Amerikában a dotkom-válság óta nem látott apátiát mutatnak a technológiai vállalatok az elsődleges részvénykibocsátásoknál.

Mostanában nagyítóval kell keresni azokat a bátor (vagy botor) cégeket, amelyek vállalják, hogy a világgazdasági nehézségek közepette vonulnak tőzsdére. A Refinitív statisztikája szerint idén mindössze 14 ilyen vállalkozás volt az USA-ban. Ilyen kevésre legutóbb 2009-ben volt példa. Az akkori globális pénzügyi válság alatt csak 12 nyilvános kibocsátást jegyeztek fel az informatikai szektorból. Ennél is súlyosabb problémákat jelez a parkettre lépéssel megszerzett források mértéke. Év elejétől ugyanis mindössze 507 millió dollárt kalapozott össze az említett 14 vállalat. Ilyen kevés pénzt legutóbb 2000-ben gyűjtött be tőzsdei antrékból a techszektor.

A jelenség persze nem meglepő, hiszen a technológiai vállalatokat különösen nehéz helyzetbe hozták az ukrán háború miatt csak felerősödő általános gazdasági problémák, elég csak az elszabaduló inflációt, az energiaárak növekedését és recessziós félelemeket említeni. Mindezek a lakosságot és a vállalati szektort is óvatosabb lépésekre sarkallják, miközben a befektetők újraértékelik az internetes ökoszitsztémában érdekelt szereplők esélyeit. Utóbbinak komoly szerep jutott abban, hogy elapadtak a technológiai startupok irányába tartó pénzcsapok, a már tőzsdén lévő vállalatok papírjai pedig gyakran az általános indexeknél is nagyobbat estek.

Ilyen körülmények között értelemszerűen nem kétszer, de tízszer is megfontolják a cégek a tőzsdére lépést, mivel reálisan most nagyon kevés az esélye annak, hogy komoly tőkét szerezzenek az elsődleges részvénykibocsátás során. A helyzetet az sem javítja, hogy a tavalyi tőzsdére lépések utóélete meglehetősen keserű szájízt hagyott a jellemzően sokat bukó befektetőkben, akik nem tolonganak megismételni múltban elkövetett hibáikat.

A Reuters témával kapcsolatos beszámolója megjegyzi, hogy ugyan a techszektor mellett más iparágakban sem rózsás a helyzet, de így is akad néhány jobban teljesítő terület az amerikai tőzsdei bevezetéseknél. Utóbbiak között említhető a pénzügyi és az egészségügyi szektor, illetve az energiaiparban érdekelt vállalatok.

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.