Egy friss felmérésből az is kiderült, hogy sok cégnél hosszabb távon is számolnak a rugalmas munkavégzés jelentette előnyökkel.

Bő félszáz hazai vállalat HR-vezetőjének véleményét összesíti az EY és HR Fest nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatása. A koronavírus miatt sok helyen kényszerűségből és hirtelen bevezetett távmunka a válaszok alapján egyáltalán nem rontotta a cégek működési hatékonyságát.

Otthonról is megy

A megkérdezett kis-, közép- és nagyvállalatok háromnegyedénél minden irodai dolgozó számára elrendelték a távmunkát a kijárási korlátozások szűk három hónapja alatt. Azoknál a cégeknél, ahol voltak olyanok, akik kénytelenek voltak továbbra is a munkahelyen dolgozni, igyekeztek mindent megtenni a biztonságos működéshez. Többen ügyeleti rendet vezettek be, máshol átszervezték a műszakokat vagy a kollégák rotációjával segítették a távolságtartást.

Az egészségügyi veszélyhelyzet végével a döntéshozók legfontosabb feladata most az, hogy megszervezzék a dolgozók biztonságos visszatérését a munkahelyükre. A vállalatok kétharmada már május végén elkezdte ezt a folyamatot vagy konkrét tervvel rendelkezett róla. A legnagyobb kihívást számukra a megfelelő irodai környezet kialakítása, az egészégre és a biztonságra vonatkozó protokollok betartása (51%) jelenti.

Az otthonról dolgozó kollégák teljesítményében a felmérés szerint gyakorlatilag semmilyen visszaesést nem tapasztalt a megkérdezett HR-vezetők közel kétharmada (63%). A munkatársak produktivitása még javult is a kijárási korlátozások alatt a válaszadók 22 százaléka szerint. A cégek 40 százaléka egyelőre csak rövid távú célokat fogalmazott meg a fizikai visszatéréssel kapcsolatban. Hosszú távon, új, rugalmas munkavégzési gyakorlat kialakításán a megkérdezettek 29 százaléka dolgozik.

Egy osztállyal arrébb

A fentiekhez érdemes hozzátenni, hogy mindezek az eredmények nagyban köszönhetőek annak, hogy a jelek szerint a felmérésben résztvevő cégek informatikáért felelős részlege, dolgozói jól végezték a feladatukat. Utóbbi egyáltalán nem volt könnyű menet, különösen azoknál a szervezetknél, ahol egyáltalán nem, vagy csak alig volt hagyománya az otthoni munkavégzésnek.

Ráadásul az IT extra teendői azzal sem mérséklődnek jelentősen, hogy sok vállalatnál visszatérnek a kollégák az irodákba. Az informatikai vezetőknek immár annak a folyamatnak az alakításába is be kell szállniuk, ahogy sokan visszatérnek a kisebb-nagyobb mértékben megváltozott irodai környezetekbe – legyen szó az új szabályokról vagy a "digitalizálódott" felhasználókról. Ez természetesen a vezetőség részéről is újabb elvárásokat jelent: már most is most tízből hét vállalatnál a CIO-tól várják, hogy markáns szerepet vállaljon a változások kezelése, a jövőkép kialakítása és az innováció tekintetében is a következő években.

A hazai informatikai vezetők "járványügyi problémáival" kapcsolatban lapunk egy külön sorozatot is indított a közelmúltban. Ennek nyitó cikkében Strausz György, a Vezető Informatikusok Szövetségének elnöke, a tegnap megjelent második anyagban pedig Néz Péter, a MOL Csoport CIO-ja mesél arról, hogy élték meg az elmúlt hónapokat.

Közösség & HR

Semmi sem szent: már curlingben is jobb a mesterséges intelligencia

Egy koreai fejlesztésű MI-rendszer és az általa irányított robotok a téli sportban is hozzák a legmagasabb szintű teljesítményt.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.