Az IDC számításai szerint 2020 végén több mint negyedével nőtt a személyi számítógépek forgalma. A koronavírussal terhelt év összességében is évtizedes rekordot hozott a korábban hosszú ideig szenvedő szegmensnek.

Kijött előzetes adataival az IDC a PC-s piac tavalyi alakulásáról. Az amerikai piackutató számai régen látott fellendülést mutatnak, ráadásul a szakértők szerint ebből a lendületből megmaradhat valami idénre is.

Nem győzték a gyártók

Sajátságos módon a gyártók az elmúlt év utolsó három hónapjában hasonló alapproblémával küzdöttek, mint amivel az első negyedévben szembesültek. Csakhogy míg egy évvel ezelőtt a készlethiány és a logisztikai problémák súlyos recesszióba taszították a szegmenst, az ünnepi időszakban már azzal a kellemes gonddal néztek szembe a szállítók, hogy képtelenek kielégíteni az egekbe szökő keresletet.

Az IDC kalkulációja szerint az utolsó negyedévben több mint 91,5 millió PC-t értékesítettek globálisan, ami bő 26 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az év végi hajrá az Apple-nél és az Acernél közel 50 százalékos értékesítés-növekedést hozott, míg a sorból lefelé lóg ki a HP, amely nagyjából "csak" 11 százalékkal tudta megfejelni 2019-es teljesítményét. 

 

 

PC-piac 2020. - IDC
Infogram

 

Ami a teljes évet illeti, az említett pocsék rajt ellenére remekül sikerült a szegmens szereplőinek. Az eladások ismét 300 millió fölé kúsztak, köszönhetően a 13 százalékot meghaladó forgalomnövekedésnek. Ilyesmire utoljára 2010-ben volt példa. A szektorra rá is fért már egy kis fellendülés, hiszen az elmúlt évtized során át kellett vészelni egy hat évig folyamatosan tartó recessziós periódust is.

Kitarthat a lendület

A piackutató szakemberei jelenleg úgy látják, hogy ebből a komoly lendületből át lehet majd menteni valamennyit idénre is. Tavaly nyilvánvalóan rengeteget tudott erősödni azzal a szektor, hogy a távmunka és az otthoni tanulás szükségessége kényszerűen mindenhol előkerült a világban. Ettől függetlenül is vannak azonban keresletet erősítő jelek. Például sosem látott mértékben fogynak a játékra kihegyezett "erőgépek", mint ahogy a monitorok eladásai is rekordokat döntögetnek.

Mindez az IDC szerint összefoglalva azt jelenti, hogy a pandémia nem csupán egyszeri keresletet generált a szegmensben, hanem hosszú távon kiaknázható lehetőségeket is teremtett azzal, hogy a fogyasztói szokások megváltoztak, átértékelődtek a különleges helyzet hatására.

Konzumer tech

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.