A Xamarin megszerzésével több mint egymillió fejlesztőt csatornázhat be mobil és felhős platformjába.

Meglehet, az Attachmate is újragondolná öt évvel ezelőtti döntését, ha látja ezt a kimenetelt: a 2011-ben szélnek eresztett Mono-fejlesztőkből verbuválódott startupot, a Xamarint ugyanis felvásárolta a Microsoft. A vételár ugyan nem nyilvános, de a The Wall Street Journal információi szerint 400-500 millió dollár közötti összeget kínálhattak a startup cégért.

Kanyargós útonon vissza a gyökerekhez

A cég sok szálon és régóta kötődik a Microsofthoz. Gyökerei ugyanis a .NET Framework megjelenéséig nyúlnak vissza. Amikor az ezredfordulón megjelent a Microsoft fejlesztői keretrendszere, egy linuxos csapat már a béta kiadásakor elkezdte vizsgálni, hogyan lehetne implementálni Linuxra. Ez lett aztán a 2001-ben a Ximoan cég keretében hivatalosan is elindított a Mono Project. A projekt oszlopos tagja volt Miguel de Icaza; ő készítette a Monohoz az első fordítót. (Ez azért kulcsfontosságú, mert a Mono programok bájtkódban vannak, és futásidejű fordító kell hozzájuk.)

A Xiomant 2003-ban felvásárolta a Novell, majd a Novellt 2011-ben az Attachmate, és fel is számolta a Monot fejlesztő csapatot. De Icaza még abban az évben megalapította a Xamarint Joseph Hill-lel és Nat Friedmannel, amely egyrészt a Mono projektet vitte tovább, másrészt platformfüggetlen mobilalkalmazás-fejlesztő környezetet fejlesztett. A mostani felvásárlás érdekessége, hogy a mexikói születésű de Icaza egyszer már majdnem Microsoft-alkalmazott lett, a vállalat ajánlott számára állást, de akkor nem kaphatta meg az ehhez szükséges H-1B vízumot, mivel nem fejezte be egyetemi tanulmányait.

Két éve tolják a Microsoft szekerét

A Xamarin a felvásárlásig három fordulóban összesen 82 millió dollár befektetést gyűjtött. 2014-ben kötöttek a Microsofttal szorosabb partnerséget. A Microsoftnak ugyanis szüksége volt egy olyan népeszű mobil fejlesztői platformra, amely a windowsos telefonjait támogatja, a Xamarin pedig gyorsabb növekedést várt a partnerségtől. A startup számításai be is jöttek, már ami az ügyfélkör bővülését illeti.

A cég keresztplatformos fejlesztéshez készít eszközöket, melyeket eddig előfizetéses rendszerben értékesített. Legfőbb erőssége a keresztpaltformos vállalati appfejlesztés, főleg üzleti kritikus alkalmazásokhoz ajánlják. A Xamarin Platform segítségével C#-ban lehet fejleszteni Androidon, iOS-en, Windowson és Mac OS X-en futó alkalmazásokat úgy, hogy az alkalmazások minden platformra ugyanazzal a kóddal készülnek.

Egy jó üzlet után: (balró jobbra) Nat Friedman, Scott Guthrie és Miguel de Icaza

A Xamarin Platform maga a C# nyelvet preferáló fejlesztői környezet, amelyben bármi megoldható, ami Objective-C-ben, Swiftben vagy Javában – állítja a cég. Kínálnak egy felhős teszkörnyezetet is (Xamarin Test Cloud), valamint egy olyan szolgáltatást, amely az alkalmazások valós időben történő nyomon követését teszi lehetővé (Xamarin Insgihts). Ez utóbbi szolgáltatás segít a használat közbeni jelentkező hibák detektálásában, valamint a használati szokások feltérképezésében.

Úgy kellett, mint egy falat kenyér

A mobilpiacon a Microsoft egyelőre nem nagyon tud egyről a kettőre jutni. Ezt sokan arra vezetik vissza, hogy nem sikerült olyan fejlesztői hátteret létrehozni a windowsos telefonok körül, mint amilyen az iOS vagy az Andrid körül létrejött. A Xamarin megszerzése így két okból is fontos döntés: egyrészt a startup rendszere a Microsoft C#-ját használja, másrészt nagyon kiterjedt ügyfél- és fejlesztői bázisa van. A Xamarin eszközeit jelenleg 1,3 millió fejlesztő használja 120 országban, és mintegy 15-20 ezer partnerük van, köztük egy sor jelentős, a Fortune 500 listáján szereplő nagyvállalat. Olyan cégek és kormányzati szervezetek használják fejlesztőeszközeit, mint a Világbank, a Dow Jones, a Cognizant, a Honeywell vagy az amerikai légierő. A cég becslései szerint az Xamarin platformon fejlesztett alkalmazások közel 1 milliárd eszközön futnak.

Legfőképpen ezek miatt kell házon belül tudnia a Microsoftnak. A bevételek ugyanis egyelőre nem indokolták a fémilliárd dollárhoz közelítő vételárat: az egyik alapító, Nat Friedman a felvásárlásról szóló posztjában több tízmillió dolláros bevételről ír.

Scott Guthrie, a Microsoft felhős és vállalati csoportjáért felelős alelnöke, blogbejegyzésében azt hangsúlyozza, hogy a Xamarin hogy együtt kínál eszközöket, szolgáltatásokat és képzést a mobilapp-fejlesztéshez.

Az, hogy mi lesz a Xamarin eszközök pontos sorsa, egyelőre nem látható. Guthrie arról írt, hogy a Xamarin, a Visual Studio, a Visual Studio Team Services és Azure közösen ad majd egy teljes és ütőképes fejlesztési környezetet. A The Wall Street Journal szerint a Microsoft azt tervezi, hogy a Xamarin technológiáit integrálja .

A mintegy 350 fős cég dolgozóit megtartja a Microsoft, és megmarad a Xamarin brand is.

Mobilitás

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.