A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős EU-biztos, Thierry Breton egy konferencián beszélt az európai 5G-fejlesztések kilátásairól.

Az Európai Unió mindent megtesz azért, hogy vezető szerepet töltsön be az 5G-s technológiában, és képes legyen felvenni a versenyt az Egyesült Államokkal és Kínával – mondta Thierry Breton (a fenti képen), az új Európai Bizottság belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa. Szerinte az európai vállalatok élen járnak az 5G-szabadalmakban, és az is segíti az EU-t, hogy van két vezető telekommunikációs eszközgyártója, az Ericsson és a Nokia.

A EU-biztos Münchenben, a DLD (Digital-Life-Design) konferencián értékelte az 5G helyzetét. A Reuters beszámolója szerint magabiztosan jelentette ki, hogy Európa nem fog lemaradni az 5G-hálózatok kiépítésében, azt a szigorú biztonsági feltételek felállítása sem késlelteti. Szerinte Európa – és Németország is – jó úton halad. Hangsúlyozta ugyanakkor: az 5G technológia szigorúbb biztonsági szabályokat igényel, mint a korábbi generációk.

Technológiai szuverenitás és biztonság

Európának meg kell őriznie technológiai szuverenitását, melynek egyik feltétele, hogy a stratégiai területeken legyenek belföldi alternatívái. Még ebben a hónapban elkészül a biztonsági szabályoknak egy ún. toolboxa, amit a tervek szerint minden tagállamnak alkalmaznia kellene az 5G-hálózatára. Az EU világos szabályokat fektet le, és minden olyan szállító részt vehet a hálózatfejlesztésben, amely teljesíti azokat. "Nem akarunk európai erődöt építeni" – fogalmazott.

Az 5G-fejlesztések legfontosabb kényszerítő ereje az adat, amely egyre nagyobb érték – idézi a Focus Online Bretont. Az Unió az első adathullámról lemaradt, ezért a biztos azt tartja az egyik legfontosabb feladatának, hogy a második hullámról már ne maradjon le.

Az adatok mindent megváltoztatnak – nélkülük például elképzelhetetlen a mesterséges intelligencia fejlesztése. Az európai vállalatoknak éppen ezért képeseknek kell lenniük arra, hogy az adatokból értéket teremtsenek. Az érdekelt megoldásszállítóknak azonban figyelembe kell venniük azt, hogy az európai adatvédelmi szabályok szigorúbbak, mint amiket az USA-ban alkalmaznak – nem beszélve a kínai szabályzásról – mondta a biztos.

Sok múlik Németországon

A britek távozásával még inkább felerősödik a német és a francia álláspont súlya az EU 5G-politikájában. Emanuel Macron francia elnök decemberben egyértelműen nyilatkozott ebben az ügyben: Franciaország nem bélyegez meg egyetlen telekommunikációs céget vagy országot sem. Ugyanakkor egy tavaly elfogadott jogszabály szerint ugyan bármelyik cég beszállhat az 5G-s hálózatok kiépítésébe, ám a kormány bármikor bárkit kizárhat ebből nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva.

A németeknél viszont még mindig tart a vita a kormánykoalíción belül. Míg a szociáldemokraták nem kérnek a kínai szállítóból – és a szövetségi hírszerző szolgált, a BND (Bundesnachrichtendienst) is elsősorban kockázatot lát a kínai részvételben –, Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Huaweinek kedvező szabályozást szeretne.

A leghangosabb ellenző Seehofer, aki 2018 márciusáig bajor miniszterelnök volt, így álláspontjában szerepet játszhat az is, hogy Kína a bajor autóipar exportjának egyik legfontosabb célországa. Tavaly év végén Kína berlini nagykövete utalt arra egy interjújában, hogy az autógyártókon csattanhat, ha a Huaweit kizárják a német piacról.

Merkelhez és Seehoferhez hasonló álláspontot képvisel – bár más okokból – a német telekommunikációs szolgáltatók többsége is: szerintük a Huawei kizárása milliárdos nagyságrendű plusz költségekkel járna, és akár évekkel is kitolhatja az 5G kiépítését.

Hirdetés
Mobilitás

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.