Amelyik cég teheti, hazaküldi alkalmazottait, és átáll távmunkára, hogy csökkentse a fertőzésveszélyt. De mit tegyenek ott, ahol ez nem járható út?

Öt hónapja vezető hír a világsajtóban a COVID-2019, azaz a koronavírus-járvány. A SARS-CoV-2 nevű vírus ellenszerét egyelőre nem találta meg az orvostudomány. Nincs rá védőoltás, gyógyszer, így jelenleg a leghatásosabb védekezésnek a távolságtartás és a higiéniai alapszabályok fokozott betartása tűnik. Mossunk rendszeresen kezet, fertőtlenítsük a használati tárgyainkat – és legfőképpen: ne menjünk közösségbe.

Bár sokaknak megadatott a mostani vészhelyzetben a lehetőség, hogy otthonról dolgozzanak, kevés szó esik arról, mi a teendő, ha a munkáltató nem engedi/nem engedheti meg a dolgozók home office jellegű munkavégzését. Ilyenkor sajnos fokozottan ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek, főleg ha sokan vagyunk egy irodában, és nem tudjuk elkerülni a közvetlen kontaktust a kollégákkal. Néhány életviteli változtatással és higiéniás szabály betartásával azonban csökkenthetjük a vírus esélyeit.

Ami egy munkáltatótól elvárható

1. Túl kell lépni a hagyományos higiéniai szabályokon. A munkáltatótól ebben a helyzetben elvárható, hogy az alapvető eszközök és higiéniás feltételeken (kézfertőtlenítő kihelyezése az iroda több pontján, mosdóban szappan és papírtörlő biztosítása) – túllépve biztosítson további védekezési lehetőségeket. Például adjon maszkokat, akár komolyabb védelmet nyújtót is dolgozóinak, és biztosítson az egyes munkahelyek között nagyobb távolságot: az egyes munkaterek között legalább 2 méter az ajánlott. Szintén hasznos megelőző intézkedés, ha az iroda több pontján kihelyeznek felületfertőtlenítő szereket.

2. A tiszta levegő életet ment. Ha lehetséges (pl. nyithatók az ablakok), érdemes bevezetni az iroda gyakori szellőztetését, még akkor is, ha hideg van. A gyakori légcsere ugyanis csökkenti a víruskoncentrációt, azaz a fertőzésveszélyt. Ha megoldható, legyenek folyamatosan nyitva nyílászárók – például az ajtók –, hogy az egész terem átszellőzzön.

Alapszabályok mindig és mindenhol

Sokszor és sok helyütt elmondták-leírták az alábbi alapszabályokat, de sohasem elég ismételni.

– Ne fogdossuk az arcunkat, ne nyúljunk a szemünkhöz, szánkhoz, orrunkhoz, szokjunk le a körömrágásról (amúgy is rossz szokás).

– Rendszeresen igyunk folyadékot. Ha torkunk nem szárad ki, sokkal hatékonyabban működik a természetes felső légúti védekezőképességünk.

– Hazaérve cseréljük ruhát, azonnal mossunk kezet, de akár alaposan le is zuhanyozhatunk. Otthonunkban is fokozottan figyeljünk a személyes higiéniára.

– Fertőtlenítsük gyakran mindennapi használati tárgyainkat, különösen a telefont, kulcscsomót, bankkártyát. És szokjunk le arról is, hogy ágyba visszük a mobilt.

– Ha úgy érezzük, betegek leszünk, azonnal hagyjuk el az irodát, kerüljük másokkal a kapcsolatot, és a járványügyi előírásoknak megfelelően haladéktalanul értesítsük telefonon  a háziorvosunkat és munkáltatónkat.

3. A járvány idejére el kell felejteni a légkondit. A légkondicionálók jelentős része csak még jobban szórja a levegőben amúgy is jelen lévő vírusokat. Léteznek ugyan megfelelő sterilizáló szűrőkkel ellátott egységek is, de ha valaki nem biztos abban, hogy az ő irodájában ilyen működik, inkább válassza az izzadást.

Utólag is beszerezhető viszont légtisztító berendezés. Ezekből talán az UV-alapúnak az alkalmazása a legegyszerűbb. Egy ilyen eszköz sokat segíthetnek a megfelelő levegőminőség kialakításában.

És amit mindenkinek meg kell tennie

1. A távolságtartás erény. Aki tömegközlekedéssel jár munkába, ne a buszon/villamoson intézze el a telefonjait, készüljön fel a (tele)meetingre, nézze meg a napi híreket. Koncentráljon inkább arra, hogy minél kevesebb felülethez érjen hozzá a kezével. Ha nincs gumikesztyűje, ne a busz kapaszkodó korlátját szorongassa, hanem dőljön neki valaminek, a mobilját pedig helyezze biztonságba a zsebébe vagy a táskájába.

A munkahelyre érve az első dolog most az alapos kézmosás legyen.

Minimalizálni kell a munkatársakkal a kapcsolatot – még a csatabárdot se most ássuk el a leggyűlöltebb kollégával egy kézfogás, ölelés vagy akár puszi kíséretében. Ettől a hozzáállástól ne tántorítson el senkit a másik oldalról jövő esetleges sértődés. Aki nem értené, annak el kell magyarázni, hogy ezt követeli meg mindenki egészsége. Értelemszerűen nem szabad megosztani egymással ételt, italt sem.

2. Fertőtlenítsünk rendszeresen. Ha egy munkaállomást többen is használnak, a legfontosabb teendő annak lefertőtlenítése a váltáskor. A billentyűzetet, egeret, telefont, sőt még a szék kartámláját is át kell törölni alaposan fertőtlenítő szerrel – mindent, amihez potenciálisan hozzáérhetett a kolléga.

És ha már fertőtlenítés: nem mindegy, hogy milyen a fertőtlenítő. Mivel a COVID-2019 járványt vírus okozza, így ellene a viruicid feliratú szerek hatnak. A fertőtlenítésnél nagyon fontos a megfelelő behatási idő betartása! A különböző szerek eltérő időtartam alatt hatnak a kórokozókra, amit a használati útmutatón is fel kell tüntetni.  Ha a behatási idő (azaz amikortól a fertőtlenítő kifejti a hatását) előtt eltávolítjuk a fertőtlenített felületről a szert, annak értelemszerűen semmi hatása sem lesz.

Leginkább nőket érintő probléma a körömlakk témája. Sajnos a lakk jelentősen rontja a fertőtlenítő hatását, ezért érdemes lemondani róla. Az viszont a férfiakra is vonatkozik, hogy a rövid köröm csökkenti a fertőzésveszélyt, mert a kórokozók nem tudnak megtelepedni alatta, és kéz tisztán tartása is könnyebbé válik.

3. Használjunk maszkot. A maszk használata segíti a fertőzés terjedésének megelőzését. Részben védi az egészségeseket, de legfőképpen csökkenti annak az esélyét, hogy a tünetmentes hordozó is átadja a vírust másnak.

A legfontosabb azt megérteni, hogy minden intézkedés a környezetünket védi, ezzel pedig minket is.
 


Ha pedig már kezdünk besokallni a hírektől, és világvége-hangulatba kerülünk, hívjuk fel a barátainkat, cseteljünk, facetime-ozzunk, igyunk meg egy pohár bort, és közben gondoljunk arra, hogy az egész nap követett apró szabályok közelebb visznek ahhoz, hogy vége legyen ennek a rémálomnak, és minél hamarabb élvezhessük a laza nyári estéket a belváros utcáin.

A szerző a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatója.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.