Hét év múlva írmagja sem maradhat a kínai gyártó berendezéseinek a szigetország hálózataiban.

Semmiféle Huawei gyártmányú hálózati berendezést nem lehet beépíteni az Egyesült Királyságban mobilhálózatokba – döntött a brit kormány. A tiltás jövő évtől érvényes, sőt 2027-ig a már beépített berendezéseket is ki kell váltani más gyártó eszközeivel.

A britek korábban is hajlottak arra, hogy valamiféleképpen az amerikaiakkal együtt lépve korlátozzák a Huawei súlyát. Idén január végén az a döntés született, hogy maradhat a kínai gyártó, ám csak "nem érzékeny" hálózati elemeket szállíthat, és azokat is csak az összes eszköz 35 százalékának erejéig. Emellett teljes mértékben kitiltották a nukleáris és katonai létesítmények hálózatiból.

Májusban azonban a brit kormány újragondolta a januári döntést, és akkor azt tervezte, hogy 2023-ig teljesen kiszorítaná a Huaweit a hálózatfejlesztésekből. A kérdés úgy lett egyre élesebb, ahogy megkezdődött az 5G-hálózatok kiépítése.

Lapértesülések szerint a mostani döntésre a Washingtonból érkező nyomás miatt szánta el magát a brit kormány.

A Huawei Technologies brit leányvállalatának szóvivője azt nyilatkozta, hogy a brit kormány mostani döntése csalódást keltett. Szerinte rossz hír az összes brit mobiltelefon-felhasználójának, mert ezzel drágulnak a költségek is. Úgy látszik ebben egyetértenek a cég kizárását bejelentő Oliver Dowden digitális biztonságért felelős miniszterrel, aki a brit alsóházban azt mondta, hogy a lépés nagyjából egy évvel hátráltathatja a brit 5G-hálózat kiépítését.

Lassabban és drágábban is épül

A kérdésben az operátorok és a kormányok érdeke nem feltétlenül esik egybe. A GSMA már tavaly kongatta a vészharangot, hogy a Huawei kizárása akár 55 milliárd euróval is drágíthatja az európai 5G-s fejlesztéseket, ráadásul a kiépítés is le fog lassulni, és legalább másfél évvel tovább tart majd. A Huawei jelenléte ugyanis komoly fejlesztési és árversenyt is generált.

A briteknél azonban nem csak a verseny csökkenése hoz majd áremelkedést, hanem a kötelező berendezéscsere is jelentősen növeli majd a szolgáltatók költségeit. Utóbbiaknak komoly lobbitevékenységet kellett folytatni azért is, hogy legalább a berendezéscserére értelmes határidőt kapjanak (az eredeti tervek 3-4 évről szóltak, ami az operátorok szerint a szolgáltatás biztonságát veszélyeztette volna).

Az Európai Bizottság belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa, Thierry Breton idén tavasszal egyfelől megengedőbb volt, mondván, nem cél egy európai erőd építése. De azt ő is hangsúlyozta, hogy az 5G esetében egységes és minden eddiginél szigorúbb biztonsági keretrendszerre van szükség (az ajánlást az EU elkészítette, de az nem kötelező érvényű a tagállamokra).

Mobilitás

Rendesen félremegy a digitális transzformációs projektek nagy része

Miközben tízből nyolc cégnél tervezik, hogy nagyon ráfekszenek a digitális átállásra, csak tízből három esetben sikerül elérni a kitűzött célokat – derül ki a BCG kutatásából.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.