Az amerikai informatikai nagyvállalattal bűvül az az egyre hosszabb iparági lista, amely az idén komoly leépítésekbe kezdő cégeket tartalmazza.

A HP Inc. friss negyedéves üzleti eredményeinek bejelentésével egy időben közölte, hogy költségcsökkentés miatt tömeges leépítésbe kezd. A kényszerű intézkedés a hivatalos tájékoztatás szerint minimum 4 ezer munkahelyet fog érinteni, de lehetséges, hogy végül ennek másfélszeresénél, azaz 6 ezernél áll meg a számláló.

Az elsősorban személyi számítógépeket és nyomtatókat gyártó amerikai vállalat 2022-es üzleti évének utolsó periódusában, azaz agusztustól október végéig összesen 14,8 milliárd dollár értékben forgalmazott. Ez a bevételi szint pedig jócskán, mintegy 11 százalékkal marad el az egy évvel ezelőtti eredménytől. (Változatlan árfolyamokkal számolva a visszaesés 8 százalékra mérséklődik.) Ráadásul ezzel párhuzamosan romlottak a nyereségességi mutatók is.

Hogy egyértelműen romló tendenciáról van szó, azt a teljes évre vonatkozó adatok szépen mutatják. Az október végén zárt 2022-es üzleti év egészében a cég 63 milliárd dollár bevételt ért el, ami csak 0,5 milliárddal kevesebb a 2021-es forgalomhoz képest. A nettó profit viszont nagyon megsínylette, hogy idén felsokasodtak a világgazdasági problémák. A most elért 3,2 milliárd alig több mint a fele, a tavalyi eredménynek.

Szükséges lépések

Enrique Lores elnök-vezérigazgató az eredményeket kommentálva a helyzet kezelésével kapcsolatban többek között a portfólió optimalizálásáról, a működési hatékonyság fejlesztéséről, illetve a strukturális átalakítások szükségességéről beszélt. Az utóbbi, menedzsernyelven megfogalmazott intézkedés természetesen nagyszabású elbocsátásokat jelent.

A vállalat becslése szerint a Future Ready Transformation gyűjtőnéven emlegetett intézkedési terv a 2025-ös pénzügyi év végére legalább 1,4 milliárd dolláros éves bruttó megtakarítást eredményez. Az átszervezéssel és egyéb intézkedések 1 milliárd dollárnyi extra kiadással terhelik majd a következő három év költségvetését. A HP a három év alatt végrehajtott terv részeként 4-6 ezer fővel csökkenti munkavállói számát. A cég jelenleg nagyjából 50 ezer főt foglalkoztat világszerte.

Az informatikai óriás lépése nem tekinthető váratlannak. Egyrészt a számára annyira fontos PC-piac látványos bezuhanása miatt várható volt a nadrágszíj összehúzása, másrészt a technológiai szektorban általános gyakorlattá vált, hogy a cégek a globális gazdasági problémákra elbocsátásokkal (is) reagálnak. A Twitter dolgozóinak kaotikus elbocsátása extrém példa, de leépít többek között a Stripe, a Snap, az Intel, a Meta és az Amazon is... És a felsorolás egyre hosszabb lesz.

Közösség & HR

Nem a munkahelyünket, hanem a fizetésünket fenyegeti az MI

Az Európai Központi Bank szerint nem pont az lehet a probléma a mesterséges intelligenciával, amitől a legtöbben félnek, de a technológia munkaerőpiaci hatásai egyelőre homályosak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.