A Xamarin megszerzésével több mint egymillió fejlesztőt csatornázhat be mobil és felhős platformjába.
Hirdetés
 

Meglehet, az Attachmate is újragondolná öt évvel ezelőtti döntését, ha látja ezt a kimenetelt: a 2011-ben szélnek eresztett Mono-fejlesztőkből verbuválódott startupot, a Xamarint ugyanis felvásárolta a Microsoft. A vételár ugyan nem nyilvános, de a The Wall Street Journal információi szerint 400-500 millió dollár közötti összeget kínálhattak a startup cégért.

Kanyargós útonon vissza a gyökerekhez

A cég sok szálon és régóta kötődik a Microsofthoz. Gyökerei ugyanis a .NET Framework megjelenéséig nyúlnak vissza. Amikor az ezredfordulón megjelent a Microsoft fejlesztői keretrendszere, egy linuxos csapat már a béta kiadásakor elkezdte vizsgálni, hogyan lehetne implementálni Linuxra. Ez lett aztán a 2001-ben a Ximoan cég keretében hivatalosan is elindított a Mono Project. A projekt oszlopos tagja volt Miguel de Icaza; ő készítette a Monohoz az első fordítót. (Ez azért kulcsfontosságú, mert a Mono programok bájtkódban vannak, és futásidejű fordító kell hozzájuk.)

A Xiomant 2003-ban felvásárolta a Novell, majd a Novellt 2011-ben az Attachmate, és fel is számolta a Monot fejlesztő csapatot. De Icaza még abban az évben megalapította a Xamarint Joseph Hill-lel és Nat Friedmannel, amely egyrészt a Mono projektet vitte tovább, másrészt platformfüggetlen mobilalkalmazás-fejlesztő környezetet fejlesztett. A mostani felvásárlás érdekessége, hogy a mexikói születésű de Icaza egyszer már majdnem Microsoft-alkalmazott lett, a vállalat ajánlott számára állást, de akkor nem kaphatta meg az ehhez szükséges H-1B vízumot, mivel nem fejezte be egyetemi tanulmányait.

Két éve tolják a Microsoft szekerét

A Xamarin a felvásárlásig három fordulóban összesen 82 millió dollár befektetést gyűjtött. 2014-ben kötöttek a Microsofttal szorosabb partnerséget. A Microsoftnak ugyanis szüksége volt egy olyan népeszű mobil fejlesztői platformra, amely a windowsos telefonjait támogatja, a Xamarin pedig gyorsabb növekedést várt a partnerségtől. A startup számításai be is jöttek, már ami az ügyfélkör bővülését illeti.

A cég keresztplatformos fejlesztéshez készít eszközöket, melyeket eddig előfizetéses rendszerben értékesített. Legfőbb erőssége a keresztpaltformos vállalati appfejlesztés, főleg üzleti kritikus alkalmazásokhoz ajánlják. A Xamarin Platform segítségével C#-ban lehet fejleszteni Androidon, iOS-en, Windowson és Mac OS X-en futó alkalmazásokat úgy, hogy az alkalmazások minden platformra ugyanazzal a kóddal készülnek.

Egy jó üzlet után: (balró jobbra) Nat Friedman, Scott Guthrie és Miguel de Icaza

A Xamarin Platform maga a C# nyelvet preferáló fejlesztői környezet, amelyben bármi megoldható, ami Objective-C-ben, Swiftben vagy Javában – állítja a cég. Kínálnak egy felhős teszkörnyezetet is (Xamarin Test Cloud), valamint egy olyan szolgáltatást, amely az alkalmazások valós időben történő nyomon követését teszi lehetővé (Xamarin Insgihts). Ez utóbbi szolgáltatás segít a használat közbeni jelentkező hibák detektálásában, valamint a használati szokások feltérképezésében.

Úgy kellett, mint egy falat kenyér

A mobilpiacon a Microsoft egyelőre nem nagyon tud egyről a kettőre jutni. Ezt sokan arra vezetik vissza, hogy nem sikerült olyan fejlesztői hátteret létrehozni a windowsos telefonok körül, mint amilyen az iOS vagy az Andrid körül létrejött. A Xamarin megszerzése így két okból is fontos döntés: egyrészt a startup rendszere a Microsoft C#-ját használja, másrészt nagyon kiterjedt ügyfél- és fejlesztői bázisa van. A Xamarin eszközeit jelenleg 1,3 millió fejlesztő használja 120 országban, és mintegy 15-20 ezer partnerük van, köztük egy sor jelentős, a Fortune 500 listáján szereplő nagyvállalat. Olyan cégek és kormányzati szervezetek használják fejlesztőeszközeit, mint a Világbank, a Dow Jones, a Cognizant, a Honeywell vagy az amerikai légierő. A cég becslései szerint az Xamarin platformon fejlesztett alkalmazások közel 1 milliárd eszközön futnak.

Legfőképpen ezek miatt kell házon belül tudnia a Microsoftnak. A bevételek ugyanis egyelőre nem indokolták a fémilliárd dollárhoz közelítő vételárat: az egyik alapító, Nat Friedman a felvásárlásról szóló posztjában több tízmillió dolláros bevételről ír.

Scott Guthrie, a Microsoft felhős és vállalati csoportjáért felelős alelnöke, blogbejegyzésében azt hangsúlyozza, hogy a Xamarin hogy együtt kínál eszközöket, szolgáltatásokat és képzést a mobilapp-fejlesztéshez.

Az, hogy mi lesz a Xamarin eszközök pontos sorsa, egyelőre nem látható. Guthrie arról írt, hogy a Xamarin, a Visual Studio, a Visual Studio Team Services és Azure közösen ad majd egy teljes és ütőképes fejlesztési környezetet. A The Wall Street Journal szerint a Microsoft azt tervezi, hogy a Xamarin technológiáit integrálja .

A mintegy 350 fős cég dolgozóit megtartja a Microsoft, és megmarad a Xamarin brand is.

Mobilitás

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.