Az Intel tulajdonában lévő, önvezető technológiában utazó izraeli cég tegnap lépett a parkettre. Az uralkodó negatív hangulathoz képest meglehetősen sikeresen.

Története során másodszor vágott bele a tőzsdei létbe a Mobileye Global, amelynek részvényei a tegnapi antré során közel 40 százalékot emelkedtek. Ezzel az Intel által még 2017-ben 15,3 milliárd dollárért felvásárolt izraeli cég értéke jelenleg nagyjából 22 milliárdra tehető.

A fenti számot egyszerre lehet sikerként és csalódásként is értelmezni. Egyrészt a 22 milliárd is messze alatta van a nem sokkal ezelőtt még célként emlegetett 50 milliárdos értékelésnek. Ugyanakkor idén rég nem látott apátia uralkodik az amerikai tőzsdéken a friss bevezetések területén. A súlyos világgazdasági problémák közepett a befektetők sem kapkodnak az ifjú technológiai fenegyerekek papírjai iránt, ezért azok többsége úgy döntött, inkább kivárja a sötét fellegek eloszlását.

A Mobileye azonban megkockáztatta a lépést, és a befektetők rá is ugrottak a 2022-es év utolsó nagy IPO-jára. A vállalat kommunikációs vezetője a sajtónak nyilatkozva elismerte, hogy ennél is többet szerettek volna elérni, ám szerinte a parkett így is jelentős előnyökhöz juttatja a vállalkozást. Ezek között említette a megnövekedő vizibilitást, amely áttételesen segíti az olyan új termékek értékesítését, mint a Zeekerrel közösen tavaly bevezetett SuperVision.

Kiléptek, belépnek

Az 1999-ben alapított, jeruzsálemi székhelyű Mobileye korábban már megjárta a tőzsdét, ám az Intel felvásárlását követően a papírokat kivonták a nyilvános kereskedésből. Az amerikai csipgyártó az akvizíció bejelentésekor világossá tette, hogy nem kívánja magába olvasztani az autonóm vezetési technológiákat fejlesztő vállalkozást. A részleg így viszonylagos önállóságot élvezhet az óriásvállalaton belül, a hangsúly pedig az Intel és a Mobileye szakembereinek együttműködésén van.

Az anyavállalat az önvezetés területén folyó munkát további felvásárlással is igyekezett támogatni. Ennek keretében egy egymilliárd dolláros üzlettel 2020-ban a Mobileye-hoz került a szintén izraeli Moovit startup.

A Mobileye vezetősége úgy látja, 2030-ra minimum 270 millió autóban működhetnek majd fejlett vezetéstámogató rendszerei, köszönhetően a különböző autógyártókkal kialakított együttműködési megállapodásoknak. Mivel jelenleg egy jármű átlagosan 45-50 dolláros bevételt hoz a cégnek, a becsült mennyiség igencsak komoly éves forgalmat generálhat a cégnek, amelynek részvényeit immár bárki megvásárolhatja. (Mindeközben pedig a PC-piac bezuhanása miatt nehéz helyzetben lévő anyavállalat is friss tőkéhez jut.)

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.