Hogy pontosan minek, az nem teljesen világos, de most az Orca Computing nevű kvantum számítástechnikai startuppal együtt kikísérletezik, hogy mennyi mindenre jó lehet a dolog.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kvantumszámítógépet vásárol az Orca Computing nevű startuptól, hogy megvizsgálja, milyen lehetséges harctéri alkalmazásai lehetnek az új technológiának – számolt be róla a New Scientist. A lap szerint a termék felkeltette a hadügyminisztérium figyelmét, mert méreteit tekintve nem lóg ki a hagyományos megoldások közül. Másrészt a fotonikus kvantumszámítógép szobahőmérsékleten, bonyolult hűtési megoldások nélkül is működik, vagyis elvileg akár harckocsikba, vagy idővel akár harci repülőgépekbe is telepíthető lenne.

Az Orca szerint a gép sok mindenre képes, amit a klasszikus számítógépek is el tudnak végezni, ugyanakkor még semmi olyasmi nem várható tőle, amire az utóbbiak ne lennének alkalmasak. Ennek alapján tehát tényleg csak kutatási vagy kiképzési projektekről lehet szó, amelynek elsődleges célja egy majdani kvantumszámítógépes platform működőképességének vizsgálata éles körülmények között; a nyilatkozatok már azzal kapcsolatban sem teljesen egyértelműek, hogy elvi szinten mit várnának a speciális matematikai problémák megoldásában jeleskedő eszközöktől.

Biztosak benne, hogy jó lesz valamire

Az biztos, hogy a katonai eszközökbe épített kvantumgépek lehetőségeiről nehéz bármit mondani, amíg a tudósok egyelőre azzal sportolnak, hogy igazolják a kvantum számítástechnikai áttörés, illetve a technológia gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit. A New Scientist az Orca szóvivőjét idézve arról ír, hogy az új megoldások megkönnyíthetik a harctéri kommunikációt olyan alkalmazásokon keresztül, mint amilyen a képfelismerés vagy a szenzorok menedzsmentje, agilisabbá téve a parancsnoki döntéshozatalt, plusz csökkentve azokat a kockázatokat is, amelyek a helyszínen nem telepíthető processzorokkal való adatmegosztásból fakadnak.

A kommentárok egy része ezzel nehezen tud mit kezdeni. Ebben a beszámolóban például azt valószínűsítik az Orca és a brit védelmi minisztérium megállapodása kapcsán, hogy az nem a konkrét problémákra adott válaszoknak, hanem maguknak a problémáknak a felkutatásáról szól majd. Ahogy korábban írtuk, a területen dolgozó szakemberek egy része is úgy látja, hogy a kvantum számítástechnikában utazó startupok jelenleg fürdenek a befektetők pénzében, de az több mint kétséges, hogy belátható időn belül elő tudnak-e állni tényleg hasznos dolgokkal.

Az Orca vezérigazgatója a cég közleményében mindenesetre nagyon fontos dolognak nevezi a hadügyi együttműködést, amit a honvédelem kritikus fontosságára való tekintettel jelentős bizalmi döntésként értékel. Bár elismeri, hogy az iparágban folyamatos vita zajlik a kvantum számítástechnika rövid távú realitásáról, a minisztériummal való partnerség most lehetővé teszi a hardverrel való tényleges munkát is, ami segíteni fog az új technológia alkalmazásainak felfedezésében.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.