A Google anyavállalatánál alapvetően jól sikerült az évzárás, de a befektetők bizonyos sorokon szebb számokat vártak a kiadásokkal és befektetésekkel lázasan sakkozó techóriástól.

Felemás negyedéves jelentést [PDF] közölt tegnap a világ egyik legjelentősebb cégcsoportja, a Google-t is tulajdonló Alphabet. 2023 utolsó három hónapjában szépen hízott a forgalom és éves összevetésben a nyereségre sem lehet panasz, a vállalat részvényei azonban így is lejtmenetbe kapcsoltak. (Mindez ugyanúgy lejátszódott a Microsoftnál, amely szintén tegnap jelentett egyébként kiváló számokat.)

A legfontosabb mutatók tekintetében egyáltalán nem látszik probléma. A 86,3 milliárd dolláros negyedéves árbevétel 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ráadásul kényelmesen meghaladja az elemzői várakozásokban megfogalmazódó 85,2 milliárdos szintet. A profitsoron teljesen hasonló, sőt inkább kedvezőbb a helyzet. A nettó nyereség másfélszeresére ugrott és 20,7 milliárdra nőtt, miközben a "Wall Street farkasai" ennél félmilliárddal kevesebbet vetítettek előre.

A befektetőket valószínűleg az zavarta, hogy a cég fejősteheneként funkcionáló keresőüzletág "csak" 48 milliárd dollárnyi forgalmat realizált, miközben az elemzői konszenzus ennél egy hajszállal többet ígért. A nyereséghányad tekintetében ugyanez a képlet: az elért 27 százaléknyi működési árrés egy százalékponttal karcsúbb lett a szakértői elvárásnál.

Mindebből a részvényesek azt szűrhették le, hogy a menedzsment nem képes kellő szintre csökkenteni a kiadásokat, miközben olyan fontos területeken, mint a mesterséges intelligencia, jelentős befektetéseket kell eszközölni. 

Szabadulnak mindentől és mindenkitől

Pedig a társaságnál serényen dolgozik a HR-es fűrész. A 2022 végén még bő 190 ezer főt alkalmazó vállalatcsoport 2023-at közel 8 ezer kollégával kevesebbel zárta. A kisebb-nagyobb elbocsátások pedig idén is folyamatosan napirenden vannak. Jól mutatja a folyamat jelentőségét, hogy a leépítésekkel és átszervezésekkel kapcsolatos kiadások csak az idei első negyedévben várhatóan 700 millió dollárral terhelik a céget, míg ugyanezen a soron tavaly 2,1 milliárd dollárnyi kiadás keletkezett.

A személyi állomány csökkenésével párhuzamosan jelentős mennyiségű irodai tértől is meg kellett szabadulnia az Alphabetnek. A hosszú távú szerződések felmondása azonban nem olcsó mulatság: tavaly erre "csekély" 1,8 milliárd dollár ment el. 

A vállalat ugyanakkor ezek ellentételezésére nagyon igyekszik mindenhol spórolni, ahol csak lehet. Egy ilyen terület az adatközponti berendezések használati idejének folyamatos megnyújtása. A vezetőség még 2021-ben döntött úgy, hogy a szerverek esetében háromról négyre, bizonyos hálózati eszközöknél pedig négyről öt évre emeli az üzemelési periódust. Az ötlet annyira bevált, hogy tavaly egységesen 6 évre tolták ki a hardverek tervezett működési ciklusát. Mindez pedig szemmel nagyon is látható eredményekkel járt: az utolsó negyedévben például közel 1 milliárddal mérséklődtek az értékcsökkenési kiadások, míg az év egészét tekintve 3 milliárd dollárral maradt több a kasszában.

A spórolásra szükség is van, hiszen a mesterséges intelligencia körül zajló céges "fegyverkezési verseny" komoly áldozatokat követel. Az Alphabetnél például jelentősen megugrottak a tőkekiadások az utolsó három hónapban. A 11 milliárd jórészt műszaki infrastruktúrára (szerverek, adatközpontok) ment el, ami alapvető feltétele az MI-szolgáltatások bővítésének. A menedzsment jelezte, hogy a növekedést megalapozó beruházások idén még nagyobb kiadással járnak majd.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.