Az Intel tulajdonában lévő, önvezető technológiában utazó izraeli cég tegnap lépett a parkettre. Az uralkodó negatív hangulathoz képest meglehetősen sikeresen.

Története során másodszor vágott bele a tőzsdei létbe a Mobileye Global, amelynek részvényei a tegnapi antré során közel 40 százalékot emelkedtek. Ezzel az Intel által még 2017-ben 15,3 milliárd dollárért felvásárolt izraeli cég értéke jelenleg nagyjából 22 milliárdra tehető.

A fenti számot egyszerre lehet sikerként és csalódásként is értelmezni. Egyrészt a 22 milliárd is messze alatta van a nem sokkal ezelőtt még célként emlegetett 50 milliárdos értékelésnek. Ugyanakkor idén rég nem látott apátia uralkodik az amerikai tőzsdéken a friss bevezetések területén. A súlyos világgazdasági problémák közepett a befektetők sem kapkodnak az ifjú technológiai fenegyerekek papírjai iránt, ezért azok többsége úgy döntött, inkább kivárja a sötét fellegek eloszlását.

A Mobileye azonban megkockáztatta a lépést, és a befektetők rá is ugrottak a 2022-es év utolsó nagy IPO-jára. A vállalat kommunikációs vezetője a sajtónak nyilatkozva elismerte, hogy ennél is többet szerettek volna elérni, ám szerinte a parkett így is jelentős előnyökhöz juttatja a vállalkozást. Ezek között említette a megnövekedő vizibilitást, amely áttételesen segíti az olyan új termékek értékesítését, mint a Zeekerrel közösen tavaly bevezetett SuperVision.

Kiléptek, belépnek

Az 1999-ben alapított, jeruzsálemi székhelyű Mobileye korábban már megjárta a tőzsdét, ám az Intel felvásárlását követően a papírokat kivonták a nyilvános kereskedésből. Az amerikai csipgyártó az akvizíció bejelentésekor világossá tette, hogy nem kívánja magába olvasztani az autonóm vezetési technológiákat fejlesztő vállalkozást. A részleg így viszonylagos önállóságot élvezhet az óriásvállalaton belül, a hangsúly pedig az Intel és a Mobileye szakembereinek együttműködésén van.

Az anyavállalat az önvezetés területén folyó munkát további felvásárlással is igyekezett támogatni. Ennek keretében egy egymilliárd dolláros üzlettel 2020-ban a Mobileye-hoz került a szintén izraeli Moovit startup.

A Mobileye vezetősége úgy látja, 2030-ra minimum 270 millió autóban működhetnek majd fejlett vezetéstámogató rendszerei, köszönhetően a különböző autógyártókkal kialakított együttműködési megállapodásoknak. Mivel jelenleg egy jármű átlagosan 45-50 dolláros bevételt hoz a cégnek, a becsült mennyiség igencsak komoly éves forgalmat generálhat a cégnek, amelynek részvényeit immár bárki megvásárolhatja. (Mindeközben pedig a PC-piac bezuhanása miatt nehéz helyzetben lévő anyavállalat is friss tőkéhez jut.)

Piaci hírek

Ismerni véljük, félünk tőle és kevesen használjuk, mi az?

Ha hinni lehet egy hazai kutatás eredményeinek, akkor a válasz természetesen a mesterséges intelligencia, illetve a szövegalkotásra trenírozott generatív algoritmusok.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.