A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős EU-biztos, Thierry Breton egy konferencián beszélt az európai 5G-fejlesztések kilátásairól.
Hirdetés
 

Az Európai Unió mindent megtesz azért, hogy vezető szerepet töltsön be az 5G-s technológiában, és képes legyen felvenni a versenyt az Egyesült Államokkal és Kínával – mondta Thierry Breton (a fenti képen), az új Európai Bizottság belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa. Szerinte az európai vállalatok élen járnak az 5G-szabadalmakban, és az is segíti az EU-t, hogy van két vezető telekommunikációs eszközgyártója, az Ericsson és a Nokia.

A EU-biztos Münchenben, a DLD (Digital-Life-Design) konferencián értékelte az 5G helyzetét. A Reuters beszámolója szerint magabiztosan jelentette ki, hogy Európa nem fog lemaradni az 5G-hálózatok kiépítésében, azt a szigorú biztonsági feltételek felállítása sem késlelteti. Szerinte Európa – és Németország is – jó úton halad. Hangsúlyozta ugyanakkor: az 5G technológia szigorúbb biztonsági szabályokat igényel, mint a korábbi generációk.

Technológiai szuverenitás és biztonság

Európának meg kell őriznie technológiai szuverenitását, melynek egyik feltétele, hogy a stratégiai területeken legyenek belföldi alternatívái. Még ebben a hónapban elkészül a biztonsági szabályoknak egy ún. toolboxa, amit a tervek szerint minden tagállamnak alkalmaznia kellene az 5G-hálózatára. Az EU világos szabályokat fektet le, és minden olyan szállító részt vehet a hálózatfejlesztésben, amely teljesíti azokat. "Nem akarunk európai erődöt építeni" – fogalmazott.

Az 5G-fejlesztések legfontosabb kényszerítő ereje az adat, amely egyre nagyobb érték – idézi a Focus Online Bretont. Az Unió az első adathullámról lemaradt, ezért a biztos azt tartja az egyik legfontosabb feladatának, hogy a második hullámról már ne maradjon le.

Az adatok mindent megváltoztatnak – nélkülük például elképzelhetetlen a mesterséges intelligencia fejlesztése. Az európai vállalatoknak éppen ezért képeseknek kell lenniük arra, hogy az adatokból értéket teremtsenek. Az érdekelt megoldásszállítóknak azonban figyelembe kell venniük azt, hogy az európai adatvédelmi szabályok szigorúbbak, mint amiket az USA-ban alkalmaznak – nem beszélve a kínai szabályzásról – mondta a biztos.

Sok múlik Németországon

A britek távozásával még inkább felerősödik a német és a francia álláspont súlya az EU 5G-politikájában. Emanuel Macron francia elnök decemberben egyértelműen nyilatkozott ebben az ügyben: Franciaország nem bélyegez meg egyetlen telekommunikációs céget vagy országot sem. Ugyanakkor egy tavaly elfogadott jogszabály szerint ugyan bármelyik cég beszállhat az 5G-s hálózatok kiépítésébe, ám a kormány bármikor bárkit kizárhat ebből nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva.

A németeknél viszont még mindig tart a vita a kormánykoalíción belül. Míg a szociáldemokraták nem kérnek a kínai szállítóból – és a szövetségi hírszerző szolgált, a BND (Bundesnachrichtendienst) is elsősorban kockázatot lát a kínai részvételben –, Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Huaweinek kedvező szabályozást szeretne.

A leghangosabb ellenző Seehofer, aki 2018 márciusáig bajor miniszterelnök volt, így álláspontjában szerepet játszhat az is, hogy Kína a bajor autóipar exportjának egyik legfontosabb célországa. Tavaly év végén Kína berlini nagykövete utalt arra egy interjújában, hogy az autógyártókon csattanhat, ha a Huaweit kizárják a német piacról.

Merkelhez és Seehoferhez hasonló álláspontot képvisel – bár más okokból – a német telekommunikációs szolgáltatók többsége is: szerintük a Huawei kizárása milliárdos nagyságrendű plusz költségekkel járna, és akár évekkel is kitolhatja az 5G kiépítését.

Mobilitás

Már javában készülődnünk kellene a kvantumszámítógépes támadásokra

Ebben a pillanatban még nem kell attól tartanunk, hogy kvantumszámítógépek bevetésével pillanatok alatt feltörik a titkosított fájljainkat, később azonban ez lesz a helyzet. Ebből következik, hogy többé nem alapozhatunk a feltörhetetlen titkosításra: a hekkereknek ma már elég megszerezniük az érzékeny adatokat, hogy aztán kivárják, amíg megjelennek a dekódolásra alkalmas eszközök.
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.