Habár idén összességében erős növekedést jósolnak, a számítógépek, tabletek és mobilok együttes forgalma így is elmaradhat a 2019-es szinttől.

A koronavírus hatalmas eltéréséket indukált tavaly az informatikai eszközök egyes kategóriáinál. Miközben a tableteknél komoly, a személyi számítógépek esetében pedig valamivel mérsékeltebb ütemben ugrottak meg az eladások, az okostelefonoknál valóságos apokalipszist jelentett a pandémia és annak szerteágazó következményei. Hogy a dolog még árnyaltabb legyen, a szegmenseken belül az egyes szállítók is képesek voltak homlokegyenest eltérő pályát leírni.

Egy dolog viszont biztos, hogy darabszám szerint a fogyasztói infokommunikációs eszközök globális forgalma 2020-ban bőven elmaradt a tavalyelőtti szinthez képest. Az eladások bezuhanása természetesen abból jön, hogy immár jó ideje az okostelefonok képezik a három részkategória legnépesebb csoportját. És mivel ott kétszámjegyű volt a visszaesés, a tabletek és PC-k (azon belül is a notebookok) iránt megélénkülő kereslet ezt csak kozmetikázni tudta.

Igazi hullámvasút

A Statista friss adataiból mazsolázó Aksje Bloggen bejegyzése viszont nem a mennyiség oldaláról, hanem az összérték felől közelíti meg a témát. A jelenlegi állás szerint a három fenti terület idén globálisan 705 milliárd dollárt mozgathat meg, ami egészen szép, 8 százalékos éves növekedésnek felel meg. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy tavaly megközelítőleg ugyanilyen arányban zsugorodott a piaci torta, amelyen a szállítók osztozkodhatnak. 2020-ban ugyanis csak 653 milliárd jött össze.

Ezzel persze csak folytatódott az a hullámvasút, amelyre jó pár éve "felült" a szektor. 2017-ben például a Gartner azt közölte, hogy az elért 665 milliárd dollárnyi összértékkel nőni tudott a piac, ám azt megelőzően egy fél évtizeden át csak mínuszok sorakoztak. A trendforduló egészen 2019-ig kitartott, amikor is már 712 milliárd dollárt áldoztak ilyen eszközökre a fogyasztók.

A koronavírus hozta közel 60 milliárdos visszaesést azonban a jelek szerint a viszonylag gyorsan felpattanó gazdaság sem képes tökéletesen ellensúlyozni. Ha beigazolódnak a Statista jóslatai, akkor a dollárban kifejezett idei forgalom kábé 7 milliárddal marad majd el a 2019-es eredménytől.

A mobilok felemelkedése

Az egyes részkategóriákat vizsgálva megint csak igaz lesz az, hogy ahány form factor, annyiféle út. A tavalyi évet végigszenvedő mobiloknál például már egészséges forgalomnövekedést remélnek, mint ahogy tovább bővülhetnek a laptopokból származó bevételek is.

A vesztesek oldalán az egyik szereplő már "régi motoros", mivel a hagyományos asztali gépek iránti kereslet már hosszú ideje évről évre egyre gyengébb. A 2020-ban valóságos reneszánszát élő táblagépes szektor viszont idén a Statista kalkulációja alapján már nem képes újrázni, és a gyártóknak be kell majd érni valamivel kisebb forgalommal.

A fenti folyamatok egyébként nagyjából változatlanul kitarthatnak az elkövetkező pár évben is.

Konzumer tech

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.