nem kis részben a felhőszolgáltatásokkal összefüggésben – fokozatosan közelített nyílt forráskódú megoldásokhoz.

Mit vesznek Nadelláék?

A Microsoft lényegében a nyílt forráskódú fejlesztéseket vivő közösségek jelenlegi legfontosabb kódtárhelyét szerzi meg. Magának a szolgáltatásnak a magja a Linus Torvalds fejlesztett Git verziókezelő rendszer (amit maga Torvalds is nagyon fontos fejlesztésének gondol), amit egy ideje a Microsoft is használ. A GitHub lényegében erre építve nyújt központosított verziókezelési és kódtár funkciókat a fejlesztőknek és fejlesztő cégeknek.

Mint arra a Bloomberg híre felhívja a figyelmet, az évezred eleje óta nagyot fordult a világ a Microsofttal. Míg Steve Ballmer vezérigazgatósága alatt még inkább a veszélyt látták a nyílt forráskódú kezdeményezésekben, addig Satya Nadella sokkal inkább inspirációs forrást. Nadella esetében ez valószínűleg nem független attól, hogy a Microsoft-vezér a nyílt forráskódot erősen támogató Sun Microsystemsnél szocializálódott. És egyáltalán: Nadella sokkal inkább együttműködéspárti, nem fél akár konkurensekkel is összefogni annak érdekében, hogy sajátjánál jobb technológiát nyújthasson a felhasználóinak. Ennek szellemében csatlakozott a vállalat két éve a Linux Foundationhöz, tavaly pedig az Open Source Initiative-hoz. (Sőt Mark Russinovich, az Azure technológiai igazgatója, három éve még azt is elejtette, hogy esetleg a Windows forráskódját is megnyitnák.)

Ha Windows egyelőre nem is lesz nyílt forráskódú, sok mást igenis megnyitott a vállalat, és mára a GitHub egyik legfontosabb céges partnere lett. Linuxos és nem linuxos projektek eredményeit, forrását egyaránt közzétette a repositoryban a Microsoft.

Kell a pénz a további működéshez

Bár a felvásárlási ár egyelőre nem ismert, a Bloomberg szerint nagyjából 2 milliárd dollár lehet a GitHub jelenlegi értéke. Az értékelés azonban 2015-ös: akkor sikerült 251 millió dollár kockázati tőkét bevonni a cégbe. Eddig egyébként összesen 350 millió dollárt fektettek a GitHub-ba. A szolgáltatás legfőbb értéket az a mintegy 26 millió regisztrált felhasználója adja, aki a kódmegosztón teszi közzé fejlesztési eredményeit – ez így HR-szempontból is óriási kincs, hiszen egyből kideríthető bármelyik fejlesztő kompetenciája.

Ugyanakkor ezt a kincset nem sikerült termőre fordítania a menedzsmentnek. A bevételek minimálisak – a Bloomberg adatai szerint a cég 2016-ban kilenc hónap alatt 98 millió dollár bevételre 66 milliós veszteség jutott. És hát az is jelezte a nehézségeket, hogy kilenc hónapja keresnek új vezérigazgatót a cég élére, miután tavaly augusztus közepén Chris Wanstrath jelenlegi CEO – és a GitHub többségi tulajdonosa – bejelentette, hogy csak addig marad a posztján, amíg megtalálják az utódját. A napi irányítást át is adta a cég stratégiai igazgatójának, Julio Avalosnak.

Wanstrath-ék fontolgatták a tőzsdére lépést is, de a Bloomberg szerint a befektetők inkább a felvásárlásra hajlottak, és valószínűleg sikerült meggyőzni erről a többségi tulajdont birtokló CEO-t is.

A Microsoft már régóta szemet vetett a GitHubra. Most, hogy úgy tűnik, meg is szerzi, kérdés, hogy mihez tud kezdeni vele. Az oldalnak az is értéket ad, hogy a független fejlesztői közösségek mellett nagy cégek, például a Google is használja nyílt forráskódjainak publikálására.

Frissítve: Megvan a hivatalos bejelentés

Az árról nincs infó – bár a TechCrunch 7,5 milliárd dolláros, Microsoft-részvényekben fizetett vételárról ír –, de a tervekről már elárultak néhány dolgot. A Microsoft hivatalos blogjában közölt poszt szerint a GitHub továbbra is önálló marad, és nem kívánnak módosítani a szellemiségén, azaz megmarad ugyanolyan nyitott platformnak, mint eddig. A fejlesztők használhatnak bármilyen programnyelvet, operációs rendszert és felhőt. Ugyanakkor segítik a fejlesztést azzal, hogy rugalmasabb hozzáférést biztosítanak a Microsoft felhős infrastruktúrájukhoz, valamint fejlesztőeszközeihez.

A felvásárlást a tervek szerint az év végéig lezárják. A GitHubot a Xamarin egyik alapítója, Nat Friedman vezeti CEO-ként. Friedman tapasztalt open source-os, aki a Xamarin felvásárlásakor került a Microsoft kötelékébe. Szervezetileg a Microsoft Cloud + AI Group alá fog tartozni, és a részleget vezető Scott Guthrie felügyeli majd. Egyelőre a jelenlegi vezető, Chris Wanstrath is a Microsoft munkatársa lesz.

Cloud & big data

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.