1 millió euró lesz az első regionális e-sportbajnokság összdíjazása. És ha már van bajnokság, tartanak egy konferenciát is a témáról – vagy fordítva.
Hirdetés
 

Tavaly ősszel egy kormányrendeletben először kétmillió forintot, majd gyorsan korrigálva kétmilliárdot utalt ki a kormány az Egymillióan a Magyar Esportért Egyesületnek, hogy nemzetközi e-sportversenyt és konferenciát szervezzenek. Egyelőre a V4 országokból –  Magyarország mellett Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából – érkező e-sportolók vehetnek részt a bajnokságon.

A területi selejtezőkre jelentkezést január 10-én nyitották meg az esemény honlapján. Négy számban lehet nevezni: lesz két csapatverseny, a League of Legends és a Counter-Strike Global Offensive, valamint két egyéni, a Clash Royale és a FIFA18. A döntőt a V4 Future Sports Festival keretében március 23-25-én rendezik meg Budapesten.

A döntők már komoly pénzdíjért mennek. Az összdíjazás 1 millió euró lesz.

A kormány is beszállt

Amellett, hogy a V4 Future Sports Festival – és benne az e-sportbajnokság – megrendezését a kormány anyagilag is megtámogatta, az MTI híre szerint a szervezésbe is beszállt Deutsch Tamás Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztoson keresztül. A miniszteri biztos a nevezés megnyitása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a V4 Future Sports Festival a magyar e-sportot Európa, sőt a világ térképére felhelyező rendezvény lesz.

Az esemény másik szervezője az Egymillióan a Magyar Esportért Egyesület lesz. A versenyeket a BOK Csarnokban és a Körcsarnokban rendezik, míg a konferenciának a Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda ad otthont. Az e-sport népszerűsítésének jegyében mindkét eseményre ingyenes lesz a belépés, de regisztrálni kell. A verseny társadalmi védnöke Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó.

Magyarországon épp csak elkezdődött

Mielőtt valaki lebecsülné az e-sport jelentőségét, jó ha tudja: nemzetközi szinten egyre nagyobb pénzek csoportosulnak a videojátékok köré. Amerikában például már évekkel ezelőtt is voltak profi e-sportolók, akik már akkor több tízezer dollárt kerestek játszva. Persze ez a játék inkább hasonlít kemény munkára, mint felhőtlen szórakozásra. Nemzetközi szervezetek alakultak, szponzorok jelentek meg a csapatok mellett, és a versenyek közvetítése, a hirdetési lehetőségek birtoklása is egyre többet ér.

A terület annyira komollyá vált – bár a hagyományos médiafelületeket egyelőre kevéssé érintette meg –, hogy tavalyelőtt már a PwC is külön kutatást szentelt a területnek.

Magyarországon az első komolyabb felmérést az eNET készítette idén tavasszal. A kutatás szerint mintegy 200 ezres tábora lehet a hazai e-sportnak. Ezek a zömében 25 év alattiakból álló közösség rendkívül intenzív szubkultúrát hozott létre, hétköznapokon átlagosan napi három órát, hétvégeken napi öt órát játszanak. Az eNET szerint minden harmadik e-sport gamer belépett már valamilyen e-sportszervezetbe vagy játékoscsoportba.

Piaci hírek

Ezek voltak az amerikai techcégek legnagyobb EU-s büntetései

A Google szerdai, 4,3 milliárdos rekord bírsága mellett az Európai Bizottság már korábban is kiosztott néhány csekket.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.