Egy dél-koreai telekommunikációs szolgáltató a speciális robot bevetésével igyekszik rávilágítani az 5G-s hálózatokban rejlő potenciális lehetőségekre.

Ápolóként és csendőrként egyaránt funkcionál az SK Telecom Keemi névre keresztelt robotja, amely ma állt 24 órás szolgálatba a Yongin Severance Hospital területén. A bevezetés pilot projektként is felfogható, mivel a távközlési szolgáltató a megoldást más egészségügyi intézményeknek is szeretné értékesíteni.

A mostani telepítés részét képezi egy többéves együttműködésnek az intézmény és a telkó között, melyet még 2019-ben kötöttek egy állami támogatású program keretében. Utóbbi célja a kórházak digitális képességeinek általános fejlesztése volt, azonban akkor még senki nem tudhatta, milyen extra egészségügyi kihívásokra kell hatékony válaszokat találni a világnak.

Csak semmi tömörülés!

Keemi funkcionalitása a beszámolók szerint valóban páratlan, és abszolút idomul a pandémiás helyzethez. A robotba épített kamera és képfelismerő rendszer például lehetővé teszi, hogy a gép kiszúrja és hangszóróján keresztül figyelmeztesse azokat a látogatókat, akik nem tartják be a maszkviselési szabályokat. Szintén a rendőri szerepkört erősiti, hogy Keemi képes felismerni azt, ha egy kis területen a kelleténél többen tartózkodnának. Ilyesmit tapasztalva automatikusan akcióba lendül és hangjelzéssel igyekszik oszlatni a "tömeget", hogy ismét helyreálljon a fertőzésveszély miatt megkövetelt szociális távolságtartás.

A robot azonban ápolóként és kisegítő személyzetként is bevethető. Jártában-keltében automatikusan méri a testhőmérsékletet, így idejében jelezhet, ha valakinél kritikus értéket mér. Hengeres testében pedig bőven akad hely kézfertőtlenítő folyadéknak, így mobil fertőtlenítő pontként szintén lehet számítani rá. A látógatók távoztával és a nyüzsgés lecsengésével Keemi áttér az éjszakai műszakra. Ilyenkor a robot fáradhatatlanul járja a helyiségekt és UV-sugarakkal gondoskodik a felületek vírusmentesítéséről.

Az egész projektet az tette lehetővé, hogy a kórház volt a térségben az első, ahol kiépítették az új generációs kommunikációs hálózatot. Az 5G-nek köszönhető ugyanis, hogy Keemi valós időben képes minden információt megosztani az őt felügyelő központi szobával.

Jól jön a tech a vírus ellen

A fenti sztori szerencsére abban az értelemben nem különlegesség, hogy az elmúlt egy-másfél évben szinte futószalagon érkeztek a különböző informatikán alapuló megoldások, szoftverek, automaták, melyekben közös pont az, hogy a világjárvány miatt felmerült kihívásokra igyekeznek XXI. századi válaszokat adni.

UV-fénnyel fertőtlenítő robot például már egy éve dolgozik itthon is a Semmelweis Egyetemen. Alig pár hónappal a COVID-19 elterjedését követően kész volt a mintavételt önállóan végző dán robot, a Fujitsu pedig elállt a kézmosást felügyelő mesterséges intelligenciával. Pár hete pedig arról számoltunk be, hogy Afrikában a nagy távolságok és a nehezen megközelíthető helyek miatt drónokkal végzik az oltóanyagok kiszállítását.

Persze a technológia nem kizárólag pozitív elemként jelenhet meg ebben a történetben. Tavasszal írtunk arról, hogy megjelentek a szoftverrobotok is a koronavírus-oltásokra való regisztrációban, ami egyes helyeken kellemetlen szituációkat okozott és feszültséget szított.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.