A Microsoft keddi tájékoztatása szerint egy Kínában működő csoport állhat a SolarWinds elleni újabb akciók mögött, amelyek ezúttal korlátozott és célzott támadások voltak.

A Microsoft elnöke februárban a valaha volt legnagyobb és legkifinomultabb támadásnak nevezte azt a hosszú hónapokig észrevétlenül zajló kampányt, amelynek nyomait a múlt év végén fedezték fel az Egyesült Államokban. A vizsgálatok szerint orosz állami háttérrel működő hekkerek akkor a SolarWinds IT-megoldásszállító szoftverének frissítésébe rejtett károkozóval operáltak, ezen keresztül pedig 18 ezer különböző szervezetet rendszereibe helyezhettek el olyan hátsó kapukat, amelyeken keresztül folyamatosan aktívak lehettek.

A dolognak még nagyobb súlyt ad, hogy a SolarWinds ügyfelei között amerikai kormányzati ügynökségek, a hadsereg, a nemzetbiztonsági szolgáltatok és a USA tíz legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója is megtalálható volt. Kiderült, hogy a támadók mások mellett hozzáférhettek a Microsoft bizonyos termékeinek forráskódjához is, bár a társaság szerint semmi nem utal arra, hogy ennek révén szolgáltatások vagy ügyféladatok komprommittálódtak volna.

A sorozat most egy újabb jelenettel folytatódik: június végén megint a Microsoft bejelentéséből derült ki, hogy egy nulladik napi sérülékenységet kihasználva támadás érte a SolarWinds Serv-U FTP szoftverét. A Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC) szerint ezúttal korlátozott és célzott akciókról volt szó, a vállalat fenyegetés-felderítő részlege pedig nagy bizonyossággal állítja, hogy a kampány mögött az általuk DEV-0322-nek nevezett, Kínában működő csoport áll.

Ma már futószalagon jön az ilyesmi

A Microsoft tegnap közölt részleteket az újabb támadásról, amelyekből kiderül, hogy a célpontok, az alkalmazott módszerek és eljárások mind erre a szereplőre utalnak, amely egyébként is az amerikai védelmi ipart és szoftvergyártókat célozza, és a támadó infrastruktúrában is előszeretettel alkalmaz kereskedelmi VPN-megoldásokat és kompromittált végfelhasználói útválasztókat. Ez utóbbi megint felhívja rá a figyelmet, hogy az ilyen eszközök gyártói sokszor kezelik lazán a biztonsági szempontokat. Ők maguk sem mindig könnyítik meg a gépek megfelelő frissítését, azok az internetszolgáltatók pedig, amelyek gyakran biztosítanak ilyen eszközöket az előfizetőiknek, hasonlóan lazán bánnak a szükséges frissítésekről szóló tájékoztatással.

Hogy az oroszok után most a kínaiak bukkantak fel a SolarWinds körül, az annyiban érdekes, hogy az USA és Kína elvileg már hosszú ideje aláírt egy olyan no-hack megállapodást, amelyet Oroszország csak 2020 végén ajánlott fel az amerikaiaknak. Más kérdés, hogy ez a gyakorlatban mennyit ér: bár korábban arról lehetett olvasni, hogy a szerződés nyomán visszaestek a Kínából származó támadások az amerikai célpontok ellen, 2018-ban az Egyesült Államok már hivatalosan is azzal vádolta Kínát, hogy megszegte a paktumot.

Ma már mindenkinek nyilvánvaló, hogy a világjárvánnyal párhuzamosan a kiberbiztonság is átértékelődik az olyan kiterjedt és súlyos támadásokkal, mint a már említet a SolarWinds-incidens, a Colonial Pipeline elleni ransomware támadás, a világ legnagyobb húsipari vállalatának megbénítása, vagy nemrég a Kaseya informatikai szállító VSA távmenedzsment és -monitoring eszközén keresztül végrehajtott akció. Ahogy hétfőn beszámoltunk róla, a Microsoft egy hónapon belül már a második cégfelvásárlást jelentette be ezen a területen, hogy termékszinten is megerősítse saját IT-biztonsági képességeit.

Biztonság

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.