A héten ismét frissítették a világ legerősebb számítógépes konfigurációinak listáját. Az élen csak Redmond új büszkesége tudta némileg felkavarni az állóvizet.

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, idén is novemberben frissült másodszorra a világ 500 legerősebb szuperszámítógépének mezőnye. A listát gondozó top500.org közleménye szerint ezúttal sem voltak drámai elmozdulások a legjobbak mezőnyében, de kicsivel lejjebb azért már nagyobb helyezkedés ment.

A listavezető 10-es mezőnyében egyetlen változás történt, a Microsoft Azure szolgáltatába állított Voyager-EUS rendszernek sikerült a legalsó pozíciót megkaparintania. A redmondiak szupergépe másodpercenkénti 30 petaflops számítási teljesítményre képes. Ez ugyan egy nagyságrenddel kisebb, mint a jelenlegi éllovasok képessége, ám az mindenképpen figyelemre méltó, hogy az AMD EPYC CPU-kból álló rendszer mindezt alig több mint negyedmillió processzormag együttműködésével valósítja meg. (Az első tízben jó pár szuperszámítógép esetében több millió mag dolgozik össze.)

A Voyager-EUS debütálásával a Microsoft lett az első nagy cloudos szolgáltató, amely ilyen komoly gépet állított munkába a háttérben. Egyáltalán nem meglepő, maximum PR szempontból kicsit kellemetlen, hogy a redmondi rendszer nem Windowson, hanem egy Linux-disztribúción (Ubuntu 18.04 LTS) fut. 

Nyerőben az AMD

Ami a közvetlen üldözőket illeti, a 11-től 15-ig tartó helyezéseknél mindössze egy pozíciót tudott megtartani a korábbi lista szereplője. Az már az előző összeállításnál is látszott, hogy az AMD nagy lendületben van ezen a területen. A trend nem tört meg, sőt erősödött, hiszen a Microsoft rendszere mellett az imént említett négy új szereplő is kivétel nélkül a csipgyártó termékével került a legjobbak közé.

Az 500-as listák egyik visszatérő kérdése a kínai-amerikai páros meccs. Az Egyesült Államok régebben magabiztosan uralta a mezőnyt, ám ennek a kornak már több évvel ezelőtt vége lett. Azóta Kína át is vette a vezetést, és úgy tűnt, vissza se néz. Ezzel szemben a novemberi listán jelentősen zárult a két szuperhatalom közötti olló. Az USA területén telepített gépek 123-ról 150-re gyarapodtak, míg a kínai rendszerek száma a korábbi 186-ról 173 darabra olvadt. 

A csúcsok csúcsán azonban egy japán rendszer, a Fugaku helyezkedik el meglehetősen kényelmesen. A szuperszámítógép tavaly márcusi üzembe állítása óta egyelőre kétség sem fér az elsőségéhez. A Fugaku 442 petaflopsszal büszkélkedhet, ami azt jelenti, hogy a második legerősebb rendszernél is háromszor jobban teljesít. Ez utóbbi nem más, mint az IBM által 2018-ban épített Summit, amit az energiaügyi minisztérium működtet az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban, és aktuálisan 148,6 petaflops teljestményre képes.

Hamarosan felkerülünk?

A témával kapcsolaban érdemes megemlíteni azt a néhány héttel ezelőtti hazai hírt, miszerint az ITM az OTP-vel közösen egy igen komoly teljesítményű rendszert hoznának létre. Az októberi bejelentés alapján a szuperszámítógép már jövő év közepére készen állhat az indulásra két magyarországi helyszínen. A feladata pedig az lenne, hogy mesterségesintelligencia-algoritmusok számára használható magyar nyelvi modult alkosson. Egy héttel ezelőtt pedig az is kiderült, hogy a felek a Sambanova Systemsszel működnek együtt a projekten.

Cloud & big data

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.