Hét év múlva írmagja sem maradhat a kínai gyártó berendezéseinek a szigetország hálózataiban.

Semmiféle Huawei gyártmányú hálózati berendezést nem lehet beépíteni az Egyesült Királyságban mobilhálózatokba – döntött a brit kormány. A tiltás jövő évtől érvényes, sőt 2027-ig a már beépített berendezéseket is ki kell váltani más gyártó eszközeivel.

A britek korábban is hajlottak arra, hogy valamiféleképpen az amerikaiakkal együtt lépve korlátozzák a Huawei súlyát. Idén január végén az a döntés született, hogy maradhat a kínai gyártó, ám csak "nem érzékeny" hálózati elemeket szállíthat, és azokat is csak az összes eszköz 35 százalékának erejéig. Emellett teljes mértékben kitiltották a nukleáris és katonai létesítmények hálózatiból.

Májusban azonban a brit kormány újragondolta a januári döntést, és akkor azt tervezte, hogy 2023-ig teljesen kiszorítaná a Huaweit a hálózatfejlesztésekből. A kérdés úgy lett egyre élesebb, ahogy megkezdődött az 5G-hálózatok kiépítése.

Lapértesülések szerint a mostani döntésre a Washingtonból érkező nyomás miatt szánta el magát a brit kormány.

A Huawei Technologies brit leányvállalatának szóvivője azt nyilatkozta, hogy a brit kormány mostani döntése csalódást keltett. Szerinte rossz hír az összes brit mobiltelefon-felhasználójának, mert ezzel drágulnak a költségek is. Úgy látszik ebben egyetértenek a cég kizárását bejelentő Oliver Dowden digitális biztonságért felelős miniszterrel, aki a brit alsóházban azt mondta, hogy a lépés nagyjából egy évvel hátráltathatja a brit 5G-hálózat kiépítését.

Lassabban és drágábban is épül

A kérdésben az operátorok és a kormányok érdeke nem feltétlenül esik egybe. A GSMA már tavaly kongatta a vészharangot, hogy a Huawei kizárása akár 55 milliárd euróval is drágíthatja az európai 5G-s fejlesztéseket, ráadásul a kiépítés is le fog lassulni, és legalább másfél évvel tovább tart majd. A Huawei jelenléte ugyanis komoly fejlesztési és árversenyt is generált.

A briteknél azonban nem csak a verseny csökkenése hoz majd áremelkedést, hanem a kötelező berendezéscsere is jelentősen növeli majd a szolgáltatók költségeit. Utóbbiaknak komoly lobbitevékenységet kellett folytatni azért is, hogy legalább a berendezéscserére értelmes határidőt kapjanak (az eredeti tervek 3-4 évről szóltak, ami az operátorok szerint a szolgáltatás biztonságát veszélyeztette volna).

Az Európai Bizottság belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa, Thierry Breton idén tavasszal egyfelől megengedőbb volt, mondván, nem cél egy európai erőd építése. De azt ő is hangsúlyozta, hogy az 5G esetében egységes és minden eddiginél szigorúbb biztonsági keretrendszerre van szükség (az ajánlást az EU elkészítette, de az nem kötelező érvényű a tagállamokra).

Mobilitás

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.