A Twitter és a Meta után az Amazon is beindította a fűnyírót. A világ egyik legjelentősebb vállalatánál azért arányaiban nem annyira súlyos a kényszerű leépítés.

Szinte már nem telik el nap sem, hogy valamelyik nagy informatikai óriás ne kezdődjen jelentős mértékű leépítésbe. A legújabb sztoriról a The New York Times számolt be. A lap értesülései szerint az Amazon már a héten belekezdhet egy nagyjából 10 ezer dolgozó érintő tömeges elbocsátásba.

A létszámleépítés a hírek alapján a kiskereskedelmi részleget, a HR osztályt és a cég harderes termékein (például az Alexa mesterséges asszisztens képességeit használó okoshangszórókon, kijelzőkön) dolgozó munkatársakat érinti majd.

Ugyan számszerűen a most megszellőztett lépés nagyjából egy szinten van a Twitternél, vagy éppen a Facebookot tulajdonló Metánál végrehajtott "kaszálással", ám az Amazonnál nagyságrendekkel többen dolgoznak. A cég világszerte több mint 1,5 millió embert foglalkoztat, így a tízezres elbocsátással a bérlista egy egész százalékkal sem lesz rövidebb.

Köhög a motor

Ettől függetlenül a leépítés újabb jele annak, hogy a koronavírus okozta válság során valósággal lubickoló technológiai cégek a mostani gazdasági problémák közepette már kénytelenek megszorításokhoz nyúlni. Az Amazon esetében a nehézségeket az is jól mutatja, hogy a vállalatóriás részvényeinek értéke idén több mint 40 százalékot esett. Még úgy is, hogy a néhány nappal ezelőtti mélypontról sikerült feljebb kapaszkodni, és jelen pillanatban ismét nagyjából 1000 milliárd dollárra taksálják a vállalkozást.

Az Amazon leépítései a hírek szerint kisebb hullámokban történnek majd, nem pedig úgy, ahogy a Twittert hosszas hercehurcát követően végül megvásárló Elon Musk járt el a közösségi hálózat gárdájával.

Közösség & HR

Terjednek a lehorgonyozható adatközpontok

Az uszályokra épített, teljesen az ügyfelek igényeire szabott egységeket 12 hónapon belül üzemképes állapotban telepítik.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.