Hét év múlva írmagja sem maradhat a kínai gyártó berendezéseinek a szigetország hálózataiban.

Semmiféle Huawei gyártmányú hálózati berendezést nem lehet beépíteni az Egyesült Királyságban mobilhálózatokba – döntött a brit kormány. A tiltás jövő évtől érvényes, sőt 2027-ig a már beépített berendezéseket is ki kell váltani más gyártó eszközeivel.

A britek korábban is hajlottak arra, hogy valamiféleképpen az amerikaiakkal együtt lépve korlátozzák a Huawei súlyát. Idén január végén az a döntés született, hogy maradhat a kínai gyártó, ám csak "nem érzékeny" hálózati elemeket szállíthat, és azokat is csak az összes eszköz 35 százalékának erejéig. Emellett teljes mértékben kitiltották a nukleáris és katonai létesítmények hálózatiból.

Májusban azonban a brit kormány újragondolta a januári döntést, és akkor azt tervezte, hogy 2023-ig teljesen kiszorítaná a Huaweit a hálózatfejlesztésekből. A kérdés úgy lett egyre élesebb, ahogy megkezdődött az 5G-hálózatok kiépítése.

Lapértesülések szerint a mostani döntésre a Washingtonból érkező nyomás miatt szánta el magát a brit kormány.

A Huawei Technologies brit leányvállalatának szóvivője azt nyilatkozta, hogy a brit kormány mostani döntése csalódást keltett. Szerinte rossz hír az összes brit mobiltelefon-felhasználójának, mert ezzel drágulnak a költségek is. Úgy látszik ebben egyetértenek a cég kizárását bejelentő Oliver Dowden digitális biztonságért felelős miniszterrel, aki a brit alsóházban azt mondta, hogy a lépés nagyjából egy évvel hátráltathatja a brit 5G-hálózat kiépítését.

Lassabban és drágábban is épül

A kérdésben az operátorok és a kormányok érdeke nem feltétlenül esik egybe. A GSMA már tavaly kongatta a vészharangot, hogy a Huawei kizárása akár 55 milliárd euróval is drágíthatja az európai 5G-s fejlesztéseket, ráadásul a kiépítés is le fog lassulni, és legalább másfél évvel tovább tart majd. A Huawei jelenléte ugyanis komoly fejlesztési és árversenyt is generált.

A briteknél azonban nem csak a verseny csökkenése hoz majd áremelkedést, hanem a kötelező berendezéscsere is jelentősen növeli majd a szolgáltatók költségeit. Utóbbiaknak komoly lobbitevékenységet kellett folytatni azért is, hogy legalább a berendezéscserére értelmes határidőt kapjanak (az eredeti tervek 3-4 évről szóltak, ami az operátorok szerint a szolgáltatás biztonságát veszélyeztette volna).

Az Európai Bizottság belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa, Thierry Breton idén tavasszal egyfelől megengedőbb volt, mondván, nem cél egy európai erőd építése. De azt ő is hangsúlyozta, hogy az 5G esetében egységes és minden eddiginél szigorúbb biztonsági keretrendszerre van szükség (az ajánlást az EU elkészítette, de az nem kötelező érvényű a tagállamokra).

Hirdetés
Mobilitás

Könnyen fenyítő eszközzé válhat az online meetingeket támogató algoritmus

Semmi sem marad rejtve a megbeszélést vezető főnök előtt. Egy startup MI-je figyeli, hogy ki nem teszi oda magát.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.