Ha valóban a tervek szerinti teljesítménnyel áll munkába, a rendszer a világ legerősebbjei közé tartozhat majd.

Komoly bejelentéssel rukkolt elő a Balatonfüreden jelenleg is zajló Infotér konferencia nulladik napján az innovációs és technológiai miniszter. Az ITM-et irányító Palkovics László ugyanis egy olyan szuperszámítógép hazai telepítését harangozta be, amely a képességei alapján a jelenlegi mezőnyt tekintve Európában kimagasló, de világszinten is top10-es versenyző lehet.

Nyelvében él a bank

A minisztérium mellett a megvalósításban oroszlánrészt vállal az OTP Bank. A pénzintézet digitális fejlesztésekért felelős vezetője szintén felszólalt a rendezvényen. Csányi Péter rámutatott arra, hogy ma már a bankoknak is technológiai vállalatként kell meghatározni magukat, és erről a területről érkező konkurenciával kell megküzdeniük. A legnagyobb hazai bank ezért is vállalkozik a minisztériummal közösen egy ilyen nagy projektre.

A tervek szerint a rendszer már jövő év közepére készen állhat az indulásra két magyarországi helyszínen. A feladata pedig az lenne, hogy mesterségesintelligencia-algoritmusok számára használható magyar nyelvi modult alkosson. Ennek azért van jelentősége, mert általában az MI kutatásánál, fejlesztésénél - teljesen érthető módon - először a világnyelvekre, különösen az angolra fókuszálnak. Ez viszont az olyan kevés ember által beszélt nyelveknél mint amilyen a magyar is, nagy hátrányt jelent bármilyen szövegértésre, hangfeldolgozásra épülő alkalmazás lokalizálásánál.

A megállapodás keretében a legkorszerűbb, mesterséges intelligencián alapuló öntanuló magyar nyelvi modell fejlesztése valósul meg, amely egyebek mellett a telefonos ügyfélszolgálatokon képes kezelni akár teljes banki folyamatot. A magyarul bevitt adatokat a szuperszámítógép képes lesz a mindennapi élet egyéb területein is alkalmazni, például az oktatásban, a kutatás-fejlesztésben, a piaci szektorban - sorolta a miniszter. Hozzátette: a számítógép kínálta lehetőségeket többek között állami szereplők, egyetemek valamint a kis- és közepes vállalkozások számára is elérhetővé kívánják tenni.

Az ezüst is szépen csillog

A beszámolók alapján Magyarország első toplistára pályázó szuperszámítógépes rendszerének maximális számítási kapacitása 37,5 petaflops lenne. Ugyan Palkovics a mai bejelentéskor Európa leggyorsabb szuperszámítógépeként beszélt a jövőre megépítendő hazai eszközről, a top500.org rendszeresen, legutóbb idén nyáron frissített listája szerint Németországban már most működik egy 44,1 petaflopsos konfiguráció. Ettől függetlenül, ha közben más erősebb rendszer nem áll munkába, a hazai szuperszámítógép a kontinens mezőnyében  a második, a világon pedig az igencsak előkelő 9. helyet foglalhatná el.

Cloud & big data

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.