A Borealis nevű rendszer nem csak a kvantumfölény sikeres demonstrációját hajtotta végre, de programozhatóságával újabb lépést jelent az univerzális kvantumszámítógépek felé.

A kvantumfölény vagy kvantumelsőbbség fogalma azt a teljesítménybeli előnyt takarja, amellyel a kvantumszámítógépek rendelkezhetnek a hagyományos számítógépekkel szemben. Bár a koncepció elméletben már régóta elfogadott dolognak számít, kísérletileg csak a közelmúltban sikerült bizonyítani, hogy az új techológia a gyakorlatban is képes lehet felülmúlni az eddigi megoldásokat. A kanadai Xanadu által fejlesztett kvantumszámítógép most minden eddiginél látványosabban valósította meg a szóban forgó kvantumfölényt: Nature-ben július elején megjelent tanulmány szerint a Borealis nevű rendszer 36 mikroszekundum alatt végzett el egy olyan GBS (Gaussian Boson Sampling, Gauss bozon-mintavétel) feladatot, amelyet a világ aktuáisan legfejlettebb szuperszámítógépe nagyjából 9 ezer év alatt teljesített volna.

A kvantumfölény első demonstrációját egyébként a Google vallotta a magáénak még 2019-ben saját fejlesztésű szupravezető kvantumcsipjével, de ezt sokan megkérdőjelezték annak alapján, hogy nem a meglévő algoritmusokkal és szuperszámítógépekkel kivitelezhetetlen számítások elvégzéséről volt szó. Később 2020 végén kínai kutatók már nem abszolút nulla fok közelébe hűtött szupravezetőkkel, hanem egy fényalapú (fotonikus) kvantumszámítógéppel értek el olyan számítási teljesítményt hasonló GBS feladatok során, amelyikről már valódi eredményként számolhattak be, de a kvantumelsőbbség igazolásán kívül még ezeknek sem tulajdonítottak gyakorlati jelentőséget, amennyiben nem valamilyen kereskedelmileg is hasznos algoritmus futtatásáról szóltak.

Noha a 216 kvantumbites Borealis is véletlen számok eloszlásának mintavételezésével villantott, ez a fotonikus rendszer már újraprogramozható kapukkal működik, ami azt jelenti, hogy más feladatokhoz más beállításokat lehet rajta alkamazni. Miután a korábbi kísérletek jellemzően statikus hálózatokra támaszkodtak, amelyeknek tulajdonképpen minden komponensét fixen helyezik el, világos, hogy az optikai elemek programozhatósága újabb nagy lépést jelent a jövő általános felhasználású gépei felé. A kvantumfölény fogalmát persze még a szakemberek közül is sokan tartják fent az olyan megoldásoknak, amelyek majd alkalmasak lesznek a bárkit is érdeklő problémák megoldásra, de a Xanadu addig is saját felhőjén (Xanadu Cloud) és az AWS kvantumszámítógépes felhőszolgáltatásán, az Amazon Braketen már mindenkinek hozzáférést biztosít a Borealishoz.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.