Egymásnak dobálják a kérdéseket a CIO-k: kinek milyen problémát okozott a járvány, és azon hogyan sikerült úrrá lenni. A sort a MOL Csoport CIO-ja, Néz Péter folytatja.

Magyar CIO-k kérdeznek egymástól. A központi téma: kinek mi volt a legnagyobb kihívás a koronavírus okozta helyzetben, és azt hogyan, milyen eszközökkel, módszerekkel sikerült kezelni. Strausz György, a Vezető Informatikusok Szövetsége elnöke, a Stelius Holding CIO-ja Néz Pétertől, a MOL Csoport CIO-jától kérdezte:

Hogyan változtatta meg az IT budgetet a krízishelyzet, és azt hogyan kezelte le a vállalat IT-szervezete?

A MOL esetében az elmúlt időszakban kialakult egy "perfect storm". Nemcsak a koronavírus-járvány okozott krízishelyzet, hanem a közvetlenül azelőtt bekövetkező olajár-csökkenés, majd a karantén következtében kialakuló kereslet-visszaesés is, ami együttesen eléggé nehéz üzleti helyzetet eredményezett.

Büszkén mondhatom azonban, hogy a legnehezebb időszakban is prioritás volt az üzlet számára, hogy az IT megfelelő forrásokkal rendelkezzen az üzletmenet támogatásához, így a napi működési költségkeret nem csökkent drámaian. Természetesen komoly erőfeszítéseket tettünk, hogy ahol lehet, még inkább költségtakarékosan működjünk. Ezt segítette például az is, hogy szelektíven szüneteltettünk nem kritikus szolgáltatásokat.

Néz Péter

Az IT pozitív megítélésében és a belső üzleti támogató környezet kialakulásában szerepet játszott az is, hogy a járványügyi vészhelyzet kihirdetése után gyakorlatilag órák alatt sikerült a szükséges plusz folyamatokat kialakítani. Jól vizsgázott az elmúlt években bevezetett kollaborációs környezet is.

Ahogy a világ összes olajvállalatánál, úgy nálunk is erősen érintette a kialakult helyzet a projektportfóliót: csak a kritikus beruházásokat tartottuk meg. Ezeknél kiemelten figyeltünk a belső csapatokra: ahol csak lehetett, a projektpórtfólió zsugorodását a dolgozók belső átcsoportosításával és a külsős munkavégzés csökkentésével kezeltük. Nagyon szorosan együtt dolgoztunk üzleti kollégáinkkal a megfelelő priorizáláson, és közösen alakítottuk ki a fókuszterületeket. Az ilyen átalakulás persze nem lehet mindig fájdalommentes. A helyzethez igazodóan a rövid távú megtérülést biztosító, valamint a működési stabilitást támogató projekteket tartottuk meg. Kiemelt figyelmet szentelünk azoknak a fejlesztéseknek, melyek a válsághelyzetben is előreviszik az üzletet, akár új szolgáltatásokkal, akár a kockázatcsökkentéssel.

Néz Péter kérdése Alföldi Ferencnek, a Budapest Bank CIO-jának szól:

Mennyire sikerült a rendszerekben lekövetni azokat a változásokat (pl. hiteltörlesztés felfüggesztése, személyes ügyintézés lehetőségének csökkenése stb.) melyeket a krízis, illetve az annak hatására hozott intézkedések okoztak. Hogyan sikerült ezeket a home office-szal együtt kezelni?

Cloud & big data

Semmi sem szent: már curlingben is jobb a mesterséges intelligencia

Egy koreai fejlesztésű MI-rendszer és az általa irányított robotok a téli sportban is hozzák a legmagasabb szintű teljesítményt.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.