A Fujitsu által fejlesztett MI-rendszer az egészségügyben, az élelmiszeriparban vagy a hotelekben ellenőrizné a helyes kézmosást, ami a járványhelyzetben életmentő dolog lehet.
Hirdetés
 

Az elmúlt időszakban szó szerint is a csapból folytak az életviteli változtatásokról és higiéniás szabályokról szóló tanácsaok, amelyekkel csökkenthetjük a vírusfertőzések esélyét. Ezeket néhány hónapja mi is megpróbáltuk összegyűjteni arra az esetre, ha valakinek nem volt opció az otthoni munkavégzés, kitérve a távolságtartás, a szellőztetés, a fertőtlenítés vagy a maszk viselése mellett a helyes kézmosásra is. Ez utóbbi korántsem annyira egyértelmű dolog, mint ahogy azt sokan gondolják, de a többi rutinnal együtt ehhez is érdemes lesz hozzászokni, mint a járvány utáni élet egyik új normájához.

Miközben mindenhol egymást érik az olyan tippek és útmutatások, mint mondjuk a WHO ajánlása az ideális kézmosás idejéről a Boldog Szülinapot kétszeri végigéneklésével, addig a Fujitsu nem sokat szórakozott, hanem kifejleesztett egy dedikált MI-rendszert a kézmosások ellenőrzésére. A japán vállalat mesterséges intelligenciája a hírek szerint képes érzékelni és azonosítani a tisztálodás közben a különféle komplex kézmozdulatokat, és még azt is felismeri, ha valaki szappan nélkül próbálja eljátszani a dolgot.

Azonosítani is lehet, hogy ki próbált linkeskedni

A rendszeren állítólag még a világjárvány előtt kezdtek el dolgozni, és eredetileg olyan ügyfeleket céloztak volna meg vele, amelyeknél a megszokottnál jóval szigorúbb higiéniai előírások működnek. A technológia alapja egy olyan bűnügyi megfigyelő szoftver, amely alkalmas a gyanús mozdulatok lefülelésére, a kézmosás ellenőrzése során azonban nagyon hasonló készségekre van szükség, így a rendszert erre is áthangszerelték. A Fujitsu szerint a termék már nagy érdeklődést keltett az élelmiszeriparban és más, a koronavírus-járvány által súlyosabban érintett szektorokban.
 


A gyártóhoz ennek alapján sorban futnak be az ajánlatkérések, bár azt még nem döntötték el, hogy az MI-technológiát a hagyományos módon piacosítani akarják-e. Érdekesség, hogy a rendszer lehetőséget ad a Boldog szülinapot vagy más, előre meghatározott zenék lejátszására is, hogy segítsen megmutatni a helyes kézmosás időtartamát, de ennél azért tbbről van szó: a program azt ellenőrzi, hogy az alanyok megfelelően viszi-e végig a  japán egészségügyi minisztérium által meghatározott (máskülönben a WHO ajánlásához hasonló), hat lépésből álló műveletet.

Jó üzlet a meglévő eszközök kreatív felhasználása

A kézmosást felügyelő rendszer önmagában nem képes azonosítani a felhasználókat a kezükről, azonban a Fujitsu szerint könnyedén összekapcsolhatók olyan azonosító technológiákkal, amelyek segathetnek a cégeknek és szervezeteknek, hogy nyomon kövessék az egyes munkavállalók kézmosási szokásait. A gépi tanuló algoritmust összesen kétezer mozdulat feldolgozásával tanították be különböző szappanok és mosdók használatával. A folyamatban egyrészt a japán cég saját alkalmazottai is részt vettek, de a Fujitsu odahaza és a tengerentúlon is fizet a kiválasztott tesztalanyoknak, hogy segítsenek fejleszteni a rendszer hatékonyságát.

A vállalat igyekszik minél jobban kidolgozni egy minél kevésbé invazív megközelítést, ami a lehető leggyorsabban és legpontosabban képes konfirmálni, ha valaki megfelelően teljesítette a kielégítő kézmosáshoz szükséges lépéseket. A beszámolók az egész fejlesztéssel kapcsolatban kiemelik, hogy azok a vállalkozások jó üzleteket köthetnek, amelyek képesek felvonultatni a már meglévő technológiáikat a koronavírus elleni küzdelemhez használható termékekben. Itt a speciális kihívást például a víz és a szappanhab jelentette, ami nagyon megnehezítené a hagyományos képfeldolgozó algorutmusok számára a kézmosás közbeni mozdulatok azonosítását, de a bűnügyi megfigyelő technológia alkalmas volt a látszólag teljesen másféle feladat megoldására.

Konzumer tech

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.