A szoftvergyártó kizárólagos hozzáférést kapott a GPT-3 nyelvfeldolgozó modell kódjához.

Kizárólagos hozzáférést kap az OpenAI nyáron bemutatott nyelvfeldolgozó modelljéhez a Microsoft. Ez legalábbis meglepő. Mint a Vice fanyarul felidézi, az OpenAI egy olyan befektetők által támogatott független mesterségesintelligencia-kutató műhely, amelynek a célja, hogy az MI és a gépi tanulás előnyei az egésze emberiség javára hasznosuljanak.

Egyenlők és egyenlőbbek

A júniusban bemutatott GPT-3 nyelvi modellnek csodájára jártak az MI-kutatók. Nemcsak minden korábbinál értelmesebb és koherensebb szövegeket lehet vele létrehozni, hanem például programkódokat is. Írattak vele több blogposztot az Y Combinator Hacker News nevű hírmegosztó oldalán és cikket a The Guradianben.

Egy cég pedig egy olyan alkalmazást készített, amellyel mindenféle programozás nélkül lehet weboldalt fejleszteni. A felhasználó egy kis szövegablakba begépeli szabad szöveggel, hogy mit akar látni a képernyőn, a program pedig azt a GPT-3 segítségével értelmezve előállítja a kódot, és megmutatja az oldal előnézetét, amit ki is lehet próbálni.

Ezek az alkalmazások csak egy API-n keresztül érték el a nyelvi modellt. A Microsoft viszont most magához a kódhoz kapott hozzáférést, és továbbkínálhatja a modellt az ügyfeleinek. Az OpenAI oldalán történő elérésben semmi sem változik, írta a Vice-nak az OpenAI szóvivője, Kelly Sims: továbbra is lehet majd API-n keresztül építeni terméket a GPT-3-ra.

Kevin Scott, a Microsoft CTO-ja a vállalati blogján afölött örvendezik, hogy a megállapodással új munícióhoz jutnak MI-jük fejlesztéséhez. Olyan új szoftvereket készíthetnek, melyeknél nagy szerepet kap a természetes nyelvi feldolgozás.

Szoros a kapcsolatos

És hogy mire ez a megkülönböztetett figyelem? A Microsoft és az OpenAI között szoros a kapcsolat. A szervezet nonprofitnak indult, amit a csatlakozó cégek finanszíroznak. A Microsoft elég gyorsan bedolgozta magát a kutatási programba. Az OpenAI 2016-ban beköltözött az Azure-ba, majd amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az eredetileg egymilliárd dollárral indított kutatás céljainak megvalósításához sokkal több pénzre lesz szükség, és nehézségek támadtak a források előteremtésével, még megmentőként is megjelent. Egymilliárd dollárt tolt az OpenAI-ba, pontosabban a tavasszal létrehozott profitorientált lábába, az OpenAI LP-be.

A megállapodás egyik pontja szerint Redmond cserébe azt kapja, hogy amikor az OpenAI monetizálni akarja valamelyik technológiáját, az elsődleges kereskedelmi partnere ebben a Microsoft lesz.

A számla benyújtásának az ideje pedig most jött el: mint Kevin Scott írja, a GPT-3-at többek között természetes nyelvi és szövegek és programkódok generálására vagy például fordítóalkalmazásokhoz akarják felhasználni. Erre igencsak alkalmas a rendszer, amit sokan ma a legfejlettebb gépi tanulási nyelvgeneráló modellnek tartják (175 milliárd paraméterrel dolgozik).

Az OpenAI eddig nem adta ki a modelljei kódját, amiért sokan bírálták is. Azokat, akik korábban ezt a gyakorlatot helytelenítették, valószínűleg még kevésbé nyugtatja meg, hogy most az OpenAI módosított a stratégiáján.

Hirdetés
Cloud & big data

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.