A Samsung Electronics várhatóan rekord alacsony nyereséget jelent majd idei második negyedévére, köszönhetően a memóriák zuhanó árának és a nagy kínai megrendelések bizonytalanságának.

A Samsung Electronics várhatóan pénteken teszi közzé második pénzügyi negyedévének eredményeit, amit az elemzők szerint már most vastagon meghatároznak majd a kínai megrendelők, elsősorban a Huawei elleni korlátozások. Ez nagyságrendben annyit tesz, hogy az amerikai kereskedelmi szankcióknak való kényszerű megfelelés éves összehasonlításban a profit feleződésére számítanak, ami a társaság legalacsonyabb negyedéves nyeresége lenne az elmúlt majdnem három esztendőt tekintve.

A Samsung a DRAM és NAND memóriacsipek legnagyobb globális szállítója, emellett pedig az eladott készülékek mennyisége alapján a világ legnagyobb okostelefon-gyártója. Utóbbi területen a kínai Huawei tanyázik a második helyen, és ebben a minőségében a Samsung egyik legfontosabb ügyfele – mivel nem igazán létezik olyan piaci szereplő, amely kiválthatná a Huawei részéről kieső megrendeléseket, az elemzők szerint a Samsung komoly árcsökkentésekre kényszerül majd, hogy túladjon a komponenseken.

Bár az amerikai szankciók eredményeképpen 40 százalékosra saccolják a Huawei piacvesztését a társaság nemzetközi üzletében, és ez kedvező dolog a Samsungnak is, a dél-koreai elektronikai óriás profitjának jelentős része (nagyjából kétharmada) a memóriacsipekből származik. Ezt pedig lényegesen befolyásolja az adatközponti termékek forgalmának viszsaesése, legfőképpen pedig az okostelefon-piac túltelítettsége. Ez ebben az évben már nem is nagyon fog változni, így a Samsungnak legközelebb 2020 elsőfelében lesz rá reális esélye, hogy kiürítse a raktárait.

A szabályok enyhülnek, az elbírálás viszont szigorodik

A TrendForce becslése alapján a DRAM komponensek ára átlagosan a negyedével csökkent az év második három hónapjában. Maga a Huawei egyébként elegendő támogatással rendelkezik a hazai piacon (mellesleg a világ legnagyobb okostelefon-piacán), hogy megtartsa második helyét az okostelefon-gyártók globális rangsorában. A jelenlegi körülmények között ez mindenképpen nagy dolog, bár a vállalat nemrégen még olyan ambíciókat dédelgetett, hogy az év vége előtt a világ legnagyobb a gyártójává fejlődik.

Hétfőn mi is beszámoltunk róla, hogy a G20-as országok csúcstalálkozóján Donald Trump amerikai elnök bejelentette: részben feloldja a Huawei elleni szankciókat. Ez elvileg azt jelenti, hogy a kínai gyártó eszközei továbbra is feketelistán maradnak az amerikai beszerzéseket illetően, de az ottani cégek ismét szállíthatnak bizonyos technológiai termékeket a Huaweinek és leányvállalatainak.

Mindez újabb zavart okozott az amerikai szállítóknál és a kormányzati tisztségviselőknél, akik kétségbeesetten próbálják értelmezni, hogy milyen is lenne az aktuális rendelkezések gyakorlati alkalmazása a Huaweijel kapcsolatban. A Reuters szerdai riportja szerint azóta az exportszabályozásért felelős amerikai kormányügynökségnél kiadtak egy házon belüli iránymutatást, amelynek értelmében a tisztviselőknek úgy kell elbírálniuk technológiai kivitel iránti céges keresleteket a Huawei vonatkozásában, mintha a kínai társaság továbbra is a tiltólistán szerepelne.

Trump engedménye ugyan nem jelent általános mentességet, és a hírügynökségnek a Fehér Ház egy magas rangú tisztségviselője egyértelműsítette, hogy az engedély csak a világszerte széles körben elérhető termékekre vonatkozik, vagyis a nemzetbiztonság szempontjából is érdekes termékekre érvényben marad a tiltás. A mostani iránymutatás mégis szigorú ellenőrzést ír elő, amelynek eredményeként a benyújtott licencek legnagyobb részét nem fogják majd jóváhagyni.

Máshol is kedvet kaptak a kereskedelmi csetepatéhoz

Az egyelőre véleményes amerikai-kínai közeledést még érdekesebbé teszi, hogy időközben japán és dél-koreai részről is újabb frontot nyitottak a kereskedelmi-technológiai háborúban. Miután a koreai félsziget második világháborús japán megszállása nyomán a dél-koreai bíróságok újabb kártérítési ügyekben hoztak ítéletet, a japán kormány kereskedelmi szankciókkal válaszolt: csütörtöktől szigorítják a kiviteli szabályokat, ami kellemetlenül érintheti majd a Samsung, az LG Display vagy az SK Hynix üzletét is.

A rendekezések egyebek mellett az okostelefon-kijelzők készítéséhez használt flourozott poliamidra vagy a félvezetők előállításában alkalmazott marógázokra is vonatkoznak. A dél-koreai exportot nem tiltják meg, de a japán vállalatoknak minden egyes szállítmányt engedélyeztetni kell, az ügyintézési folyamat pedig kedvező elbírálás esetén is simán eltarthat 90 napig. Hogy ez mit jelent a koreai techvállalatok szempontjából, azt összefüggésbe helyezi, hogy a két emletett területen a japánok 90, illetve 70 százalékos globális részesedéssel bírnak.

Piaci hírek

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.