A 157 éves múlttal rendelkező Lincoln College szekere egyébként sem futott túl jól a koronavírus miatt, a tavaly decemberi kibertámadás pedig teljesen padlóra küldte az intézményt.

A tavaszi szemeszter végével végleg bezárja kapuit az 1865-ben alapított, Illinois államban található Lincoln College. A magánkézben lévő főiskola vezetősége azt követően hozta meg a döntést, hogy nem sikerült megfelelő forrást találni a folytatáshoz. A Lincoln College közleménye fő okként egyrészt a koronavírus miatt az utóbbi időszakban lecsökkenő hallgatói létszámot, illetőleg egy tavaly decemberben történt kibertámadást említ.

Utóbbiról annyit lehet tudni, hogy az intézmény teljes infrastruktúráját megbénította, a rendszert pedig csak idén márciusban sikerült újra normál üzemmódra állítani. Az Iránból indított zsarolóvírusos akció így hónapokig akadályozta az adatokhoz való hozzáférést, megszakította a felvételi eljárást, továbbá ellehetetlenítette az adománygyűjtési és toborzási folyamatokat. A főiskola ugyanakor közölte, hogy személyes adatok nem kerültek nyilvánosságra.

A hírek alapján az intézmény végül fizetett a hekkereknek. A pontos összeg nem ismert, de a Lincoln College igazgatója szerint nem érte el a 100 ezer dollárt. Ennél jóval többre, nagyságrendileg 30 millió dollárra lett volna szükség a folytatáshoz, ami azonban nem jött össze. Ennek következtében a több súlyos gazdasági válságot, világháborút és világjárványt túlélt intézményt végül a COVID és a zsarolóvírus együttese számolja fel.

Általánosan javulás látszik

Habár az utóbbi időben lépten nyomon hallani különböző cégeket, szervezeteket ért súlyos ransomware-támadásokról, egy néhány héttel ezelőtt kiadott jelentés szerint bizonyos szempontból javult a helyzet. A kiberbiztosításban utazó Corvus Insurance a benyújtott kárigények alapján arra jutott, hogy 2021 utolsó hónapjaiban kicsit enyhülni látszik a zsarolóvírusos nyomás. 

A záró negyedévben például felére csökkent az ilyen típusú akciók miatt benyújtott kárigények aránya (0,6 százalékról 0,3 százalékra). Ami a kifizetett váltságdíjak átlagát illeti, az a tavalyi harmadik negyedévben szokatlanul magas volt, ám 2021 egészét nézve a 167 ezer dolláros átlag szintén pozitív fejleménynek tekinthető. 

Javult, azaz csökkent az összes próbálkozásra eső váltságdíjfizetések aránya is. 2021 utolsó negyedévében ez bő 20 százalékot jelentett, miközben valamivel korábban még 50 százalék környékén járt ez a mutató. 2020 harmadik negyedévében például 44 százalékos rátát regisztráltak.

Biztonság

Öt év alatt háromszorozná félvezetőgyártási kapacitását a Samsung

Ha ez összejön, 2027-re szorosabbá teheti a versenyt a TSMC-vel.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.