Amerikában a dotkom-válság óta nem látott apátiát mutatnak a technológiai vállalatok az elsődleges részvénykibocsátásoknál.

Mostanában nagyítóval kell keresni azokat a bátor (vagy botor) cégeket, amelyek vállalják, hogy a világgazdasági nehézségek közepette vonulnak tőzsdére. A Refinitív statisztikája szerint idén mindössze 14 ilyen vállalkozás volt az USA-ban. Ilyen kevésre legutóbb 2009-ben volt példa. Az akkori globális pénzügyi válság alatt csak 12 nyilvános kibocsátást jegyeztek fel az informatikai szektorból. Ennél is súlyosabb problémákat jelez a parkettre lépéssel megszerzett források mértéke. Év elejétől ugyanis mindössze 507 millió dollárt kalapozott össze az említett 14 vállalat. Ilyen kevés pénzt legutóbb 2000-ben gyűjtött be tőzsdei antrékból a techszektor.

A jelenség persze nem meglepő, hiszen a technológiai vállalatokat különösen nehéz helyzetbe hozták az ukrán háború miatt csak felerősödő általános gazdasági problémák, elég csak az elszabaduló inflációt, az energiaárak növekedését és recessziós félelemeket említeni. Mindezek a lakosságot és a vállalati szektort is óvatosabb lépésekre sarkallják, miközben a befektetők újraértékelik az internetes ökoszitsztémában érdekelt szereplők esélyeit. Utóbbinak komoly szerep jutott abban, hogy elapadtak a technológiai startupok irányába tartó pénzcsapok, a már tőzsdén lévő vállalatok papírjai pedig gyakran az általános indexeknél is nagyobbat estek.

Ilyen körülmények között értelemszerűen nem kétszer, de tízszer is megfontolják a cégek a tőzsdére lépést, mivel reálisan most nagyon kevés az esélye annak, hogy komoly tőkét szerezzenek az elsődleges részvénykibocsátás során. A helyzetet az sem javítja, hogy a tavalyi tőzsdére lépések utóélete meglehetősen keserű szájízt hagyott a jellemzően sokat bukó befektetőkben, akik nem tolonganak megismételni múltban elkövetett hibáikat.

A Reuters témával kapcsolatos beszámolója megjegyzi, hogy ugyan a techszektor mellett más iparágakban sem rózsás a helyzet, de így is akad néhány jobban teljesítő terület az amerikai tőzsdei bevezetéseknél. Utóbbiak között említhető a pénzügyi és az egészségügyi szektor, illetve az energiaiparban érdekelt vállalatok.

Piaci hírek

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.