Mark Russinovich, az Azure technológiai igazgatója szerint akár egy olyan óriási váltás is elképzelhető a Microsoftnál, hogy megnyitják a Windows forráskódját.
Hirdetés
 

Nyílt forráskódú lesz a Windows? Még ne örüljünk, mert bár Redmondban nem tartják már elképzelhetetlennek, valószínűleg kell idő, amíg a szoftvergyártó vezetői teljes mértékben magukévá teszik az ötletet, amit egy konferencián Mark Russinovich, az Azure technológiai igazgatója (a fenti képen), lengetett be egy beszélgetésen. Tehát: nem bejelentette, hogy a Microsoft egyik fő bevételi forrását nyílt alapokra helyezi, csupán elmondta: működhetne egy ilyen modell, aminek életképességét a Linux mellett például az Android is bizonyította. És a Microsoftban gondolkodnak azon, hogy ezt miként lehetne megvalósítani.

Asztali gépeken 90 százalék fölött

A Windows mind a mai napig a legelterjedtebb operációs rendszer. A NetMarketshare márciusi adatai szerint a különböző desktop Windows-verziók piaci részesedése összességében meghaladja a 90 százalékot, miközben a Linuxnak másfél, a Mac OS X-nek pedig kevesebb mint 9 százalékkal kell megelégednie.

Akkor honnan az aggodalom? A múlt héten Santa Claraban tartott ChefConf fejlesztői konferencián egy kerekasztal beszélgetésen vett részt Russinovich, ahol megkérdezte a több száz résztvevőt, hogy hányan használnak Windowst. Mindössze egy ember jelentkezett. Persze a közönség soraiban ülök egyáltalán nem nevezhetők átlagosnak, hiszen a kérdés egy geekeknek szóló fejlesztői konferencián hangzott el. Ennél sokkal fontosabb figyelmeztető jel, hogy az Azure-ban, mióta három éve a Microsoft lehetővé tette a Linux használatát, 20 százalékra kúszott fel a felhő szolgáltatásban az aránya. Ez pedig lényegesen magasabb, mint amit a NetMarketshare statisztikái mutatnak a desktopok tekintetében.

Desktop operációs rendszerek piaca, 2015, március | Create infographics

Ezek azok a tények, amikkel számolnia kell a Microsoftnak – mondta Russinovich a Wired beszámolója szerint. A jövőt jól mutatja a Linux – és egyáltalán az open source megoldások – súlyának a megváltozása. A Linux ma már bevette az adatközpontokat, az Android, amely szintén nyílt forráskódú, gyakorlatilag egyeduralkodó a nem Apple gyártmányú okostelefonokon, de még az olyan, kifejezetten vállalati felhasználókat megcélzó piacokon, mint amilyen például a fejlett analitika, egyre nagyobb szerepet kapnak a nyílt megoldásoka (ez utóbbiról lásd erről a Garner piacelemzését összefoglaló cikkünket).

Már történtek lépések a nyitás felé

Az Azure mellett más lépéseket is tett a Microsoft a nyíltság irányába. Tavaly ősszel nyitották meg a .NET szerver stack forráskódját, beleértve az ASP.NET-et, a.NET fordítót, a Core Runtime-ot, a Frameworköt és a Libraryket is. Azon melegében létrehoztak egy .NET Foundationt is, hogy koordinálja a nyílt forrású közösségek munkáját. Ugyanakkor a Visual Studiót meg ingyenessé tették. A nyílt elemeket pedig a GitHubon tették közzé, ráadásul egészen megengedő licenceléssel.

Ezzel is azt próbálja elérni a Microsoft, hogy ne maradjon le a nagy bizniszről, amit a milliárdnyi kütyü jelent, melyek változatossága megköveteli a fejlesztőktől a keresztplatformos fejlesztést. És ez segít eladni a Microsoftnak más dolgokat – mondta Russinovich.

Ha a Windows forráskódját megnyitnák, az nem tenné fölöslegessé a Microsoftot. A Linux esetében például jól működik a modell: szükség van ugyanis egy cégre, amely "csomagolja", terjeszti, gondoskodik a frissítésekről stb. Az Android esetében pedig nem az operációs rendszer, hanem az arra épülő szolgáltatások, az Android körül kialakult virulens ökoszisztéma termeli a pénz, a nagyon sok pénzt.

Nem holnap nyitnak

Amíg a nyitás bekövetkezik, jó néhány dolgot meg kell változtatni. A Microsoft nem nyílt forráskódra épülő cég – hangsúlyozta Russinovich. Ráadásul a Windows még mindig nagyon jelentős bevételi forrása a Microsoftnak, azaz egy ilyen éles váltás igencsak érdekessé tenné a cég helyzetét.

A jövő azonban az open source, ami növelhetné a Windows használatát, mert könnyebb lenne hozzáférni, egyszerűbb lenne kipróbálni, és a mindenkori igényekhez lehetne alakítani – ami visszafelé a Microsoft számára is értéket teremtene.

Elszántaknak itt a teljes beszélgetés.

Piaci hírek

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.