A kínai hatóságok bejelentették: kiberbiztonsági szempontból fogják felülvizsgálni a Micron Technology memórigyártó csipjeit.

Pénteken a kínai kiberteret felügyelő hatóság bejelentette: kiemelten fogják vizsgálni biztonsági szempontból az amerikai Micron Technology országban értékesített csipjeit. A Cyberspace Administration of China (CAC) pénteken adott ki erről közleményt. A hivatal a kritikus információs infrastruktúra ellátási láncának fokozott védelmével, a rejtett kockázatok kiszűrésével és nemzetbiztonsági okokkal magyarázta az intézkedést.

A hivatal nem közölt részleteket, írja a Reuters, így egyelőre nem tudni, hogy a vizsgálat a Micron teljes portfóliójára vagy csak néhány termékekére vonatkozik-e.

A Micron közleményben erősítette meg a döntést. A vállalat folyamatosan tartja a kapcsolatot a kínai kormányhivatallal, és teljes mértékben együttműködik vele. Ugyanakkor termékei abszolút biztonságosak, idézi a közleményt a Reuters. A vállalat egyébként nem csak szállít, hanem termel is Kínában: Sanghajban és Sencsenben irodája, Hszianban pedig csiptokozó üzeme működik. Sanghajban korábban folyt DRAM-tervezés is, de azt 2022 elején leállították.

Csapásra csapással

A kínai döntés csak részben meglepetés. Az USA az utóbbi években egy sor technológiai területen (pl. mesterséges intelligencia, csipgyártás) szigorította a Kínába irányuló exportot, és sikerült rávennie a csipgyártásban kulcsszerepet játszó szövetséges országokat is, mindenekelőtt Hollandiát (ASML) és Japánt (Tokyo Electron), hogy csatlakozzanak a korlátozásokhoz. A csipgyártást nem véletlenül kezelik kiemelten: csip mindenhez kell, legyen az MI vagy fejlett katonai eszköz. A Micron pedig a világ egyik legnagyobb (az USA legnagyobb) memóriagyártójaként gazdaságilag is fontos szereplője az ágazatnak.

A Financial Times arra hívja fel a figyelmet, hogy Kína hollandiai nagykövete már korábban jelezte: következményei lesznek, ha Hollandia más nyugati államokkal karöltve folytatja exportkorlátozó politikáját. Matthew Bryson, a Wedbush Securities elemzője, szerint ez most bekövetkezett: a Micronnal szemben bevezetett kínai intézkedés egyértelmű elmozdulás jelent Peking korábbi taktikájához képest, és más cégeknek is fel kell készülniük hasonlóra, nyilatkozta a Reutersnek.

A Micron azért különösen sebezhető, mert bevételeinek kb. a 10 százaléka Kínából származik. Nemcsak kínai cégeknek szállít, hanem az országban gyártó és gyártató külföldi vállalatoknak is. Azt egyelőre nem látni, hogy a döntés visszaveti-e a vállalatot, mert nem tudni, hogy például azokat a termékeket is vizsgálja-e hatóság, melyeket ez az utóbbi ügyfélkör vásárol tőle. Ez azért lényeges kérdés, mert ők vannak többségben.

A vállalat amúgy számolt az estleges szankciókkal, idézi fel a Financial Times. Márciusi pénzügyi jelentésében a kockázatok között sorolja fel annak lehetőségét, hogy a kínai kormány korlátozhatja tevékenységüket az ottani piacon. A Micron a jelentésben arra is felhívja a figyelmet, hogy az egész ipar számára jelentős kockázat, hogy Kína a világ első számú ritkaföldfém-kitermelője.

Piaci hírek

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.