A pénzt mindenekelőtt a fejlesztési kapacitás növelésére fordítanák.
Hirdetés
 

Jelentős tőkebevonást hajtott végre a Commsignia. A magyar alapítású startupba két hazai VC, a PortfoLion Capital Partners és Day One Capital, valamint a finn Inventure és a brit Inference Partners vezetésével felálló konzorcium 15 millió dollárt (közel 5,5 milliárd forintot) invesztál. A fő befektetők mellé beszállt a körbe a Qualcomm Ventures, a Samsung és az LG Electronics is. A startup közleménye szerint a befektetést mindenekelőtt a fejlesztési kapacitásaik bővítésére, új munkahelyek létrehozására fordítják. A startup 2019-ben zárta előző befektetési körét, akkor 11 millió dollárt kapott.

A jelenleg 140 fős cég nemzetközi szinten is jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat, meghatározó tagja iparági szervezeteknek, konzorciumoknak, továbbá a szabványosítási folyamatok aktív résztvevője. Budapesti központjában olyan szoftverek és hardverek készülnek, amelyekkel csökkenthető a sérülések és halálesetek száma a közlekedésben. A forgalom résztvevőit összekapcsoló V2X (vagy vehicle-to-everything) technológia eleinte személyautókban, teherautókban és buszokban kezdett elterjedni, majd a Commsignia kezdeményezésével és aktív részvételével utat tört magának a kerékpárok és elektromos rollerek piacán. (A koncepcióról tavasszal mesélt Váradi András kutatási igazgató a Bitport CIO Klub podcastcsatornájának.)

Céljuk a maximális közlekedésbiztonság

A V2X rádiós technológiával növeli a közlekedők fizikai látóterét, így az egymással kommunikáló járművek sofőrjei akkor is értesülnek más járművek jelenlétéről, érkezéséről, amikor azok takarásban vannak, vagy rossz időjárási viszonyok miatt nehezebben észlelhetők. Ez az információ segít a sofőröknek jobb döntéseket hozni, és csökkenteni tudja a sérüléssel vagy halállal végződő ütközések számát.

A V2X járműipari elterjedésével egy időben a világ egyre több nagyvárosában és régiójában telepítik százával az utak mentén azokat a V2X eszközöket, amelyek a jelzőlámpák, forgalomfigyelő kamerák és érzékelők adatait továbbítják V2X-es járművek felé. A Commsignia eszközmenedzsment- és analitikai eszközei azt is lehetővé teszik, hogy a forgalom irányítását végző közlekedési vállalatok és útkezelők valós idejű információkat gyűjtsenek a forgalmi helyzetről, megismerjék a másképp láthatatlan közúti konfliktusokat, és a lámpás kereszteződésekben zöld utat biztosítsanak buszoknak, mentőknek vagy tűzoltóknak a gyorsabb haladás érdekében. A V2X-alapú digitális közúti infrastruktúra szintén jelentős mértékben hozzájárulhat a közlekedésbiztonság javulásához, és enyhíteni tudja a forgalmi torlódásokat, áll a fejlesztőcég közleményében.

A startup együtt dolgozik a világ vezető autógyártóival, elektronikai beszállítóival (idén májusban például a Mitsubishi Electrickel kötöttek partneri megállapodást). Megoldásait használják többek között Los Angelesben, Las Vegasban, Detroitban, Salt Lake Cityben és Denverben. Európában a Commsignia eszközeit többek között Csehország, Olaszország és Magyarország útjai mentén telepítették.

A Commsigniát 2012-ben alapította Takács András, Virág László és a 2021 végén váratlanul elhunyt Kovács József. Hozzájuk csatlakozott társalapítóként Patay Szabolcs jelenlegi ügyvezető igazgató.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.